Claudiu Zamfir

Patroni IMM revoltați de formularul 600 și alte măsuri ANAF: O prostie, este inuman! Lucruri imbecile. Abuzuri ANAF în 2018

Thumbnail

Antreprenorii grupați în cea mai mare organizație de patroni cu firme mici și mijlocii din România condamnă, în termeni duri, modificările fiscale care au intrat în vigoare în anul 2018, printre care mutarea contribuțiilor sociale, formularul 600 pentru plata contribuților sociale de către persoanele cu activități independente și fondul de premiere pentru angajații ANAF, reținut din amenzi.

Întrebați în legătură cu Formularul 600, care trebuie depus la ANAF de către persoanele fizice autorizate și alte categorii de persoane care au obținut venituri din activități independete până pe 31 ianuarie 2018, reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) au spus:

  • Noi ne îndeplinim toate prerogativele pentru a încerca să oprim o asemenea prostie. Este inuman și incorect și ireal să-i spui unui om, care încearcă să muncească corect, să-și găsească un job, să mai plătească încă o dată și încă o dată ceea a plătit inițial. Discutăm de oameni care vin să mai facă ceva în part time și dacă vii cu această impozitare de la salariul minim pe economie, automat este clar că este impozabil din nou” - Liviu Rogojinaru, secretarul general al CNIPMMR.

 

  • „Aceste măsuri fac parte dintr-un ansamblu al instabilității economice. Eu am primit foarte multe comunicări din partea ANAF să mă prezint la Poștă să ridic diverse datorii de 10 lei, 12 lei pe care le am din nu știu ce an și nu știu de unde, pentru că de fiecare dată am plătit impozitele. (...) Această foame de a aduce cât mai multe resurse imediat, fără să ne gândim la implicații și punând oamenii pe drumuri este un lucru cel puțin neserios. Noi ne-am trimis specialiștii și ieri la Ministerul de Finanțe să găsească soluții cât mai rapide, în această săptămână, pentru a eficientiza aceste aspecte. Sunt lucruri care ne iau și pe noi prin surprindere, nu sunt discutate în avans, doar încercăm să stingem incendiile, să corectăm” - Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

 

În legătură cu întreaga Ordonanță de urgență 79/2017 (privind mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat și alte modificări fiscale) și cu OUG 82/2017, care obligă și firmele mici la negocieri colective pentru transferul contribuțiilor:

  • „Am făcut un test IMM post impact și 75% dintre antreprenori nu inițiaseră acele negocieri colective. Oamenii și-au asumat amenzi. Gândiți-vă la situația în care antreprenorul este unicul anagajat la firmă, cu cine să facă acea negociere colectivă? Deci frizează absurdul” - Florin Jianu, președinte Consiliul IMM.

 

  • „Să pice în Parlament! Este o ordonanță proastă, care nu face altceva decât să aducă niște lucruri imbecile (referotor la OUG 79/2017)” - Liviu Rogojinaru, secretar general al Consiliului IMM.

 

  • E dificil de spus, pentru că picarea în Parlament a acestei ordonanțe ar atrage după sine foarte multe consecințe. Bugetul de stat a fost aprobat pe baza acestei ordonanțe, foarte multe fonduri s-au luat de la autoritățile locale, deja companiile mari au făcut negocieri colective, au modificat contracte de muncă. Ce vor face dacă pică ordonanța, se întoarce firma la salariați și le cere să întoarcă vechile contracte de muncă?” - Florin Jianu, președinte al Consiliului IMM.

 

  • E preferabil să fie retrasă (OUG 79/2017), pentru că numărul de firme care vor fi afectate la retragere e mult mai mic decât numărul de firme afectate în cazul menținerii ordonanței” - Ovidiu Nicolescu, președinte de onoare al Consiliului IMM.

Patronii IMM sunt și împotriva Ordonanței de Uregnță 116/2017, prin care ANAF va opri 15% din amenzile date contribuabililor, iar din acești bani vor fi acordate premii funcționarilor Fiscului.

„Anul 2018 va fi anul exceselor ANAF asupra contribuabililor pentru obținerea premiilor din Ordonanța 116/2017. Cum practica a arătat anterior, vor exista excese și abuzuri ale ANAF împotriva contribuabililor, pentru obținerea premiilor, cu efecte dramatice asupra IMM-urilor, care nu dispun de resurse care să le permită susținerea unor contestații, procese îndelungate, pentru anularea actelor de control. Recompensarea celor de la ANAF nu este dublată și de răspunderea materială a acestelor de control anulate” - a spus Liviu Rogojinaru, secretar general al CNIPMMR.

Patronii reuniți în CNIPMMR cer Parlamentului să respingă această OUG.

De asemenea, deși au criticat Guvernul, reprezentanții Consiliului Național al IMM-urilor nu s-au arătat de acord cu demisia premierului Tudose, anunțată încă de luni, patronii IMM considerând că aceasta aduce și mai multă instabilitate și incertitudine.

Parallax

Vizualizari
9542
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri