Claudiu Zamfir
Principala organizație de patroni cu firme mici și mijlocii (IMM) din România cataloghează drept haos decizia Guvernului de a muta contribuțiile sociale de la angajator la angajat, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2018. De asemenea, 2 din 3 antreprenori cu microîntreprinderi nu au majorat încă salariile brute ale angajaților, pentru că nu sunt siguri de forma finală a legii de aprobare a ordonanței de urgență 79/2017, care se află la Parlament, a spus Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprnderilor Mici și Mijlicii din România (CNIPMMR).
El s-a referit la afirmațiile ministrului Muncii, Olguța Vasilescu, potrivit cărora, în prima lună de aplicare a ordonanței de urgență 79/2017, doar 48% dintre salariații din firmele private din România beneficiază de noi contracte de muncă, cu salarii brute majorate prin mutarea contribuțiilor sociale, și trecute în registrul REVISAL.
Aceasta înseamnă, practic, că circa 2 milioane de salariați din mediul privat nu figurează în sistemul REVISAL cu salariile brute majorate. Însă aceste date nu reflectă neapărat că pentru acești lucrărtori au scăzut salariile nete din 2018 față de anul 2017, pentru că angajatorii au termen 31 martie 2018 pentru înregistrarea noilor contracte sau acte adiționale în REVISAL.
Liderul Consiliului IMM-urilor atrage însă atenția că, în fapt, 2 din 3 antreprenori cu microîntreprinderi nu au majorat salariile brute ale angajaților, preferând să compenseze scăderea netului prin acordarea de prime, bonusuri sau procente din profit, cel puțin până când Parlamentul va lua decizia finală privind ordonanța de urgență 79/2017, supranumită „revoluția fiscală”.
„Întreprinzătorii, în larga majoritate, au spus că nu sunt siguri de felul cum va ieși din Parlament legea de aprobare a ordonanței de urgență 79/2017, care prevede trecerea contribuțiilor. Și atunci, două treimi din ei au ales să aștepte să vadă cum va ieși legea. Și au ales alternativ să dea prime, bonusuri sau unii să le facă angajaților parte din profitul firmei” - a spus Jianu, marți, într-o conferință de presă.
El a susținut că „salariile au scăzut clar în IT și în cercetare-dezvoltare”, pentru că angajații din aceste sectoare beneficiază de scutire de de impozit pe venit și în cazul lor reducerea impozitului de la 16% la 10%, operată pentru restul angajaților, nu a mai putut avea efectul de compensare a pierderilor cacuzate de mutarea contribuțiilor sociale.
În context, Jianu crede că măsurile promise de Guvern (fostul guvern Tudose) de acordare de ajutoare de la stat pentru sectorul IT, nu va compensa pierderile.
De asemenea, angajații cu contracte de muncă part-time sunt în pericol, ca urmare a măsurilor combinate: obligația de plată a contribuțiilor pe fracțiuni de normă, care sunt sub salariul minim pe economie, la nvelul salariului minim pe economie, la care se adaugă mutarea contribuțiilor, plus majorarea salariului minim pe economie.
„În opinia noastră, 100.000-150.000 de contracte parțiale s-au pierdut prin aceste măsuri, pentru că foarte mulți cu contracte parțiale erau nevoiți să aducă bani de acasă, pentru că contribuțiile erau mai mari decât ce primeau ei pentru 2 ore” - a mai spus Florin Jianu.
În concluzie, organizația de patroni cu firme mici și mijlocii critică dur mutarea contribuțiilor sociale, la o lună de la aplicare. „Criza uriașă de forță de muncă nu necesita crearea unui astfel de haos în economie și în mediul de afaceri. Noi suntem responsabili pentru angajații noștri, ne dorim angajați, sunt sectoare întregi, cum sunt construcțiile, care nu au angajați. Nimeni nu a avut de câștigat din mutarea contribuțiilor” - a spus Jianu.