Claudiu Zamfir
Acțiunile la purtător vor fi desființate, iar firmele pe acțiuni din România care vor mai continua să aibă aibă o asfel de organizare a proprietății comerciale vor fi dizolvate, dacă nu-și vor schimba acțiunile la purtător în nominative, potrivit unei propuneri de lege inițiate de mai mulți parlamentari PNL (opoziție). De asemenea, acțiunile nominative ar urma fie transparentizate obligatoriu.
31 de senatori și deputați PNL, printre care fostele președinte ale partidului Alina Gorghiu și Raluca Turcan, au depus la Parlament o propunere legislativă care prevede modificăarea Legii 31/1990 , a societăților comerciale:
Propunere modificare legea 31/1990 by Claudiu on Scribd
Acțiunile la purtător au făcut obiectul unor controverse cum că proprietarii sau acționarii unor firme controlau din umbră sau prin interpuși și primeau dividende din firme implicate în afaceri ilegale sau suspecte.
”În România, societățile comerciale pe acțiuni la purtător reprezintă un izvor consistent de corupție și spălare de bani, un loc în care domnește conflictul penal de interese, mai ales în relația cu procedurile de achiziții publice, unde anual se risipesc miliarde de euro.
Având în vedere că și la nivelul UE este o procedură de directivă care obligă statele membre să transparentizeze orice formă de proprietate comercială, semnatarii prezentei inițiative propun eliminarea oricărei forme de organizare a societăților comerciale bazate pe acțiuni la purtător, singura modalitate acceptată prin lege rămânând acțiunile nominative cuprinzând toate datele de identificare ale proprietarului
Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene și ale NATO au adoptat măsuri exprese de transparentizare a proprietăților de capitaluri, pentru a evita practicile de spălare de bani, conflicte de interese și mai ales de finanțare ilegală a terorismului” - spun inițiatorii propunerii de lege, în expunerea de motive.
Inițiatorul principal al propunerii legislative este deputatul PNL Florin Roman, însă a primit semnături și din partea a încă 30 de parlamentari liberali.
Pentru a putea deveni lege și a se aplica mai este însă cale lungă: comisiile Senatului, plenul, comisiile Camerei deputaților, plenul Camerei Deputaților, care este for decizional, promulgarea de către președintele țării, publicarea în Monitorul Oficial.
Șansele propunerii legislative sunt destul de reduse, având în vedere că inițiatorii sunt numai din Opoziție.