Claudiu Zamfir
România a coborât în clasamentul mondial al ușurinței cu care se pot face afaceri în țară și suntem sub state ca Republica Moldova sau Kosovo, relevă clasamentul Doing Business 2018, publicat recent de Banca Mondială. Ambasadorul american în România, Hans Klemm, a declarat, vineri, că a constatat cu surpindere că Moldova este înaintea României în clasamentul mondial.
În topul Ease of Doing Business 2018, România este pe locul 45 (din 190 de state), o poziție mai slabă ca anul trecut, când eram pe 36. Acum, țara noastră este sub Republica Moldova (44), Serbia (43) sau chiar Kosovo (40), o țară nerecunoscută de România. Mai bine clasat decat România este și Belarus (38), un stat cu regim autoritarist, criticat pentru măsuri anti-democratice.
Topul mondial este condus de Noua Zeelandă, urmată de Singapore. Țara UE cel mai bine clasată este Danemarca, locul al treilea în topul mondial. SUA sunt pe locul 6, Germania pe 20 și Rusia pe 35.
Pe ultimele locuri se situează Somalia(190), Eritrea (189) și Venezuela (188).
Revenind la România, analiza Băncii Mondiale relevă următoarele aspecte privind mediul de afaceri:
- 6 proceduri sunt necesare pentru deschiderea unei firme,
- 12 zile durează să-ți deschizi firmă,
- Costul: 0,4% din venitul mediu pe locuitor al țării,
- Capitalul minim necesar la deschiderea firmei: 0,5% din venitul mediu pe locuitor.
- Ai nevoie de 24 de prceduri, care pot dura 260 de zile.
- Ai nevoie de 9 proceduri, care pit dura 174 de zile.
- Ai nevoie de 6 proceduri, care durează 16 zile.
- Costul înregistrării poate ajunge la 1,4% din valoarea proprietății.
Doing Business 2018 by Claudiu on Scribd
Și ambasadorul american la București, Hans Klemm, a adus vineri în discuție faptul că România a fost întrecută de Republica Moldova în clasamentul Doing Business 2018.
”Alte state au avut îmbunătățiri, urcând la un nivel peste România, inclusiv, spre surprinderea mea, Republica Moldova, care este puțin deasupra României în privnța ușurinței cu care firmele pot să înceapă operațiunile și se bucură de un întreg mediu de politici mai bun” - a spus Klemm, aflat la Topul național al firmelor private din România, organizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).
El a precizat că a avut discuții cu oameni de afaceri români, care i s-au plâns de slaba infrastructură din țară.
”Când am întrebat oamenii de afaceri cu ce obstacole se confruntă în extinderea afacerilor, au menționat infrastructura, accesul la piețe, îngrijorări legat de forța de muncă . Sectorul IMM, antreprenorii sunt vitali în succesul oricărei economii. IMM-urile sunt sursa inovației, ei reprzintă spriritul antreprenorial, aici are loc asumarea riscurilor, voința de a accepta eșecul și de a învăța din eșec pentru a încerca din nou și de a reuși eventual” - a mai spus ambasadorul SUA.