Claudiu Zamfir

Amendă de 10.000 de lei pentru o firmă care nu avea analiză de risc la securitatea fizică, o obligație criticată de antreprenori

Thumbnail

Obligația analizei de risc la securitatea fizică, pe care o au firmele, instituțiile și alte organizații, a adus o amendă de 10.000 de lei (peste 2.000 de euro) unui cabinet stomatologic din București, relatează HotNews.ro. Criticată de antreprenori în repetate rânduri, controversata obligație a fost instituită în anul 2012 și menținută de toate guvernele care s-au succedat până acum.

Doi stomatologi aflati in Brasov au semnalat Politiei in data de 1 februarie din acest an spargerea cabinetului pe care il aveau in Sectorul 3 din Bucuresti. Doctorul Ruxandra Zogorean sustine ca a trimis politistilor "imagini clare cu chipul autorului". Politistii s-au prezentat la cabinet, au luat amprente, si au constatat intr-un proces verbal ca proprietarii nu aveau sistemul de alarmare si nici analiza de risc la securitatea fizica, ceruta expres de legislatie. Desi procesul verbal stabilea 30 de zile de remediere, dupa doua saptamani reclamantii au primit prin posta o amenda de 10.000 de lei, relatează HotNews.ro.

Situatia a fost semnalata pe Facebook in data de 12 februarie din acest an de catre Ruxandra Zogorean, doctor stomatolog si sotia lui Mihail Tonciu, si el doctor stomatolog, ambii proprietari ai cabinetului stomatologic spart din Sectorul 3 din Bucuresti.

Analiza de risc la securitatea fizică a fost criticată dur de antreprenori, ca fiind o obligație impusă firmelor private și nu numai cu scopul de a aduce venituri importante unor foști polițiști care s-au pensionat și care activează acum ca experți în securitate. În ciuda protestelor oamenilor de afaceri, Guvernele care s-au succedat din 2012 până acum au mențiunut această obligație.

Cel mai recent, în iunie 2017, Guvernul a amânat până la data de 1 iulie 2018 data de la care firmele și instutuțiile înființate până în iunie 2012 să fie obligate să aibă analize de risc la securitatea fizică. Analiza se face de catre experti în domeniu, contra cost, fiind o cheltuială în plus reclamată mai ales de antreprenorii cu întreprinderi mici și mijlocii, care s-au plâns că ar putea ajunge si la mii de euro.

"Termenul prevăzut la art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 335 din 17 mai 2012, cu modificările și completările ulterioare, privind obligaţia elaborării analizei de risc la securitate fizică de către unităţile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, înfiinţate până la data de 16 iunie 2012, se prorogă până la data de 1 iulie 2018" - prevede o hotărâre de guvern.

Hotărârea de guvern a mai păsuit un an de la obligația cheltuielilor cu analiza de securitate fizică numai firmele înființate înainte de intrarea in vigoare a HG 301/2012, adică cele de iunie 2012.

În schimb, firmele înființate după 16 iunie 2012 sunt și vor fi în continuare sub incidența obligației de a-și face analiza de risc.

Câte firme și instutuții au obligația să-și facă analiza de risc

In perioada iulie 2012 - decembrie 2016, au fost înmatriculate 499.719 entități (inclusiv firme private), care au ”obligația efectuării analizei de risc la securitate fizică și a implementării măsurilor de securitate conform acesteia” - spunea în iunie 2017 Ministerul Afacerilor Interne, care folosea date de la Registrul Comerțului.  

MAI mai arăta că ”cerința legală” se extinde și asupra punctelor de lucru înființate distinct de către firme.

Practic, acestea nu beneficiază de prorogarea obligației si nici de eventuala amânarea de termen până în 1 iulie 2018.

În schimb de prorogare beneficiază ”974.605 de profesioniști activi, incluzând ca forme de organizare regiile autonome, societățile (în nume colectiv, în comandită simplă, în comandită pe acțiuni, pe acțiuni, cu răspundere limitată, tip cooperativă), persoanele fizice (persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale), precum și alte persoane juridice (institute naționale de cercetare dezvoltare, grupurile de interes economic, grupurile europene de interes economic, societățile europene, cooperativele agricole, organizațiile cooperatiste)”, după cum a numărat MAI. Aceștia au fost înmatriculați până în iulie 2012.

În lipsa prorogărilor, ”obligația efectuării analizei de risc la securitate fizică și implementării măsurilor de securitate conform acesteia, era aplicabilă pentru mai mult de 1.474.324 de unități, despre care statistica nu furnizează date”, mai arată MAI.

În Nota de fundamentare a acesti hotărâri, făcută de ministra Carmen Dan, se arată că statul nu se lasă și este hotărât să aplice obligativitatea analizelor de risc la securitatea fizică pentru firmele din România, chiar dacă s-a prorogat tremenul pentru firmele mai vechi.

”Instrumentul analizei de risc la securitate fizică s-a dovedit și se dovedește eficient în contextul în care, din datele statistice ale Poliției Române rezultă faptul că fenomenul infracțional în domeniul de referință cunoaște un trend descendent, în sensul că sesizările referitoare la săvârșirea infracțiunilor împotriva patrimoniului unităților deținătoare de valori au scăzut succesiv, respectiv cu 1,97% în 2015, cu 11,74% în 2016 și cu 13,74% în primele 3 luni ale anului curent” - spunea MAI în 2017.

În schimb, amânarea obligației pentru cele aproape 1 milion de firme și alte entități pentru care s-a amânat și până acum era justificată de MAI prin numărul mic de experți evaluatori existenți în piață.

Astfel, în anul 2017 in Registrul Național al Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizică, erau ”doar 1.568” de astfel de persoane, ”număr semnificativ redus în comparație cu numărul unităților cărora le revine obligația efectuării analizei de risc la securitate fizică și implementării măsurilor de securitate conform acesteia”.

”Deși anterior, termenul a mai fost prorogat, lipsa experților abilitați cu competențe în evaluarea riscului la securitate fizică continuă să persiste, ceea ce induce necesitatea de a realiza analizele de risc într-un termen scurt. Această situaţie conduce la o parcurgere rapidă şi superficială a etapelor de realizare a analizei de risc, ce generează consecinţe negative în planul măsurilor de securitate din obiective”, mai spunea MAI.

Prin urmare, statul nu a renunțat în totalitate la a obliga firmele din România să facă această cheltuială, deși recunoaște că mediul de afaceri s-a plâns de ea.

”Din corespondenţa primită de la mai multe entităţi reprezentative în mediul de afaceri, care includ reţele mari de unităţi la nivel naţional, a rezultat faptul că nu s-a reuşit în totalitate alinierea la noile cerințe, motivându-se prin indisponibilitatea experților abilitaţi” - mai arată Internele.

Foști polițiști, printre beneficiarii obligațiilor suportate de antreprenori

În 2017, într-o conferință de presă, reprezentanții Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) au cerut Guvernului să aborge în totalitate HG 301/2012, care a instituit obligația efectuării analizelor de risc la securitatea fizică de către firme (din 1 ianuarie 2015).

Patronii IMM au acuzat că beneficiarii hotărârii din 2012 sunt foștii polițiști și alți lucrători din sectorul ordinii publice, care, ieșiți la pensie, au devenit experți evaluatori.

"Este o bataie de joc inimaginabila, este o gaselnita de a se mai pune inca o taxa. Se vrea sa se dea inca o halca pentru cei care oricum sunt scosi la pensie inainte de vreme din sistemul de ordine publica al statului roman, firmele de paza sunt conduse de fosti ofiteri. Si le mai dau cate o chiftea acum sa se ocupe sa mai faca dosare de analiza de risc. Un astfel de dosar va costa mii de euro si indestulam o astfel de cohorta care nu este multumita nici la pensie" - s-a plans liderul patronal IMM din judetul Galati Marian Filimon.  

Potrivit CNIPMMR, firmele care nu-și îndeplinesc obligația efectuării analizei de risc, contra cost, riscă amenzi de 10.000 - 20.000 de lei.

"Se aplica tuturor firmelor, indiferent daca ai sau nu activitate la sediul social. Daca esti firma de consultanta si ai activitate la sediul clientului,  daca ai sediul social acasa sau intr-un hub, trebuie sa-ti faci analiza de risc la securitate. Si asta chiar daca si-a facut si hubul acela sau mall-ul in care ai magazinul", a spus, la rândul sau, Florin Jianu, reprezentant al Consiliului IMM, fost ministru pentru Mediul de Afaceri.

Parallax

Vizualizari
4462
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.588
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.98

publishing: 3.07

expertise: 0.07

rating: 1.588

Articole publicate : 1, 289
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri