Claudiu Zamfir

Noi cheltuieli pentru firme: Analiza de risc la securitate si amenzi de pana la 20.000 RON. Patron revoltat: Le mai dam o chiftea ofiterilor iesiti la pensie

Imagine principala
Noi cheltuieli pentru firme: Analiza de risc la securitate si amenzi de pana la 20.000 RON. Patron revoltat: Le mai dam o chiftea ofiterilor iesiti la pensie
Toate firmele din Romania, inclusiv cele infiintate inainte de 16 iunie 2012, ar urma sa fie obligate
sa-si asigure paza si in plus sa-si faca si o analiza de risc la
securitate, contra cost, printr-o hotarare de guvern care va intra in
vigoare de la 1 iulie 2017 - atrage atentia principala organizatie a
patronilor cu afaceri mici si mijlocii din Romania. Depistate  fara
analiza de risc, firmele ar risca sa plateasca amenzi de 10.000 - 20.000
de lei. Consiliul National al IMM-urilor cere Guvernului sa aborge
hotararea privind normele de aplicare a Legii 333/2003 privind paza
obiectivelor, micii patroni acuzand totodata ca fostii ofiteri care au
firme de specialitate sunt singurii care vor profita de pe urma
acestora. Nota: Juristul Consiliului National al IMM a venit cu precizari si clarificari dupa comunicatul organizatiei patronale.


Antreprenorii IMM sunt nemultumiti de Hotararea de guvern 301/2012, privind normele de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

Aceste norme sunt deja invigoare de aproape 5 ani pentru firmele infiintate dupa data de 16 iunie 2012.

In schimb, pentru societatile care erau infiintate pana in 16 iunie 2012 intrarea in vigoare a obligatiilor s-a prorogat mai intai pana in 1 ianuarie 2015, iar aproi a fost prorogata din nou de guvernele de pana acum, la cererea antreprenorilor cu firme mici. Pana in acest moment, insa, nu a mai fost decisa nicio prorogare, iar legea si normele sale de aplicare urmeaza se se aplice de la 1 iulie 2017 si pentru firmele mai vechi de 16 iunie 2012, dupa cum a precizat pentru StartupCafe juristul Dan Vieru, de la Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania  se plang ca de la 1 iulie 2017 practic toate firmele din tara  (inclusiv cele infiinate inainte de 16 iunie 2012) vor fi obligate sa cumpere servicii de analiza de risc de securitate, despre care spun ca ar putea ajunge si la mii de euro. Patronii IMM se tem ca legea si normele li se vor aplica inclusiv firmelor care nu desfasoara activitate la sediul social, cum sunt cele de consultanta, care au activitate la sediul clientului.

"Se aplica tuturor firmelor, indiferent daca ai sau nu activitate la sediul social. Daca esti firma de consultanta si ai activitate la sediul clientului,  daca ai sediul social acasa sau intr-un hub, trebuie sa-ti faci analiza de risc la securitate. Si asta chiar daca si-a facut si hubul acela sau mall-ul in care ai magazinul", a spus, intr-o conferinta, Florin Jianu (foto), reprezentant al Consiliului IMM, fost ministru pentru Mediul de Afaceri.

La randul sau, liderul organizatiei patronale IMM de la Galati membra a Consiliului National IMM, Marian Filimon, a acuzat ca legea si normele de implementare ar avea scopul de a oferi venituri suplimentare ofiterilor din insitutiile de ordine publica din Romania,  iesiti acum la pensie, si care detin sau conduc fie companii de paza, fie firme care se ocupa de certificare sau analize de risc in domeniu.

"Este o bataie de joc inimaginabila, este o gaselnita de a se mai pune inca o taxa. Se vrea sa se dea inca o halca pentru cei care oricum sunt scosi la pensie inainte de vreme din sistemul de ordine publica al statului roman, firmele de paza sunt conduse de fosti ofiteri. Si le mai dau cate o chiftea acum sa se ocupe sa mai faca dosare de analiza de risc. Un astfel de dosar va costa mii de euro si indestulam o astfel de cohorta care nu este multumita nici la pensie" - s-a plans liderul patronal IMM din judetul Galati.  

Legea pazei si normele sale de aplicare - Ce pot pati firmele de la 1 iulie 2017

Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, republicată prevede la art. 2 alin. 1 ca "ministerele şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice", dar si "societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990,  indiferent de natura capitalului social, precum şi alte organizaţii care deţin bunuri ori valori cu orice titlu, sunt obligate să asigure paza acestora".

Normele metodologice de aplicare a acestei legi, emise de guvern in anul 2012 mai adauga ceva. Potrivit patronatului IMM, HG 301/2012 prevede la art. 2 alin. 1 că "adoptarea măsurilor de securitate a obiectivelor, bunurilor şi valorilor prevăzute de lege se realizează pe baza unei analize de risc la securitate fizică".

Elaborarea analizei de risc la securitate fizică se face potrivit instrucţiunilor emise de ministrul de interne, care se publică în Monitorul Oficial.

Astfel, patronii IMM accepta ca firmele romanesti  (reglementate de Legea nr. 31/1990) sa isi asigure paza bunurilor ori valorilor deținute cu orice titlu, conform Legii nr. 333/2003. In schimb ei reclama ca normele de aplicare le impun in plus sa-si si elaboreze analiza de risc la securitate fizică, cheltuieli suplimentare cu care nu sunt de acord.  

Din analiza HG nr.877/2014 şi HG nr. 1002/2015 reise că doar unitățile înființate pana la data  de 16 iunie 2012 NU au in prezent, pana pe 1 iulie 2017, obligația elaborării analizei de risc la securitate fizică.

"Rezultă că untatile infiintate dupa 16 iunie 2012 au obligația elaborării analizei de risc la securitate fizică  (potrivit art. 4 alin. 1 lit. d din HG nr. 301/2012, constituie contravenţie încălcarea prevederilor referitoare la efectuarea analizei de risc la securitate fizică şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei)" - reclama patronii IMM.

In aceste conditii, CNIPMMR cere Guvernului sa aborge HG nr. 301/2012 privind aprobarea normele metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, republicată.

Astfel , ar trebui aborgata implicit si Instrucțiunea nr. 9/2013 a ministrului afacerilor interne privind elaborarea analizei de risc, având ca efect eliminarea obligativităţii realizării analizei de risc la securitate fizică  de către toti agentii economici.

In schimb, firmele care intra sub incidenta legii ar ramane mai departe sa fie obligate să asigure paza bunurilor şi valorilor deţinute, conform Legii nr. 333/2004. Micii patroni ar fi totusi multumiti ca nu s-ar mai impune concret anumite masuri de securitate, nivelul acestora ramanand practic la latitudinea sau posibiliatile lor (alarme, sisteme antiefractie etc.).

Analiza de risc la securitate si aplicarea ei

Dan Vieru, juristul Consiliului IMM-urilor, a venit astfel cu precizari si clarificari la comunicatul initial al organizatiei patronale, la solicitarea StartupCafe.ro.

El a aratat astfel ca de aproape 5 ani firmele infiintate dupa data de 16 iunie 2012 au obligatia de a-si face analiza de risc la securitate, contractand servicii specifice ale unor experti evaluatori in domeniu (persoane fizice autorizate, firme). Politia este autoritatea care ar trebui sa verifice firele care si-au facut analiza de risc la securitate.

Hotararea de Guvern 301/2012, care a introdus aceasta analiza de risc, nu s-a aplicat efectiv, mai ales ca urmare a lipsei de experti evaluatori in domeniu. Obligatia ramane insa in vigoare pentru firmele infiintate dupa 16 iunie 2012 si, de la 1 iulie 2017, se extinde si la firmele infiintate pana in 16 iunie 2012, din cate explica Vieru.

NOTA: Din comuncatul initial al CNIPMMR reiesea ca doar firmele infiintate dupa data de 16 iunie 2012 vor avea obligatia de a-si face analiza la risc de securitate, insa aceasta obligatie va fi valabila pentru TOATE firmele, de la 1 iulie 2017, conform explicatiilor juristului Consiliului.


Descarca de AICI punctul de vedere al Consiliului IMM.

Citește și:

Cheltuieli pentru firme. Antreprenori: Guvernul să limiteze obligația analizei de risc

Parallax

Vizualizari
15161
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Psd Sa tot votati PSD! Va mareste salariile! Economia duduie! Va multumim dragi oameni de bine pentru intelepciunea de care ati dat dovada cand ati dat cu stampila!
poza de profil
usurel Ca HG-ul asta a fost data in 2012 cand era Ungureanu, inlocuitorul lui Boc. Adica servantul lui basescu pus in locul servilului lui basescu.
poza de profil
hai hai.... ca ungureanu nu a pupat multa guvernare. de ce nu a abrogat-o ponta si psd-ul tau iubit daca tot nu le placea legea? ah, aici nu mai ai de spus multe banuiesc.
poza de profil
ihi A pupat cat sa semneze hg asta. Ad labam. Ca si alte aberatii.E funny ca-i injuri pe astia ca nu schimba si nu proroga, cum au mai facut-o, o tampenie, insa pupi in c pe cei ce au dat-o. Romanul are memorie scurta si se repede-n efect in loc de cauza. Normal ca voteaza turma cu ala de promite mai mult: inainte pdl, acum psd. Iar funny... ambele partide au prostit profesorii cu mariri fara numar.
poza de profil
chiteloi nu gluma! nu-i destul ca au iesit la pensie la 45-50 de ani ( da 45 cunosc cazuri ) cu o pensie babana , le mai platim si fumaritul , tara de idioti , HAI PSD!
poza de profil
P$D, hotii si smekerii Uite asa pun smecherii din P$D de o aluna si o bere buna, reduc pedepsele hotilor, acestia intra repede "pe piata" unde dau de lucru firmelor de paza detinute tot de aceeasi smecheri. Iar Politia si Justitia au treaba cu gainarii in loc sa se ocupe de rechinii momentului...
poza de profil
Crima organizata conduce Romania! Si face din "taxa de protectie" lege! Ce vedem ca patesc micii proprietari de dughene prim America latina sau cartierele periculoase din state cand nu isi platesc "darile" catre "baronul" local...doar ca la noi se va face lege si va fi aplicata pe INTREG teritoriul!
poza de profil
De ce nu si securitate informatica?! Propun totusi sa faca o lege completa si firmele in cauza sa fie obligate sa ofere acopere si partea de securitate informatica. Si sa poate fi trase la raspundere daca solutiile lor nu au mers. Ca sa jucam echitabil.
poza de profil
Analiza riscurilor la securitate fizică Așa cum plătim un contabil sau avocat pentru a pune in ordine firma din punct de vedere legal și economic, sau un vănzător să ne văndă produsele/ marfa, va trebui să plătim și un evaluator care în funcție de domeniul de activitate știe ce măsuri de securitate trebuie luate.
poza de profil
Articolul este vadit tendentios si mincinos Articolul este tendentios la adresa fostilor politisti, din aprecierea personala in registrul nu sunt inscrisi politisti intr-un procent mai mare de 25%. din surse am inteles ca igpr verifica aceasta informatie si sper sa emita un comunicat d erpesa sa clarifice lucrurile.De asemenea, un dosar de evaluare nu costa mii de euro asa cum se afirma in articol, evaluarea fiind in functie de marimea obiectivului si complexitatea activitatii. Pentru locatii mici pana in 150 -200 mp, preturile unei evaluari au ajuns la cca 200-300 lei....! Lucrurile nu au fost bine intelese, o evaluare bine realizata poate aduce beneficii companiei, in sensul ca poate reduce pierderile, optimiza si integra masurile de securitate si asigura prevenirea incidentelor nedorite.Ma intreb oare de ce, companiile multinationale au achiesat si implementat evaluarea de risc, ca si instrument al managementul riscului....
poza de profil
articol mincinos Amenzile nu sunt de valoarea cuantumului mentionat, actul normativ prevede sanctiunea contraventionala cu amenda de la 5.000 la 10.000 lei, cu posibilitatea platii de 2.500 lei in 48 ore.
poza de profil
Pai daca ne aliniem cuminti ca oile si platim orice taxa de protectie, asa ne trebuie! Eu n-am de gand sa platesc, n-au decat sa ma amendeze si, ghici ce, nu voi plati nici amenda.
poza de profil
Nu inteleg logica Pai riscurile nu si le asuma antreprenorul, iar daca nu le evalueaza bine el e singurul care le plateste ? Ce treaba are statul aici cu inca o reglementare in plus ? As intelege aceasta obligatie daca statul ar fi cel care ar plati pierderile intr-un eventual eveniment nefericit, altfel, e doar o alta metoda de a mai lua niste bani in plus invelita frumos sub forma unui serviciu care se ofera fortat !
poza de profil
Nu-i bai! Pentru electoratul pedesere, desigur. Pentru cei care au firma, mare sau mica, sau pt cei care suntem angajati, da, va fi o probema serioasa. Dar cui ii pasa?!Electoratul pedesere nu este compus din cei care muncesc, ci din asistati sociali. Nu-i deranjeaza de loc noi taxe sau oprelisti puse pentru cei care sunt in activitate!
poza de profil
Raspundere, nu! Asta cu raspunderea nu se aplica in cazul guvernelor pedeseriste.Platesti evaluarea, angajezi paznici, dar nimeni nu rapsunde daca se intampla ceva. Dimpotriva, pazniici pot sa le dea ponturi hotilor!
poza de profil
Serios? Firmele de securitate românești nu au nici baza umană, nici baza materială să asigure securitatea unor obiective nici la scară locală, d-apăi la scară națională. Să facă analiză de securitate cine? În baza cărei metodologii? Cu ce specialiști? Să nu ne îmbătăm cu apă rece.
poza de profil
Serios? Firmele de securitate românești nu au nici baza umană, nici baza materială să asigure securitatea unor obiective la scară locală, d-apăi la scară națională. Să facă analiză de securitate cine? În baza cărei metodologii? Cu ce specialiști? Să nu ne îmbătăm cu apă rece.
poza de profil
Da, este o mizerie totala Adica se plimba un nene pe la mine prin locatie si-mi spune ca imi trebuie trei camere de luat vederi, un seif ca sa tin banii peste noapte si cam atat. Apoi face copy/paste pentru inca 200 de magazine si baruri si incaseaza banii. Antreprenorul nu afla nimic nou ci doar cotizeaza niste banii absolut aiurea.
poza de profil
taxe Vor pazi si oile de la ciobani?
poza de profil
Cateva precizari Referitor la ceea ce a precizat d-l jurist. Analiza de risc se face obiectivului si nu firmei in sine. Daca sediul social este un Hub, Hub-ul va avea o analiza de risc pentru toate firmele pe care le gazduieste. Daca sediu social este acasa si nu ai activitate la sediu nu trebuie sa iti faci analiza de risc. Daca vreti sa fiti corecti cereti si un punct de vedere avizat.PS eu nu sunt politist, nu am fost politist, nu am nici o ruda politist, nu fac parte din sistem si fac analize de risc ptr clienti mei cu care am o relatie foarte buna.O analiza de risc este o certitudine ca in spatiul in care iti desfasori activitatea sunt respectate niste norme de securitate minime, lucru care in prezent nu prea se practica.
poza de profil
pai da atunci esti securist! treaba cu securitatea interna e fix problema mea proprie si personala! statul nu are ce sa isi bage nasul in activitatea mea, daca nu e una cu publicul! nenorociti ticalosi si puturosi ce sunteti!!!!
Virginia
Subhi
HOTĂRÂRE
privind prorogarea termenului prevăzut la art 7 alin. (1) din Hotărârea
Guvernului nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a
Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia
persoanelor
În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,
Guvernul României adoptă prezenta hotărâre:
Articol unic - Termenul prevăzut la art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului
nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.
333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor,
publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 335 din 17 mai 2012, cu
modificările și completările ulterioare, privind obligaţia elaborării analizei de risc la
securitate fizică de către unităţile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 333/2003
privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, republicată, cu
modificările și completările ulterioare, înfiinţate până la data de 16 iunie 2012, se
prorogă până la data de 1 iulie 2018.
PRIM-MINISTRU
SORIN MIHAI GRINDEANU

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri