Claudiu Zamfir

Modificare importantă propusă pentru firme: Dividendele să poată fi luate trimestrial, la jumate

Imagine principala
Modificare importantă propusă pentru firme: Dividendele să poată fi luate trimestrial, la jumate
Patronii si asociatii vor avea posibilitatea sa ia din firme dividende
la jumatatea profitului, o data la fiecare trimestru in cursul anului in care se realizeaza, potrivit unei
propuneri de lege initiate de mai multi parlamentari de la putere.
Propunerea ar ajuta antreprenorii sa scoata bani din firme in cursul
anului, pana la distribuirea dividendelor intregi care in prezent se
poate face in anul urmator realizarii profitului firmei, in conditiile in care aceste venituri sunt
impozitate mai putin decat salariul.


34 de senatori si deputati PSD au inregistrat, zilele trecute, la Senat propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.82/1991 a contabilitatii si modificarea si completarea Legii nr.31/1990 a societatilor comerciale, modificarea si completarea Legii nr.1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei.

Pe scurt, initiativa legislativa vrea sa ofere patronilor si asociatilor posibilitatea sa isi scoata din firme dividende, la jumatatea profiturilor, trimestrial, in cursul anului in care se realizeaza, in plus fata de prevederile legale actuale in care se pot distribui dividende in anul urmator realizarii profitului, la profiturile intregi. Practic, in prezent, un om de afaceri isi poate lua dividendele o data pe an, iar propunerea legislativa ar da posibilitatea firmelor sa faca si distribuiri in timpul anului.

Astfel, legea 82/1991 a contabilitatii ar urma sa se modifice la art. 19, alineatul 3:

"Repartizarea profitului se inregisreaza in contabilitate pe destinatii, trimestrial si dupa aprobarea situatiilor financiare anuale astfel:

a) In cursul exercitiului financiar, optional, pana la 1/2 din profitul contabil net realizat in cursul trimestrului respectiv pe baza balantei contabile.

b) Dupa aprobarea situatiilor financiare anuale cu regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar, dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar vor fi returnate in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale".

Ulterior, "situatia financiara anuala va evidentia dividendele atribuite partial si va regulariza, totodata, diferentele rezultate, in mod coresunzator".

"In cazul in care asociatii datoreaza restituiri de dividende, in urma regularizarii operate in situatiile finale anuale, acestea se vor achita societatii in termen de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare", mai prevede propunerea de modificare a Legii contabilitatii.

In mod corespunzator, ar urma sa se modifice si Legea 31/1990, a societatilor comerciale, la art. 61, alineatul 2:

"Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional, trimestrial, pe baza balantei contabile si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile finaniare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel (...)".

Similar, la Legea 1/2005 privind cooperatia, se propune modificarea art. 31, astfel incat membrii cooperatori sa aiba si urmatorul drept:

"d) sa primeasca dividende din profitul realizat trimestrial si respectiv anual, proportional cu participarea la capitalul social".

In plus, la cooperative se elimina o situatie de infractiune care in prezent este pedepsita cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani: cand administratorul, presedintele sau directorul executiv al  cooperativei "foloseste cu rea-credinta bunurile sau creditul de care se bucura societatea cooperativa, intr-un scop contrar intereselor acesteia ori in folosul propriu sau pentru a favoriza o alta societate cooperativa ori societate in care are interese direct sau indirect".
 
La acest articol, propunerea legislativa a parlamentarilor PSD pastreaza doua infractiuni:

administratorul, presedintele sau directorul executiv al  cooperativei

"a) se imprumuta prin act sau semnatura privata, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea cooperativa pe care o administreaza"

b) incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din beneficii fictive".

PL Dividende by Claudiu on Scribd


Ce ar castiga oamenii de afaceri din aceasta propunere de lege

Beneficiul pe care l-ar aduce o astfel de propunere legislativa oamenilor de afaceri consta in faptul ca vor putea sa retraga mai des dividende din firma.

In prezent, dividendele se pot distribui in anul urmator realizarii profitului, dupa incheierea situatiilor financiare, in ianuarie. Dividendele pot fi incasate efectiv dupa depunerea bilantului.

Din aceasta cauza, unii dintre oamenii de afaceri se angajeaza in propriile firme, pentru a obtine venituri salariale, pentru a avea si o sursa de venit o data pe luna.

Daca propunerea legislativa va ajunge lege, acesti oameni de afaceri ar putea sa-si diminueze salariul lunar, pentru ca vor putea scoate bani din firma, sub forma dividendelor, mai des decat pana acum.

Avantajul veniturilor din dividende este impozitare mai redusa decat la salarii.

In anul 2017, impozitul pe dividende este de 5%, in timp ce la salariu este de 16%.

De asemenea, la dividende se plateste contributie la sanatate (CASS) de 5,5% in anumite conditii:

  • o persoana fizica datoreaza CASS daca obtine venituri exclusiv din dividende sau daca obtine, in paralel, si venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Pentru veniturile din dividende, CASS se calculeaza la venitul brut in bani sau in natura realizat in cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului, fara plafonarea la cinci salarii medii brute lunar. Practic, plafonul a fost in vigoare doar in luna ianuarie 2017. Prin urmare, CASS se va datora in acest an raportat la veniturile obtinute din dividende in 2016.
  • daca aceeasi persoana are concomitent venituri din drepturi de proprietate intelectuala va achita CASS si pentru acestea, dar plafonat pana la suma echivalenta cu cinci salarii medii brute lunare (in 2017, este de 15.700 lei)
  • o persoana care are, pe langa venituri din dividende, si alte tipuri de venituri supuse CASS (salarii si asimilate salariilor, activitati independente, pensii, chirii, arenda, asocierea cu o persoana juridica, activitati agricole, silvicultura si piscicultura) nu va datora, de la 1 februarie 2017, CASS situatie similar celei din 2016.

La salarii, se platesc contributii la asigurarile sociale de stat, 26,3%, pentru conditii normale de munca, din care 10,5% pentru contributia individuala si 15,8% pentru contributia datorata de angajator.

Acestora li se adauga CASS 5,5% pentru contributia individuala si inca 5,2% pentru contributia datorata de angajator.
Parallax

Vizualizari
4974
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
O initiativa legislativa excelenta Foarte buna initiativa legislativa: la nivelul actual al impozitului pe dividende de 5 % si la posibilitatea sa le scoti trimestrial nu ar mai trebui sa existe evaziune fiscala ! Bravo

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri