Claudiu Zamfir

Promisiunile noului ministru al Antreprenoriatului: Firmele nu vor mai fi sanctionate de ANAF fara preventie. 2 miliarde de lei, ajutoare de la stat pentru IMM

Imagine principala
Promisiunile noului ministru al Antreprenoriatului: Firmele nu vor mai fi sanctionate de ANAF fara preventie. 2 miliarde de lei, ajutoare de la stat pentru IMM
Firmele nu vor mai fi sanctionate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si alte organe de control ale statului fara sa fie in prealabil instiintate si lasate un timp sa se conformeze, a declarat miercuri ministrul desemnat al Mediului de Afaceri, Comertului si Antreprenoriatului, Florin Jianu. De asemenea, programele nationale pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii vor avea un buget total de 2 miliarde de lei, cu introducearea unui nou program destinat start-upurilor, a mai spus el, dupa ce a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.

"Legea preventiei statueaza un lucru foarte simplu: inainte de a lua o masura punitiva, trebuie sa facem o masura de preventie. Toate organismele statului au doua componente: aceasta componenta de preventie si una de control. Ei bine, ele realizeaza numai componenta de control. Cred ca aceasta componenta de preventie trebuie sa prevaleze in ceea ce inseamna mediul de afaceri. Ii dai intreprinzatorului un timp la dispozitie sa se conformeze si apoi poti sa iei o masura punitiva" - a declarat Jianu.

Legea ar urma sa fie initiata de Guvern in primul trimestru al anului 2017.  





Florin Jianu


Foto: Guvern





Referitor la programele de finantare de la bugetul de stat pentru IMM-uri, el a aratat ca vor fi pastrate si cele de pana acum si va fi introdus un nou program, destinat firmelor la inceput de drum: "Romania Start-up Nation", dupa modelul programelor similare din Israel sau Marea Britanie.

"Programele nationale vor fi suplimentate, suma totala va ajunge la 2 milarde de lei, prin introducerea acelui program Romania Startup Nation, program care anual va sprijini 10.000 de start-upuri" - a mai spus viitorul ministru pentru antreprenoriat.

Referitor la programul Scale-up, prin care statul ofera IMM-urilor finantari de pana la 5 milioane de lei, publicat de Guvernul Ciolos in Monitorul Oficial in ultimele zile de mandat, Florin Jianu a aratat acest program va fi suplimentat de la 200 de milioane de euro la 500 de milioane de euro in peroada 2017-2020.

"Avem un program care va finanta cu 500 milioane euro 3 tipuri de finantari: companii cu cifra de afaceri intre 0 si 2 milioane euro, intre 2 milioane si 10 milioane euro si peste 10 milioane euro. Este un upgrade al Programului Scale-up", a spus el.

Florin Jianu a mai promis ca programele de finantare a IMM-urilor vor fi demarate "imediat".

Din evaluari neoficiale, masurile promise de Jianu ar urma sa creasca numarul finantarilor oferite IMM-urilor de catre stat de la 3.000-4.000 pe an la peste 10.000.

Ce masuri a mai promis Florin Jianu la Parlament:

  • Debirocatizare. "In Programul de guvernare este prevazut un departament de debirocratizare la Secretariatul General al Guvernului. Si la Ministerul Mediului de Afaceri, Comertului si Antreprenoriatului imi propun sa existe un departament de debirocratizare si la fiecare 3 luni sa iasa cu masuri de debirocratizare.
  • In acest moment, ca sa iti inregistrezi numele unei firme trebuie sa mergi la un ghiseu cu un formular, sa il completezi cu trei nume de firma, sa-l dai unei doamne si dansa sa-ti spuna apoi care este valid. Acest lucru trebuie sa-l depasim, eu cred ca este foarte simplu. Asa cum se intampla cu domeniile de internet, in care de acasa poti sa-ti cauti o denumire disponibila si poti sa-ti inregistrezi firma.
  • Formularul 088 (pentru inregistrarea firmelor in scopuri de TVA - n.r.) creeaza probleme. Trebuie discutat si cu ANAF".
  • Internationalizarea IMM-urilor. "Mai putin de 7% din IMM-urile de la nivel european exporta sau merg spre activitati de internationalizare, gasirea unui partener, piete de desfacere, atragerea de investitii. Consider ca trebuie sa implementam in noua perioada un program privind sprijinirea dezvoltarii brandurilor nationale, o educatie adecvata pentru intreprinzatori, pentru ca sa mergi pe diverse piete nu este la indemana oricui.
  • De asemenea, vizam sprijin pentru internationalizare in doua directii: fie intreprinzatorul merge singur la diverse actiuni pe care le considera necesare, fie merge la actiuni pregatite de stat. Departamentul de Comert Exterior organizeaza peste 100 de evenimente pe an. Cu siguranta, nu trebuie sa mai lasam sa se intample ce s-a intamplat anterior, cu targuri care nu au mai avut loc sau au fost organizate deficitar".
  • Educatia antreprenoriala. "Propunem infiintarea liceelor de antreprenoriat. Am fi prima tara din lume care ar face acest lucru. Nu inseamna ca vom pregati pe banda rulanta antreprenori. Putem si ceea ce inseamna intraprenori - oameni care se angajeaza, poate vin si in mediul public dar au acest mindset tipic antreprenoriala".

Citeste si:

Minister: Firmele NU vor mai fi sanctionate de ANAF si alte organe de control, decat dupa ce vor fi prevenite si indrumate. LISTA legilor supuse viitoarei Legi a preventiei

Parallax

Vizualizari
89
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Anaf-ul... Trebuie sa fie sluga cetateanului, nu teroristul acestuia.In actualul moment este sluga statului terorizand cetatenii

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri