CZ

Cum isi pot pune magazinele de cartier aparate de plata cu cardul, pentru a se conforma obligatiilor incepand din 1 ianuarie 2017

Imagine principala
Cum isi pot pune magazinele de cartier aparate de plata cu cardul, pentru a se conforma obligatiilor incepand din 1 ianuarie 2017
​Magazinele cu cifra de afaceri de peste 10.000 de euro pe an, care urmeaza sa fie obligate sa accepte si plata cu cardul de la 1 ianuarie 2017, vor putea primi in folosinta gratuita aparatele POS necesare, insa vor plati bancii comisioane. Care este modalitatea de procurare a POS-urilor? StartupCafe a cerut informatii de la banci, pentru micii comercianti romani care vor fi nevoiti sa se supuna noii legi 209/2016

Decizia Parlamentului de a scadea de la 100.000 de euro la 10.000 de euro pragul cifrei de afaceri anuale de la care comerciantii vor fi obligati sa accepte plata cu cardurile de debit si de credit va face ca, de la 1 ianuarie 2017, si unele magazine de cartier sa fie nevoite sa isi instaleze POS-uri (point of sale - punct de vanzare).

StartupCafe a intrebat 7 banci despre solutiile pe care le ofera comerciantilor. Ne-au raspuns doua banci: UniCredit si Raiffeisen:

Ce aparate gasesc magazinele la banci

Solutiile de acceptare la plata cu cardul oferite de UniCredit Bank: POS fix, mobil si mPOS sunt disponibile tuturor clientilor IMM, indiferent de cifra de afaceri.

Raiffeisen spune ca are: terminale EPOS, aplicatie de plati certificata care functioneaza pe terminalul respectiv, acces la un sistem de autorizare a tranzactiilor, prin care comerciantul solicita si daca este cazul primeste din partea noastra (banca acceptatoare)  garantia ca va incasa suma respectiva, deci poate elibera marfa catre platitor imediat; acces la un sistem de decontare a tranzactiilor prin care comerciantul primeste in contul sau sumele aferente tanzactiilor efectuate; servicii de instruire si suport tehnic privind terminalele, softul, autorizarea si decontarea tranzactiilor.

Costurile cu sistemele de plata cu cardul

UniCredit le ofera comerciantilor aparatele in folosinta gratuita. "Dispozitivul POS ramane pe intreaga durata a contractului in proprietatea bancii si este predat de catre comerciant la incheierea contractului", ne-a spus Alexandru Mihalache, Head of Multi Channel Banking, UniCredit Bank.

In schimb, comerciantii vor plati bancii un comision. "Nu exista costuri de administrare lunara, ci doar un comision pe tranzactie care variaza in functie de pachetul ales, respectiv un comision perceput in cazul in care comerciantul nu realizeaza pe acel dispozitiv rulaje care sa depaseasca pragul lunar minim de tranzactionare".      

La randul sau, Raiffeissen Bank ne-a comunicat ca, in general, comerciantii si bancile au ca solutii de utilizare a aparatelor cumpararea, primirea in folosinta gratuita, inchirierea contra cost sau primirea in custodie.  

"In cele mai multe cazuri insa bancile acceptatoare ofera terminalele EPOS gratuit si comisioneaza accesul la ansamblul sistemelor prezentate anterior, partial prin comisioane pe tranzactie, partial prin comisioane lunare pentru administrarea serviciului" - ne-a spus Mihai Negulescu, director acceptare carduri si e-commerce in cadrul Raiffeisen.

Potrivit acestuia, bancile sunt obligate de reglementarile in vigoare sa perceapa comisioane diferentiate.

"Bancile au politici diferite privind comisioanele aplicabile, astfel incat exista in prezent in piata structuri de preturi avantajoase pentru fiecare categorie de comercianti. Incepand cu luna iunie a acestui an, intrat in vigoare o reglementare europeana (Reg. UE 751/2015) ce obliga bancile acceptatoare sa ofere comisioane diferentiate in functie de marca si tipul cardului utilizat la plata, ceea ce face obligatorie existenta unor oferte personalizate in functie, in principal, de industria in care activeaza fiecare comerciant", a explicat seful pe e-commerce si carduri din Raiffeisen.  

In orice caz, bancile au grija sa-si acopere costurile cand ofera aceste terminale coerciantilor.

"Trebuie stiut ca pentru o banca, costul lunar pentru punerea la dispozitia comerciantilor a sistemelor functionale mentionate este de cel putin 10 EUR per terminal, fiecare banca isi recupereaza aceste costuri de la clienti functie de propriile politici comerciale. Acesta reprezinta costul efectiv cu infrastructura, peste acesta se adauga si costuri la fiecare tranzactie", a mentionat Negulescu.

Cum isi iau magazinele POS

Pentru a putea intra in posesia unui dispozitiv POS comerciantii trebuie sa contacteze orice sucursala a bancii si sa incheie un contract de acceptare la plata cu cardul, spun cei de la UniCredit.

De asemenea - explica Raiffeisen Bank - "comerciantul trebuie sa fie client al bancii, respectiv sa aiba cel putin un cont curent, dupa care sa solicite bancii incheierea unui contract de acceptare la plata a cardurilor.

O data contractul aprobat de banca, comerciantul poate solicita acesteia instalarea de terminale EPOS si acces la sistemele necesare tranzactionarii, in punctele de lucru, magazinele etc in care doreste acest lucru.

Banca va realiza setarile necesare in sistemele proprii, va instala terminalele in locatiile comerciantului si va instrui personalul acestuia", a mentionat reprezentantul Raiffeisen.

Noua lege cash-back: Obligatii si amenzi pentru magazine

Legea 209/ 9 noiembrie 2016, pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, asa numita lege cash-back, a fost publicata in Monitorul Oficial 913 din 14 noiembrie 2016.

Actul normativ prevede:

  • De la 1 ianuarie 2017, "persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro in echivalent lei vor avea obligatia sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit".

  • Si institutiile statului, cum sunt ANAF sau serviciile de taxe de la autoritatile locale, vor fi obligate sa accepte plata cu cardul.

  • In cazul in care nu se vor conform noilor prevederi, firmele in cauza risca amenzi de la 5.000 lei la 7.500 lei, iar institutiile de la 20.000 de lei la 50.000 de lei.

  • De asemenea, magazinele vor avea posibilitatea sa le puna clientilor la dispozitie un serviciu prin care acestia sa-si poata retrage sume cash de pana la 200 de lei de pe card (ca de la bancomat). Acest avans se evidentiaza distinct pe bonul fiscal.

  • In schimb, magazinul primeste un comision de pana la 1% din valoarea banilor retrasi astfel.

Ordonanta de urgenta 193/2002, modoficata prin Legea 209/2016 poate fi accesata AICI.
Parallax

Vizualizari
19841
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Afaceri pe cai mari pentru banci Pragul de la care devine obligatoriu instalarea unui POS este infim: inseamna 123 lei.Ca or fi cu TVA sau fara, tot e clar ca orice chiosc de paine, de ziare etc ... trebuie sa aiba POS. Desi platesc cu cardul si sustin intrarea in legalitate a micilor comercianti (cu salarii, TVA, impozit pe profit), totusi e greu de cuantificat cum vor fi afectate micile afaceri pentru ca vor fi costuri legate de POS, comisioane la fiecare tranzactie (2-3%), educarea personalului (care pana mai ieri dadea pe caiet in unele locuri). Existenta POS nu inseamna ca va fi si folosit, si la o intrebare va fi declarat ca nefunctional (mi s-a intamplat la un local destul de fitos la mare).Daca se dorea, se putea impune bancilor o reducere la maxim 0.5% a comisionului per tranzactie. Ca si compensatie pentru tranzactiile suplimentare aduse prin micii comercianti.
poza de profil
informatia ??? Care sunt comisioanele ???De ce nu publicati o astfel de lista ??? Un exemplu, ceva acolo...chiar nimic??Faceti reclama bancii, fara a furniza informatia esentiala. Unde e jurnalismul ?Nu e frumos !

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri