CZ

ANAF: Noi vom transmite, electronic, certificatele de atestare fiscala si adeverintele de venit direct instiutiilor care le cer, pentru a scuti cotribuabilii de drumuri si birocratie

Imagine principala
ANAF: Noi vom transmite, electronic, certificatele de atestare fiscala si adeverintele de venit direct instiutiilor care le cer, pentru a scuti cotribuabilii de drumuri si birocratie
Agentia Nationala de Administrare Fiscala va transmite in format electronic certificatele de atestare fiscala si adeverintele de venit direct institutiilor care le solicita, pentru ca firmele si persoanele fizice sa fie scutite de necesitatea deplasarii la sediile Fiscului si de birocratie. Anuntul a fost facut, vineri, de Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Ministerul Finantelor Publice, intr-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Masura este prevazuta intr-un nou proiect de ordin al ministrului Finantelor Publice.

"Este o masura care usureaza mult viata contribuabililor, in conditiile in care ANAF elibereaza in medie anual peste 5,5 milioane de adeverinte de venit pentru persoanele fizice si aproape 600 de mii certificate de atestare fiscala pentru persoane fizice si juridice" - sustin MFP si ANAF.

Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala de Administrare Fiscala sustin ca si-au indeplinit obiectivul asumat in luna septembrie de a asigura suportul tehnic si procedura legala pentru transmiterea electronica a certificatelor de atestare fiscala, a adeverintelor de venit, a Situatiilor fiscale ale contribuabilului, a situatiilor financiare si a altor documente, catre toate autoritatile si institutiile publice centrale si locale, prin simpla aderare a acestora la sistemul informatic PatrimVen.

Sistemul informatic PatrimVen a fost initiat de Ministerul Finantelor Publice fiind creat si operat de aceasta institutie prin intermediul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

PatrimVen este un "hub fiscal" al administratiei publice din Romania, conceput si aprobat prin Hotarare a CSAT in 2011, ca proiect prioritar in scopul imbunatatirii serviciilor oferite cetatenilor de administratia publica precum si al luptei impotriva evaziunii fiscale si coruptiei.

Datele apartin persoanelor fizice. Acestea isi dau acordul pentru ca informatiile sa fie prelucrate si folosite de institutii publice exclusiv in scopul asigurarii de catre administratia publica, in ansamblul ei, a serviciilor adecvate pentru cetatean. Functionarea sistemului este conditionata de cooperarea dintre institutiile administratiei publice centrale si locale.

Principiul de la care s-a pornit este ca administratia publica centrala are o capacitate mai mare de a crea sisteme informatice moderne, iar administratia publica locala este, prin natura ei, mai aproape de cetatean.

PatrimVen reprezinta un depozit comun de date in care sunt colectate, agregate si puse la dispozitia utilizatorilor informatii din diverse surse.

Potrivit MFP si ANAF, sistemul a fost conceput:

  • 1. in beneficiul cetatenilor - persoanele fizice si juridice indreptatite sa aiba acces la anumite date si informatii, o pot face fara sa se mai deplaseze la ghisee. Cetatenii pot accesa baza de date direct prin internet sau la primaria localitatii de domiciliu. Vor gasi intr-un singur loc, centralizate, toate informatiile despre patrimoniu si despre obligatiile fiscale proprii, gestionate atat de primaria localitatii unde au domiciliul, cat si de alte primarii sau institutii ale administratiei centrale. Persoanele fizice au acces la informatii din PatrimVen, prin intermediul Spatiului Privat Virtual.

  • 2. in beneficiul administratiei publice - sursa de date si informatii la dispozitia autoritatilor si institutiilor publice pentru exercitarea atributiilor acestora.

  • 3. sa reduca la minimum interactiunea fizica si utilizarea documentelor in format hartie intre institutiile publice si cetatean.

  • 4. sa asigure interoperabilitate cu sistemul informatic al MFP pentru toate institutiile, fie ca detin sisteme informatice, fie ca folosesc procese manuale.

Accesul autoritatilor si institutiilor publice la sistemul informatic PatrimVen se face in baza unui protocol de aderare, care include lista serviciilor disponibile din cadrul sistemului informatic, precum si descrierea interfetelor de acces la acesta.

Autoritatile si institutiile publice vor solicita motivat accesul la serviciile PatrimVen. Motivarile sunt analizate de ANAF si odata ce accesul a fost agreat, institutia publica va desemna persoanele, maxim doua, cu rol de administrator de interoperabilitate.

Acestea vor putea inrola alte persoane din cadrul institutiei ca utilizatori ai PatrimVen. Datele si informatiile furnizate de MFP, respectiv ANAF, sunt supuse secretului fiscal. Ele sunt pastrate in PatrimVen si utilizate cu respectarea tuturor prevederilor legale in vigoare cu privire la securitatea datelor.

Accesul la date, ca si accesul la sistem, sunt auditate. O atentie deosebita este acordata protectiei datelor cu caracter personal, cu stricta respectare a prevederilor Legii nr. 677/2001.

MFP si ANAF mentioneaza ca extinderea Spatiului Privat Virtual, sistem aflat in sinergie cu PatrimVen, este o alta masura asumata de inisterul Finantelor Publice in Planul integrat pentru simplificarea procedurilor administrative aplicabile cetatenilor, pentru perioada 2015-2020.
Parallax

Vizualizari
3065
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri