O serie intreaga de angajatori ar urma sa fie obligati sa ia anumite masuri pentru a combate hartuirea angajatilor la locul de munca, fenomen cunoscut sub denumirea de bullying sau mobbing, in diferite forme, potrivit unei initiative legislative depuse la Parlament. In expunerea de motive, initiatorul enumera si principalele tipuri de hartuitori din firme: "vedeta", "sarpele cu doua capete", "sociopatul", "istericul" si altele. In tarile cu economii dezvoltate, hartuirea continua a unor angajati de catre colegi sau sefi s-a dovedit o problema care afecteaza activitatea in firme si, implicit, profiturile companiilor. Comportamentul agresiv si hartuitor fata de unii angajati, identificat in terminlogia anglo-saxona drept bullying sau mobbing, este combatut sistematic in anumite companii.
Acum, un parlamentar roman vrea sa faca si o lege pentru combaterea bullyingului la job, in conditiile in care acest comportament nu depaseste pragurile penale pentru a fi incadrat ca infractiune si pedepsit ca atare.
"
Bullyingul reprezinta acel comportament de intimidare sau persecutare a uneia sau mai mulor persoane, caracterizat prin fapte de hartuire verbala, de folosire a fortei, amenintare, constrangere, abuzare, intimidare sau dominare agresiva, daca acestea nu intrunesc elementele constitutive ale unei infractiuni, avand ca scop formarea, impunerea sau mentinerea unei perceptii privind superioritatea agresorului, pe de o parte, si a inferiioritatii victimelor, pe de alta parte, afectarea mintala, emotionala ori a imaginii si a reputatiei victimelor" - asa defineste acest fenoment initiativa legislativa depusa la Senat de un senator.
Textul initiat de senatorul PSD Ovidiu Dontu prevede 3 conditii pentru ca faptele descrise sa fie considerate bullying:
- sa fi fost savarsite cu intentie,
- sa fi fost savarsite in mod repetat,
- considerenetele care au generat agresiunea sa se fi bazat pe: "diferente de clasa sociala, rasa, religie, optiuni politice, sex, orientare sexuala, aspectul, comportamentul, limbajul corpului, personalitatea, reputatia, descendenta, puterea, marimea sau capacitatea victimei".
Pentru a combate acest fenomen, initiativa legislativa prevede o serie de obligatii pentru angajatorii care au cel putin 50 de angajati:
- sa desemneze o persoana, in subordinea lor directa, careia sa i se poata face cunoscute cazurile de bullying sau mobbing;
- sa modifice si sa completeze regulamentele interne pentru a introduce bullyingul si mobbingul in categoria abaterilor disciplinare si sa instutuie masuri de prevenire, combatere, cercetare si sanctionare a acestor comportamente;
- sa instituie masuri disciplinare in unitatile in care aceste prevederi nu sunt reglementate.
Pentru aplicarea acestor obligatii, "in situatia in care in cadrul unitatii nu isi desfasoara activitatea psihologi ori sociologi cu experienta in acest domeniu, se pot incheia contracte de presatri servici psihologice" - se mai arata in propunere.
Sociopatul si alti angajati toxici din firme
Initiatorul propunerii legislative spune ca s-a inspirat dintr-un articol postat pe site-ul overcomebullying.rog, publicat de Anton Hout, in care sunt identificate 8 tipuri de agresori la locul de munca, intre care sociopatul figuraza ca fiind "cel mai toxic".
In expunerea de motive, sunt enumerate cele 8 tipuri de agresori, traduse in romana:
- "Istericul. Acesta este cel mai usor de recunoscut tip de bully la locul de munca. Tipa la toata lumea, este nemultumit de ceilalti, desi, in afara crizelor de isterie, el nu face mai nimic. Scopul lui este de a-si umili colegii, spre propria-i satisfactie.
- Sarpele cu doua capete. Este cel care, in fata, te asigura de prietenia si de loialitatea lui, critica sefii si te indeamna sa faci la fel, tragandu-te de limba. Imediat ce i-ai intors spatele, se va grabi sa dea barfa mai departe si sa-ti distruga reputatia. Urmatorul pas va fi sa-si asume munca ta.
- Criticul neobosit. Obiectivul principal: desfiintarea increderii in sine a celorlalti, prin critici constante si nejustificate. Nu se va odihni pana cand nu va fi sigur ca a ucis definitiv credibilitatea tintei sale. Acest tip de bully va merge atat de departe incat va falsifica documente sau va crea dovezi pentru a periclita imaginea altor colegi.
- Gardianul. Este genul de personaj care se transforma intr-un tiran imediat ce i se dau in grija anumite obiective sau resurse logistice. El este stapanul absolut al hartiei de imprimanta, al paharelor din plastic pentru water-cooler, al fiselor de cafea, al usii de la intrare daca el e pus acolo sa o pazeasca. Nimeni nu trece de el si nimeni nu are acces la resursele ce i se cuvin, daca gardianul nu este intr-o zi tocmai buna.
- Vedeta. Cauta sa fie in centrul actiunii in orce moment. Vedetele sunt regii si reginele dramelor, tot ceea ce li se intampla, indiferent cat de banal, are proportii apocaliptice si asta pentru a cersi simpatie din partea celorlalti. Aceste persoane au de asemenea dorinta <<prieteneasca>> de a afla cat mai multe informatii despre colgii lor, pentru a le folosi mai tarziu impotriva acestora.
- Indispensabilul. Da, se crede indispensabil companiei si asteapta recunoastere pentru absolut tot ceea ce face, chiar daca activiatea respectiva intra oricum in fisa postului. Indispensabilii vor bate cu pumnul in masa ca lucrurile sa se intample asa cum vor ei, chiar daca exista si alte solutii mai bune. Ei se opun automat ideilor altora si vor face tot posibilul pentru ca acele idei sa nu se implementeze.
- Guru. In general, acesti bullies sunt experti pe zona lor de nisa, insa pe cat sunt de prgatiti tehnic, pe atat de mult le lipseste inteligenta emotionala. Se considera superiori colegilor, drept urmare nu se gandesc in ce mod ii vor afecta pe ceilalti actiunile lor, nu iau in considerare faptul ca pot gresi si nu-si asuma responsabilitatea pentru nimic. In plus, pentru ca acesti tirani se simt mai presus de ceilalti, considera ca regulile nu li se aplica si lor.
- Sociopatii. Inteligenti si carismatici, sociopatii sunt cei mai periculosi colegi toxici. Motivul: le lipseste empatia si, in acelasi timp, sunt experti in manipularea emotiilor altora, in scopul de a obtine ceea ce doresc. Sociopatii ajung adesea in pozitii de conducere in cadrul companiei, ceea ce amplifica riscul asupra colegilor".
In Romania sunt circa 6.000 de IMM-uri care s-ar incadra la obligatiile prevazute de propunerea legislativa, ca firme mijlocii active. Masurile ar urma sa se aplice si in companiile mari, in institutiile de stat si in alte organizatii care au cel putin 50 de angajati.
Propunerea legislativa este abia la inceput, urmand sa fie discutata de Senat ca prima camera sesizata. Daca va trece de comisiile Senatului si de plen, va trebui sa fie adoptata si de Camera Deputatilor, in comisii si plen, prmulgata apoi de presedintele tarii si publicata in Monitorul oficial, pentru a putea intra in vigoare.
Dupa intrarea in vigoare a legii, angajatorii vor avea la dispozitie 3 luni pentru a se conforma obligatiilor prevazute de textul normativ.
Resrse utile:
Descarca de AICI initiativa legislativa anti-bullying
Descarca de AICI expunerea e motive