Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea impozitului specific pentru baruri, restaurante si hoteluri. Legea va fi aplicata incepand din 2017 si prevede o formula de calcul a impozitului care creeaza discrepante intre restaurantele cu suprafete mici si cele cu suprafete mari. Mai exact, in noua lege impozitul forfetar va fi de cel putin 5 ori mai mare pentru restaurantele mici.
Odata promulgata, initiativa legislativa urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial in termen de trei zile de la data primirii de la Presedintie. Din momentul in care va fi publicata in Monitorul oficial va devenii lege, insa conform stipularilor, noile modificari vor fi aplicabile din ianuarie 2017.
Proiectul de lege a creat nemultumiri in randul micilor antreprenori iar in vara, presedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului sa reexamineze modificarile propuse, invocand faptul ca firmele care vor avea de platit un impozit mai mare se vor indatora, ar putea apela la evaziune fiscala sau chiar ar putea fi inchise.
Parlamentarii au schimbat cateva articole din varianta contestata insa, in esenta, in lege s-au mentinut diferentele de impozitare care dezavantajeaza afacerile mici.
Noua lege introduce un impozit diferentiat care va fi calculat in functie de suprafata si locatia afacerii; cu cat suprafata este mai mare si restaurantul mai aproape de zonele centrale din marile orase, cu atat impozitul forfetar anual va fi mai mare.