Impozitul forfetar care urmeaza sa se aplice din ianuarie 2017 va depinde in mare masura de suprafata si locatia afacerii; cu cat suprafata este mai mare si restaurantul mai aproape de zonele centrale din marile orase, cu atat impozitul forfetar anual va fi mai mare. Legea privind impozitul specific unor activitati ar putea dezavantaja restaurantele care au suprafete mari de terasa ori gradina, inregistrate in autorizatia de functionare ca suprafete utile sau de servire. In afara sezonului cald, terasele si gradinile nu produc bani iar daca suprafetele sunt mari, antreprenorul va plati, practic, pentru spatii care sunt utile afacerii doar cateva luni pe an.
UPDATE: Ce fac restaurantele care acum sunt microintreprinderi
(acest paragraf a fost actualizat pe 13 iulie 2017, cu informatii furnizate intr-un interviu pentru StartupCafe.ro, de Gabriel Biris, secretar de stat in ministerul finantelor)Formula de calcul a impozitului forfetar pentru restauranteSunt trei coduri CAEN pe care legea le enumera in Anexa 1 ce stabileste formula de calcul a impozitului specific:
- 5610 – „Restaurante”,
- 5621 – „Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”,
- 5629 – „Alte servicii de alimentatie n.c.a.”.
Pentru acestea, formula de calcul
pleaca de la un impozit standard de 1400 de lei pe an la care se aplica un set de factori:
- rangul localitatii (cu cat localitatea este mai mare cu atat impozitul e mai ridicat)
- suprafata utila (cu cat suprafata e mai mare cu atat impozitul e mai mare
- sezonalitatea (coeficient care reduce impozitul dar nu in functie de perioada anului ci in functie de rangul localitatii)
- un coeficient fix de reducere pentru spatiul tehnic (0.9)
Rangul localitatii: cum se diferentiaza impozitareaIn municipii se plateste in functie zona. Sunt patru zone - de la A la D -, zona A este cea mai scumpa, zona D cea mai ieftina. La randul lor, municipiile sunt impartite in trei categorii:
-Bucuresti (cel mai scump)
-Brasov, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Ploiesti, Sibiu Timisoara (cev mai ieftine decat capitala)
-celelalte municipii (unde, pe zone similare, impozitul este cel mai mic, intre municipii)
Urmeaza orasele si statiunile, cu impozit similar si comunele unde impozitul este cel mai mic.
Tabel 1: Impozit forfetar in functie de rangul localitatii (coeficient)
|
Bucuresti* |
Zona A* |
16* |
|
Zona B |
15 |
|
Zona C |
14 |
|
Zona D |
12,5 |
|
Brasov, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Iasi, Ploiesti, Sibiu, Timisoara |
Zona A |
14 |
|
Zona B |
13 |
|
Zona C |
12 |
|
Zona D |
11 |
|
Municipiu |
Zona A |
12,5 |
|
Zona B |
10 |
|
Zona C |
8 |
|
Zona D |
4 |
|
Oras |
2 |
|
Statiuni |
2 |
|
Comuna |
0,4 |
Impozit forfetar pe suprafata utila de la restaurantPe masura ce suprafata de deservire creste, impozitul se mareste. Coeficientul este intre 2 si 50 ”pasul” de majorare fiind ceva mai mare la suprafetele peste 300mp. Pentru restaurant (conform codurilor CAEN amintite anterior), legea impozitului specific defineste suprafata utila comerciala/de servire ca ”suma suprafeţelor saloanelor, teraselor şi grădinilor de vară, conform certificatului de clasificare/autorizaţie” (art2. lit.d). In cazul afacerilor care au suprafete mari de terasa ori gradina de vara impozitul ar putea cantari greu in bugetul de cheltuieli, daca afacerea merge prost in sezonul cald.
Tabel 2: Impozit forfetar in functie de suprafata utila (coeficient)
|
mp |
|
|
0-30 |
2 |
|
31-50 |
4 |
|
51-70 |
6 |
|
71-90 |
8 |
|
91-120 |
10 |
|
121-160* |
14* |
|
161-200 |
16 |
|
201-240 |
18 |
|
241-300 |
20 |
|
301-400 |
25 |
|
401-500 |
30 |
|
501-600 |
35 |
|
601-700 |
40 |
|
701-800 |
45 |
|
peste 801 |
50 |
Sezonalitatea: cum influenteaza impozitul specificCoeficientul de sezonalitate nu se refera la perioade calendaristice; reduce impozitul in functie de tipul localitatii. Tot aici exista o diferentiere, daca afacerea se afla intr-o statiune: de interes national sau local. Potrivit datelor disponibile public la Autoritatea Nationala pentru Turism, sunt 41 de statiuni de interes national si 48 de interes local. Statiunile de interes local au acelasi coeficient de sezonalitate, la impozit, ca satele si comunele.
Tabel 2: Impozit forfetar: ajustare in functie de sezonalitate (coeficient)
|
Bucuresti* |
0,45* |
|
Brasov |
|
Cluj Napoca |
|
Constanta |
|
Craiova |
|
Iasi |
|
Ploiesti |
|
Sibiu |
|
Timisoara |
|
Municipii, orase |
0,4 |
|
Statiuni turistice de interes national |
0,35 |
|
Statiuni turistice de interes local |
0,15 |
|
Sate, comune |
0,15 |
Descarca: Lista statiuni de interes nationalDescarca: LIsta statiuni de interes localImpozitul forfetar: cand se platesteProprietarii afacerilor vor trebui sa achite impozitul specific unor activitati
de doua ori pe an (art.8 alin.1):
- pentru Semestrul I, jumatate din suma, pana la 25 iulie inclusiv (prima plata, in 2017)
- pentru Semestrul II, cealalta jumatate, pana la 25 ianuarie inclusiv (plata in 2018)
Impozitul forfetar. Exemplu de calcul, potrivit formulei din anexa la lege:
Restaurant situat in Bucuresti, zona A, suprafata totala utila 150mp (ipoteza evidentiata in tabele)
1.400(lei) x (16 + 14 x 0.9) x 0.45 = 18.018 lei (echivalent 4004 EURO, la curs 1 euro = 4,5 lei)
Citeste si:
DOCUMENTE: Ai restaurant bar sau pensiune? Iata cum vei plati impozit forfetar din 2017.Gabriel Biris, Finante, critica noua lege a impozitului forfetar