Monitorul Oficial a publicat luni 21 martie 2016, hotararea care modifica si completeaza normele de aplicare a codului fiscal referitoare, printre altele, si la modul de calcul al impozitului pentru locuintele persoanelor fizice care gazduiesc sedii sociale ale firmelor.Modificarile confirma informatiile facute publice anterior, potrivit carora proprietarii de apartamente care gazduiesc sedii sociale de firme
nu platesc impozit diferentiat daca firmele gazduite nu inregistreaza cheltuieli cu utilitatile. ”Prin sintagma <<cheltuieli cu utilitatile>> se intelege: cheltuieli comune aferente imobilului, cheltuieli cu energia electrica, gazele naturale, cheltuieli de termoficare, apa si canalizare”, specifica textul publicat in Monitorul Oficial.
Numarul Monitorului Oficial:
208 din 21 martie 2016Numarul hotararii de guvern:
HG 159 din 11 martie 2016
Acceseaza link-ul versiunii oficiale din Monitorul Oficial nr. 208: Hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015, privind Codul Fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1/2016Modificarile din 2015 aduse Codului Fiscal au introdus o noua abordare a impozitului pe care persoanele fizice trebuie sa il achite pe cladirile in care functioneaza sedii ale firmelor.
Resursa oficiala: Legea 227/2015 privind Codul FiscalPractic, incepand din 2016, anul aplicarii noilor reglementari, fiscul
face diferenta intre:
- o cladire utilizata in scop rezidential (adica,
doar ca locuinta) - o cladire in care este gazduit si
sediul unei firme
Resursa oficiala: Capitolul II din Codul Fiscal,
Impozitul pe cladiri si taxa pe cladiri A aparut astfel
notiunea de "
cladire cu destinatie mixta" iar antreprenorii, , in
special cei cu firme mici sau Persoanele Fizice Autorizate,
PFA, s-au
trezit ca trebuie sa scoata mai multi bani din buzunar, daca au sediul firmei in propriul apartament, de exemplu. Asta pentru ca, in Codul Fiscal, autoritatile locale au la dispozitie un interval,
0,2 - 1,3%, din valoarea de impozitare a cladirii respective.
In unele localitati, autoritatile locale au ales sa fixeze impozitul la limita inferioara (0,2%), mai mare oricum decat in 2015. In alte localitati insa, consiliile locale au mers catre limita superioara (1,3%) ceea ce, fata de anul interior inseamna o majorare semnificativa a impozitului.
In acelasi timp insa, codul fiscal 2016 a mai introdus o distinctie in ce priveste cladirile persoanelor fizice care gazduiesc sedii de fime (adica, cele numite mai sus cladire cu destinatie mixta):
- domiciliul fiscal la care nu se desfasoara activitate economica
- domiciliul fiscal la care se desfasoara activitate economica si sunt inregistrate pe firma cheltuieli cu utilitatile.
Normele completate si modificate prin HG 159 din 11 martie 2016, publicate in Monitorul Oficial 208 din 21 martie 2016 explica ce inseamna cheltuieli cu utilitatile:
- cheltuieli comune aferente imobilului,
- cheltuieli cu energia electrica,
- cheltuieli cu gazele naturale,
- cheltuieli de termoficare, apa si canalizare
Pentru o firma de apartament, cele de mai sus inseamna, de regula, facturile platite catre asociatia de proprietari plus factura de curent. Ca o observatie, nu sunt mentionate, de exemplu, cheltuielile cu conexiuni fixe de internet sau telefonie ori televiziune prin cablu.
La fel, sunt antreprenori care ar putea presupune ca alte cheltuieli cum ar fi, de pilda, amenajari, reparatii sau dotari ale apartamentului in care se afla sediul firmei n-ar intra sub definitia care indreptateste fiscul sa considere ca la acel sediu se desfasoara activitate economica si sa pretinda impozitare diferentiata.
Alte Resurse:
Cele mai importante articole din codul fiscal, in privinta impozitului pe tipuri de utilizare a cladirii: