Ovidiu Popica

si EXEMPLE DE CALCUL: In ce conditii ar fi mai avantajoasa PFA decat microintreprinderea?

Imagine principala
VIDEO si EXEMPLE DE CALCUL: In ce conditii ar fi mai avantajoasa PFA decat microintreprinderea?
Noul Cod fiscal din 2016 a starnit discutii despre eficacitatea fiscala a
PFA-urilor. Inasprirea fiscalitatii pentru aceasta forma de organizare a
afacerilor a pus o serie de mici antreprenori in situatia de a se gandi
daca mai renteaza, din punct de vedere al impozitelor, sa-si pastreze
activitatea ca PFA sau sa se orienteze catre microintreprinderi pentru
care impozitele sunt mai avantajoase. StartupCafe.ro a discutat cu Bogdan
Cretu, consultant financiar-bancar, pentru care PFA ramane, totusi, o
forma de organizare mai avantajoasa. Sa vedem insa in ce conditii,
comparativ cu o microintreprindere.


Am plecat in discutia cu Bogdan Cretu de la afirmatia ca, din propria sa experienta, PFA-ul este mai avantajos pentru tipul de activitate pe care o desfasoara (consultanta) si cifra de afaceri.


Operator si montaj video: Balázs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon


PFA: Taxe 2016


Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa plateasca pentru veniturile pe care le realizeaza un impozit de 16%. In plus, aceasta categorie de contribuabili are de achitat si anumite contributii.

Din 2016, PFA vor plati obligatoriu si contributiile de asigurari sociale (CAS) in procente aplicate la venitul net obtinut dupa cum urmeaza:
  • 10,5% (pentru pensie partiala) - se asigura o treime din stagiul de cotizare
  • 26,3% (pentru pensie integrala) - include si contributia angajatorului (15,8%)
La acestea se adauga contributiile de asigurari sociale de sanatate CASS de 5,5%.

Cotele contributiilor, valabile in acest an, au fost stabilite recent prin legea bugetului de stat pe anul 2016 si legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Pe langa aceste taxe obligatorii exista si cele optionale si anume:
  • contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj (0,5% din venitul asigurat)
  • contributiile pentru asigurarea in caz de accidente de munca si boli profesionale
  • contributiile pentru concedii si indemnizatii (FNUASS) 0,85% din veniturile supuse impozitului pe venit.

Sunt probabil antreprenori care se gandesc sa inchida PFA-urile si sa-si reorganizeze activitatea pe microintreprindere. Bogdan Cretu le sugereaza sa tina cont de cateva aspecte inainte de a lua aceasta decizie :

  • Exemplul de calcul folosit in acest articol este orientativ, dar exista o serie de cheltuieli care, functie de obiectul de activitate pot fi deductibile pentru PFA, reducand astfel valoarea absoluta a impozitul pe profit;
  • PFA este o entitate mult mai flexibila in ceea ce priveste administrarea, utilizarea resurselor si folosirea sumelor de bani (gandita pentru activitati comerciale/prestari servicii/alte activitati, de mica anvergura;
  • Daca prin activitatea desfasurata, realizati venituri mai mari de 100.000 euro, atunci NU mai puteti fi microintreprindere (firmele care depasesc acest plafon datoreaza un impozit de 16% din profitul obtinut, neexistand diferente majore intre o astfel de firma si o PFA, din punct de vedere al regimului de impozitare);
  • Trebuie sa tineti cont de obiectul de activitate desfasurat, deoarece nu mai puteti fi microintreprinere cu impozit pe venit daca ponderea veniturilor din consultanta sau management depaseste 20% din totalul veniturilor;
  • Asa cum am mai precizat, in cazul unei microintreprinderi, resursele financiare NU pot fi utilizate/incasate in cursul anului, ci doar dupa aprobarea situatiilor financiare si plata taxelor pe dividend (dupa aproximativ 14-16 luni de la inceperea activitatii).
  • Pentru evidenta contabila a unei microintreprinderi aveti nevoie de un contabil autorizat, in timp ce la PFA contabilitatea poate fi tinuta, teoretic, si de antreprenor



Operator si montaj video: Balázs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon


Comparatie orientativa: PFA vs Microintreprindere

Ipoteza de lucru: Microintreprinderea nu are angajati si genereaza, in 2016, un venit de 100.000 lei, cu 40.000 lei cheltuiala (activitate in domeniul serviciilor).

Entitate
TaxeSumeEntitate
TaxeSumeTaxeSume
MicroVenit
100000PFAVenit
100000
100000

Cheltuieli
40000
Cheltuieli
40000
40000











Impozitare venit3%3000
Salariu mediu brut
2681
2681

Profit net Micro
57000
Baza calcul CAS, CASS
13405
13405






Pensie intreaga
Pensie partiala
AntreprenorulImpozitare dividende5%2850AntreprenorulCAS de platit26.5%355210.5%1408

CASS de platit5.5%3135
CASS de platit5.5%7375.5%737





Venit net impozabil
55710
57855





Impozitare venit net16%891416.0%9257











Incasare finala
51015
Incasare finala
46797
48598











Randament
51.02%
Randament
46.80%
48.60%


Totusi, cum pot folosi banii microintreprinderii


Operator si montaj video: Balázs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon


O ipoteza de lucru: Microintreprindere platitoare de impozit pe venit (3%, 2% sau 1%), care are ca obiect de activitate intermedierea in vanzari - ceea ce factureaza reprezinta un comision fix.

  • Intrucat are doar un angajat, cheltuielile lunare sunt mult mai mici fata de venituri.
  • Veniturile obtinute sunt folosite de catre administrator (care este si asociat unic) pentru traiul de zi cu zi.

Intrebare: Este corect daca societatea calculeaza si plateste trimestrial/lunar impozitul pe dividende si apoi vireaza aceste dividende asociatului, in timpul anului curent, si nu asteapta inchiderea anului fiscal? Sau exista o alta solutie?

Raspuns: Nu este corect si nu exista alta metoda in afara angajarii la societatea respectiva.

Detaliere

  • Conform reglementarilor contabile in vigoare, dividendul reprezinta cota-parte din profit cuvenita fiecarui asociat/actionar, propusa sau declarata dupa data bilantului in urma repartizarii profitului pentru aceasta destinatie, respectiv dupa aprobarea situatiilor financiare anuale (Reglementarile contabile conforme, aprobate prin OMFP 1802/2014).
  • Cu alte cuvinte, in cursul anului nu se pot plati asociatului/asociatilor dividende din profitul anului in curs deoarece rezultatul definitiv al exercitiului (profitul) nu poate fi stabilit si, implicit aprobat si repartizat pentru o astfel de destinatie, in lipsa situatiei financiare anuale.
  • O asemenea situatie, in care in cursul anului se achita asociatului unic sume cu titlu de dividende din profitul anului respectiv este cunoscuta drept “avans” din dividende, caz in care conform art. 2721 din L31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare distribuirea de dividende, sub orice forma, din profituri fictive, ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa situatiei financiare, sau contrarii celor rezultate din aceasta, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 8 ani.

Concluzie: asociatul/asociatii nu pot ridica sume cu titlu de dividend, din profitul anului in curs.

Solutie alternativa: Imprumuturi catre administrator.

  • Ridicarea in cursul anului a sumelor respective cu titlu de imprumuturi catre administrator se poate face in limita sumei de 5.000 euro, limita permisa de art. 1444 alin. 3 din Legea privind societatile comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile. Peste aceasta limita, acordarea de de imprumuturi administratorilor este interzisa conform art. 1444 alin. 1 din lege.
  • Nerespectarea acestei dispozitii se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani conform art.272 alin(1), lit.c din Legea 31/1990. Cu alte cuvinte, pentru sume mai mari, solutia viabila si legala este angajarea in cadrul societatii, lucru care presupune plata acelorasi taxe ca si o PFA.





Parallax

Vizualizari
3758
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri