Claudiu Zamfir

DOCUMENT Se schimba legea magazinelor. Obligatiile comerciantilor

Imagine principala
DOCUMENT Se schimba legea magazinelor. Obligatiile comerciantilor
Comerciantii vor fi obligati sa asigure repararea sau sa accepte returnarea produselor de folosinta indelungata cumparate de clienti, daca acestea nu corespund conditiilor enuntate in publicitatea aferenta sau in garantie, conform unui proiect de ordonanta de guvern.

Ministerul Economiei a scos recent in dezbatere publica un proiect de oronanta simpla rin care intentioneaza sa introduca si sa sublinieze anumite obligatii pe care le au magazinele fata de cumparatori. Pentru a intra in vigoare, noile prevederi trebuie adiptate de Guvern.

Modificarile propuse pentru Legea 449/2003, privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora, vizeaza, printre altele, introducerea termenului de garantia legala de conformitate.

Garantia legala de conformitate este "protectia juridica a consumatorului rezultata prinefectul legii in raport cu lipsa de conformitate, reprezentand obligatia legala a vanzatoru lui sau producatorului fata de consumator, ca, fara solicitarea unor costuri suplimentare, sa aduca produsul la conformitate , incluzand restituirea pretului platit de consumator, repararea sau inlocuirea produsului, daca acesta nu corespunde conditiilor enuntate in declaratiile referitoare la garantie sau in publicitatea aferenta" - prevede proiectul de OG.

"Raspunderea vanzatorului privind garantia legala de conformitate (...) este angajata daca lipsa de conformitate apare intr-un termen de 2 ani, calculat de la livrarea produsului", se mai arata in priectul de act normativ.

In domeniul acestei garantii, comerciantii vor avea obligatii expres prevazute de lege, fata de cuparatori, in privinta repararii sau inlocuirii produselor de folosinta indelungata, ori a returnarii banilor platiti pentru acestea, in cazul defectiunilor.

"Produsele de folosinta indelungata defectate in termenul de garantie legala de conformitate, atunci cand nu pot fi reparate sau cand durata cumulata de nefunctionare din cauza deficientelor aparute in termenul de garantie legala de conformitate depaseste 10% din valoarea acestuia, la cererea consumatorului, vor fi inlocuite de vanzator sau acesta va restitui consumatorului contravaloarea produsului respectiv" - prevede priectul de ordonanta.

Produsul de folosinta indelungata este definit drept "produs relativ complex, constituit din piese si  subansambluri, proiectat si construit pentru a putea fi utilizat pe durata medie de utilizare si asupra caruia se pot efectua reparatii sau activitati de intretinere".

Aici ar intra, de exemplu, aparatele electrocasnice.

De asemenea, viitoarea ordonanta va introduce posibilitatea ca vanzatorului sa i se puna in brate un produs neconform, pentru a-l inlocui sau a-i returna clientului banii.

"Orice reparare sau inlocuire a produselor va fi facuta in cadrul unei perioade rezonabile de timp, stabilita de comun acord, in scris, intre vanzator si consumator, si fara niciun inconvenient semnificativ pentru consumator, luandu-se in considerare natura produselor si scopul pentru care acesta a solicitat produsele. Perioada de timp stabilita nu poate depasi 15 zile calendaristice de la data la care cumparatorul, dupa caz, a adus la cunostinta vanzatorului lipsa de conformitate a produsului, sau a predat produsul vanzatorului sau persoanei desemnate de acesta pe baza unui document de predare - primire" - mai prevede proiectul de OG.

Alte elemente introduse de proiectul de ordonanta a guvernului:

- Garantia comerciala. Este un alt termen nu care va fi introdus in lege. Garantia comerciala este "orice angajament asumat de vanzator sau producator fata de consumator, fara solicitarea unor costuri suplimentare, de restituire a pretului platit de consumator, de reparare sau de inlocuire a produsului cumparat, daca acesta nu corespunde conditiilor enuntate in declaratiile referitoare la garantie sau in publicitatea aferenta".

- Garantia comerciala
este obligatorie din punct de vedere juridic pentru ofertant, in conditiile specificate in declaratiile referitoare la garantie si in publicitatea aferenta.

- Certificatul de garantie. Este emis in baza garantiei comerciale si trebuie sa cuprinda mentiuni cu privire la drepturile conferite prin lege consumatorului si sa ateste in mod clar ca aceste drepturi nu sunt afectate prin garantia oferita.

- Certificatul de garantie, emis in baza garantiei comerciale, trebuie sa precizeze elementele de identificare a produsului, termenul de garantie, durata medie de utilizare, modalitatile de asigurare a garantiei - intretinere, reparare, inlocuire si termenul de realizare a acestora, inclusiv denumirea si adresa vanzatorului si ale unitatii specializate de service. Certificatul de garantie trebuie redactat in termeni simpli si usor de inteles.

- Consumatorul este definit drept "orice persoana fizica sau grup de persoane fizice constituite in asociatii de consumatori, care, in cadrul contractelor care intra sub incidenta prezentei legi, actioneaza in scopuri din afara activitatii sale comerciale, industriale sau de productie, artizanale ori liberale. Asociatiile de locatari/proprietari persoane fizice dintr-un condominiu sunt considerate, in sensul acestei legi, asociatii de consumatori".

Comertul online - mai strict reglementat

Proriectul de ordonanta simpla elaborat de Ministerul Economiei subliniaza obligatiile comerciantilor, cu efect mai ales asupra magazinelor fizice (offline). Magazinele online aveau oricum reglementari mai stricte, prin acte normative privind comertul pe internet.

Astfel pe internet, cumparatorul poate returna un produs magazinului online, cu restituirea banilor platiti, fara sa invoce niciun motiv in acest sens.

"Consumatorul are dreptul de a denunta unilateral contractul la distanta, in termen de 10 zile lucratoare, fara penalitati si fara invocarea vreunui motiv. Singurele costuri care pot cadea in sarcina consumatorului sunt cheltuielile directe de returnare a produselor" - pevede Ordonanta 130/2000 privind regimul juridic al contractelor la distanta. (Sursa: legi-internet.ro)

Resurse utile:

Descarca de AICI proiectul de ordonata

Descarca de AICI nota de fundamentare a proiectului de ordonanta

Citeste si:

Domeniul in care afacerile duduie in Romania

Parallax

Vizualizari
947
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri