Comerciantii grupati in Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) cer, luni, Guvernului un ragaz de 12 luni pentru magazinele din toata tara pentru a se conforma in vederea autorizarii din punct de vedere al sigurantei anti-incediu, conform Hotararii de guvern 915/2015. Intr-un comunicat de presa, AMRCR atrage atentia ca de la 1 ianuarie 2016 o serie intreaga de magazine, de toate categoriile, se pot alege cu activitatea blocata, ca urmare a procesului greoi de autorizare la nivelul autoritatilor locale. AMRCR solicita Guvernului "sa abordeze cu maxima urgenta regandirea sistemului de autorizare a activitatilor comerciale" si avertizeaza ca, la nivelul autoritatilor locale, acest proces este blocat in toata tara.
Drept urmare, incepand cu 1 ianuarie 2016, activitatea unui numar "insemnat de agenti comerciali" va fi temporar blocata, iar sute de mii de locuri de munca vor fi puse sub semnul intrebarii, sustine organizatia patronala din comert.
Comerciantii cer un termen de conformare de 12 luni pentru agentii economici care nu intra sub incidenta conditiilor de suspendare a activitatii prevazute de HG 915/ 2015.
Hotararea de Guvern 915/2015 prevede ca inspectorii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (pompieri) pot opri temporar functionarea localurilor autorizate din punctul de vedere al securitatii la incendiu , in cazul depasirii cu mai mult de 10% a numarului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizatia. Masura se refera la localurile cu aria desfasurata mai mare de 200 mp, avand destinatia de comert, cultura sau turism.
Mai mult, localurile afectate raman cu activitatea oprita pana la obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu.
Zielele trecute si antreprenorii membri ai Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania ¬ HORA au cerut un ragaz de 12 luni pentru conformare la cerintele de autorizare.
Concret, patronii de restaurante si hoteluri se plang de blocajul "creat la nivelul autoritatilor locale in ceea ce priveste emiterea/ reinnoirea autorizatiilor de functionare a unitatilor comerciale".
Ei mai arata ca, prin somatii repetate, "in mod suplimentar si nejustificat fata de anii precedenti", le sunt solicitate numeroase avize, autorizatii si expertize tehnice ale cladirilor, inclusiv prezentarea autorizatiilor I.S.U., in acest fel conditionandu-se in mod nejustificat eliberarea/ prelungirea autorizatiilor de functionare incepand cu 1 ianuarie 2016.
"
Membrii asociatiei noastre isi doresc sa respecte cu strictete legislatia si reglementarile in vigoare. Astazi insa, in urma somatiilor date de primarii, constatam ca I.S.U. este suprasolicitat din cauza depunerii de mii de cereri de autorizatii/ negatii/ reclamatii de catre agentii economici ale caror autorizatii expira la sfarsitul lunii decembrie 2015. Astfel, s-a ajuns in imposibilitatea ca aceste autorizatii sa fie eliberate in timp util. Consideram necesar ca I.S.U. sa primeasca resursele umane si financiare necesare pentru a putea face fata noilor cerinte administrative, insa, totodata, solicitam Guvernului sa adopte masuri legislative urgente, astfel incat agentii economici la nivel national sa nu fie nevoiti sa traga obloanele de la 1 ianuarie 2016", a declarat Dragos Petrescu, presedintele HORA.
Comerciantii reclama ca, in Romania, intregul proces de autorizare dureaza pana la 300 de zile, de zece pri mai mult decat in tari a Ungaria sau Polonia, de exemplu.
Demersul HORA si AMRCR este sustinut si de alte organizatii ale investitorilor: Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc - FPTR, Federatia Industriei Hoteliere din Romania - FIHR, Federatia Asociatiilor de Promovare Tursitica din Romania ¬ FAPT, Asociatia Comerciantilor din Centrul Istoric Bucuresti - ACCIB, BTB, SKAL International Bucharest.