Claudiu Zamfir

​VIDEO interviu: Ai firma acasa? Cum se majoreaza impozitul local. PFA sau SRL? Consultantul fiscal Adrian Benta ne explica ce ne asteapta in anul 2016

Imagine principala
​VIDEO interviu: Ai firma acasa? Cum se majoreaza impozitul local. PFA sau SRL? Consultantul fiscal Adrian Benta ne explica ce ne asteapta in anul 2016
​Impozitele platite de patronii care au microintreprinderea in propria locuinta pot creste si de 25 de ori in anul 2016 fata de nivelul actual, spune consultantul fiscal Adrian Benta, intr-un interviu acordat StartupCafe.ro . El a explicat aspectele din noul Cod fiscal referitoare la impozitul pe cladirile proprietate personala folosite ca sediul sau punct de lucru de catre micii patroni. De asemenea, Benta explica de ce in anul 2016 va fi mai avantajos, din punct de vedere fiscal, sa functionezi ca persoana fizica autorizata (PFA) decat ca microintreprindere (SRL), pentru activitatile care se preteaza la acesta forma juridica. 

IMPOZITUL PE CLADIRILE FOLOSITE IN SCOP NEREZIDENTIAL SI MIXT, DETINUTE DE PERSOANE FIZICE - anul 2016







Articole de referinta: Legea 227 / 2015, privind Codul fiscal, de la art. 453 pana la art. 462

Primul factor de majorare: procentul diferit in functie de destinatie

Adrian Benta: Principala modificare a filosofiei fiscale din noul Cod fiscal se reflecta la impozitarea cladirilor detinute de persoanele fizice, mai exact, a constructiilor cu scop de locuinta.

Pentru prima data in ultimii 25 de ani, impozitarea unei claridiri detinute de o pesoana fizica nu se mai face strict in functie de proprietar - persoana fizica sau dupa caz persoana juridica -, ci in functie de scopul utilizarii acelei cladiri. In acest sens, o cladire poate avea trei tipuri de utilizari in intelesul Codului fiscal:

- o utilizare ca locuinta, cum o cunoastem noi, ca resedinta, ca domiciliu pentru persoana fizica, unde locuieste o persoana sau o familie.

- sau respectiva cladire este utilizata in activitati economice

- mai putem intalni un caz particular - cand dintre mai multe camere, o anumita camera este folosita in activitati economice, iar restul ca domiciliu pentru familie. Aici este o utilizare mixta, dar principalul ramane - folosirea acelei constructii pentru o persoana fizica sau pentru o activtate economica.

Notiunea de activitate economica nu este foarte clara in Codul fiscal - ceea ce nu este activitate rezidentiala este activitate economica. In acest sens, o cladire folosita pentru prestari de servicii, livrari de bunuri este considerata ca fiind folosita pentru o activitate economica.

In aceasta categorie regasim o gama larga de activitati, cum ar fi: activitatile facute de cabinetele de consultanta fiscala, de audit, de contabilitate sau cabinetele notariale, dar nu numai activitatile independente. Mai pot fi aici: frizerii, reparatii, service etc.

O a doua modificare substantiala in noul Cod fiscal o reprezinta dreptul autoritatii publice locale sa stabileasca un procent de impozitare anuala, procent ce poate diferi de la o localitate la alta in functie de politica economica a respectivei localitati.

De exemplu, in anul 2015, pentru toate locuintele detinute de persoanele fizice, procentul de impozitare este 0,1%. In anul 2016, acest procent de impozitare o sa vedem ca este diferentiat in cadrul unor paliere ale unor intervale:

- pentru locuintele cu destinatie de locuinta (rezidentiala
), autoritatile publice locale au dreptul sa stabileasca un procent de impunere intre 0,08% si 0,2% pe an, din valoarea impozabila determinata conform art. 457 din Codul fiscal.

- pentru utilizarea acelei locuinte in scopuri economice,
apare o impozitare diferita, in functie de data cand s-a achizitionat sau s-a reevaluat respectiva incinta. Astfel, daca locuinta respectiva a fost achizitionata, dobandita, reevaluata in ultimii 5 ani, impozitul stabilit de Consiliul Local este intre 0,2% si 1,3% pe an. Observati ca, daca ne raportam strict matematic la acest 0,1% cat este impozitul in anul 2015 , autoritatile locale au primit posibilitatea sa majoreze si de 13 ori acest impozit. Dar retinem ca este aferent acelor constructii care au fost dobandite, construite, reevaluate in ultimii 5 ani.

- daca identificam situatia unei persoane fizice ce utilizeaza o locuinta in scop economic, dar ea a dobandit-o, a construit-o, a reevaluat-o cu mai mult de 5 ani inainte de anul 2016 (adica inainte de anul 2011 - n.r.), in acest caz impozitul este stabilit direct de Codul fiscal la procentul de 2% din valoarea acelei constructii. Retinem iarasi, ca model de comparatie, ca impozitele pot sa creasca si de 20 de ori (2% pe an) fata de impozitul de 0,1% valabil in anul 2015.

Al doilea factor de majorare: valoarea impozabila pe metrul patrat

Adrian Benta: Un element pe care il cunoastem mai putin si care conduce la majorarea impozitului este valoarea impozabila a metrului patrat de constructie. Avem in vedere o cosntructie din beton cu toate utilitatile (lumina, instalatii sanitare, caldura) - valoarea impozabila in anul 2015 este de 935 de lei pe metrul patrat. Pornind de la aceasta valoare, avand in vedere suprafata locuintei si rangul localitatii, stabilim usor valoarea impozabila.

In anul 2016, o modificare importanta este cresterea scriptica de catre legiuitor a valorii impozabile pe metrul patrat de constructie de la 935 de lei la 1.000 de lei pe metru patrat. Observam ca este o crestere numai prin legislatie, ceea ce duce doar de aici la o majorare a impozitelor cu 6,95% - 7% (din cuantumul initial al impozitului). (Asadar la cei maximum aprox. 1300% de mai sus se adauga acesti 7%, ca si factor de majorare - n.r.)

Al treilea factor de majorare: coeficientul de corectie

Adrian Benta: Un alt lucru mai putin cunoscut, dar care influenteaza cresterea impozitului datorat bugetului local, este modul de determinare a suprafetei. Pentru a se stabili impozitul pe locuinte, o locuinta este masurata la exterior. In situatia in care respectiva locuinta nu se poate masura la exterior, atunci i se aplica un coeficient de corectie, de majorare.

In anul 2015, acest coeficiente de corectie este de 1,2 . In anul 2016, fix de la 31 decembrie 2015 pana la 1 ianuarie 2017, coefientul de corectie se majoreaza la 1,4, adica cu 40%.







Pentru ce locuinte sa aplica acest coeficient?

Adrian Benta: Este cazul tuturor blocurilor din Bucuresti sau din tara, care au o inaltime mai mare de 4 etaje. Masurarea apartamentelor situate la etajele superioare nu poate fi facuta, din considerentul ca fie depasim suprafata exterioara a blocului, fie vom trece prin incinta unui vecin. In acest caz, pornind de la suprafata utila, generata din contractul de vanzare-cumparare sau din documentatia cadastrala, pentru a stabili valoarea de impozitare se mai aplica acest coeficient de 1,4%.

PROBLEME CONCURENTIALE INTRE LOCALITATI

Adrian Benta: Interesanta este si alta situatie...

Personal, consider ca impozitele pe proprietati, pe locuinte sunt destul de mici in Romania. Este normal sa fie o crestere de impozitare comparabila si cu alte proprietati din alte state si ne referim la tarile UE sau la SUA.

Dar se ajunge la situatii care nu sunt rezonabile din punctul de vedere al competitiei. De exemplu, Bucuresti are un impozit de 0,2%. Timisoara are impozit 0,6%, Cluj-Napoca are impozit pe locuinta de 0,1% - ma refer doar la locuintele folosite economic - zona de activitate IMM sau PFA.

Prin urmare, eu, daca as fi PFA si as presta acceasi activitate cu aceeasi suprafata, in acelasi timp de constructie, cu acelasi tip de utilitati, se ajunge la 3 sitiatii diferite in care, cu acelasi unorariu fix, voi plati trei impozite diferite, lucru pe care eu nu-l consider corect. Este normal sa se majoreze taxele pe priorietati, fiind foarte mici, chiar simbolice in Romania, dar nu mi se pare normal ca pentru fix acelasi tip de activitate in 3 locatii diferite din tara sa platesti 3 impozite diferite.

EVALUAREA CLADIRII SI IMPOZITUL LOCAL. Cum ajungem la impozit de 25 de ori mai mare

In Codul fiscal se vorbeste despre acea evaluare a cladirii, in functie de care se stabileste impozitul local. Cine face acea evaluare, ce presupne, ce costuri implica?

Adrian Benta: Procedura evaluarii este cunoscuta si aplicata foarte des de catre societatile comerciale. Dintr-o alta perspoectiva fiscala, in sensul ca, daca cladirile nu erau reevaluate in ultimii 3 sau 5 ani: impozitele pe constructii platite de societati erau foarte mari - 10-20%, daca nu erau reevaluate in ultimii 3 ani sau uneori 30-40%, in functie de decizia Consiliului Local, daca nu erau reevaluate in ultimii 5 ani.

S-a preluat aceeasi gandire economica si pentru persoanele fizice care folosesc cladirile pentru activitati economice. Suntem intr-un element de absoluta noutate: eu nu cred ca o persoana fizica obisnuita care foloseste  aceasta cladire in activitati economice a reevaluat-o doar de dragul de a reevalua sau pot fi cazuri particulare, cand s-a facut o reevaluare pentru obtinerea unui imprumut, pentru o garantie.

Dar in mod curent aceste persoane fizice nu au avut obligatia reevaluarii .

Prin urmare, evaluarea va fi facuta de un evaluator autorizat, astfel incat valoarea stabilita de acesta sa fie comunicata Directiei de Taxe Locale, pentru a se stabili procentul de impozitare.

Subliniez ca ma refer aici la constructiile cu achizitie mai veche de 5 ani.

Se pune intrebarea: ce se intampla in sens invers, daca nu reevaluez. Evidnet, solutia este stabilita cu duritate de Codul fiscal: procentul este de 2% pe an stabilit prin valoarea matematica din a respectivei constructii.

Adica se majoreaza de 20 de ori impozitul?

Adrian Benta: Se majoreaza de cel putin 20 de ori, aproape de 25 de ori, daca luam in considerare si cresterea pe metrul patrat a valorii constructiei.

CAZ FICTIV: AM SRL ACASA, CUM PROCEDEZ?

Sa spunem ca am un SRL la mine acasa, intr-un bloc vechi din Bucuresti sau din alta localitate. SRL-ul are sediul social acolo, in baza unui contract de comodat. Ce trebuie sa fac eu din anul 2016, ca sa intru in legalitate, sa platesc un impozit cat mai mic?







Adrian Benta:

- Trebuie sa fiti sincer cu dumneavoastra si sa va stabiliti cu exactitate daca acea locuinta este doar sediul scriptic formal al persoanei juridice sau al PFA-ului sua desfasoara cu exactitate activitati economice, respectiv, primiti acolo clientii sau aveti activitati care va aduc venituri.

- Daca sunteti convins ca nu aveti aceasta activitate economica acolo, atunci NU veti depune declaratia de impozitare majorata, ca persoana fizica detinatoare a apartamentului.

- Proprietarul de drept existent la data de 31 decembrie 2015 care detine aceasta constructie folosita in activitati economice - numai aceasta persoana - are obligatia ca pana la 31 martie 2016 sa depuna o declaratie de impunere la Directia de specialitate locala prin care isi asuma ca respectiva locatie este folosita in activitati economice.

- Daca nu toata suprafata locuintei este folosita in activitati economice, atunci va depune o declaratie in care va specifica incapera sau suprafata in acea locuinta utilizata in activitati economice.

PFA sau SRL, CUM ESTE MAI BINE IN 2016 ?









Adrian Benta: Cu siguranta, banii primiti ca salariat sunt cu cea mai mica bataie de cap, dar din pacate sunt si cei mai putini, pentru ca vin cu cele mai multe taxe.

Decizia de a desfasura activitate sub forma organizata ca societate comerciala sau ca PFA poate fi influentata de mai multe criterii:

- criterii obliective, de natura impozitelor
- crierii subiective - din ce traiesc pana obtin dividende, daca infiintez societate comerciala?


Din punct de vedere fiscal, observam ca PFA a primit o impozitare mai aspra decat microintreprinderea.

Ca PFA, platesti in continuare:

- 16%, impozit pe venit, la venitul determinat ca venit incasat minus cheltuielile aferente activitatii,

- se plateste in continuare in anul 2016, nu se plafoneaza, contributia individuala de sanatate (CASS) 5,5% calculata la venit.

- noutatea absoluta consta in introducerea platii contributiei individuale la pensii , procent de 10,5%, care se plateste plafonat superior la 5 ori salariul mediu pe economie, ori 12 luni - de-a lungul unui an intreg.

Aceasta noua taxa suplimentara conduce un pic la dezechilibrarea impozitarii PFA si nu o mai face atat de atractiva ca in trecut. Si in trecut se plateau contributii la pensii pentru PFA, dar persoana avea dreptul sa opteze intre o suma mai mica (35% din salariul mediu pe economie) si o suma de maximum 5 ori salariul mediu pe economie.

In anul 2016, persoana fizica autorizata nu mai are dreptul sa opteze, ci va plati 10,5% contributie individuala la pensie pentru venitul net realizat, fara a depasi 5 ori salariul mediu pe economie ori 12 luni.

Sunt afectate din punctul medu de vedere PFA-urile care realizeaza un venit lunar pana la 2.000 - 2.500 de euro.

Din pacate, in ciuda faptului ca vei plati aceasta contributie la pensii, ti se asigura doar o treime din stagiul de cotizare, iar daca PFA vrea sa iasa la pensie - o dorinta de altfel fireasca si naturala - atunci legiuitorul i-a permis optional sa plateasca si contributia angajatorului, de 15,8%, o contributie pentru care trebuie sa se decida pana pe 31 ianuarie si va depune o declaratie in acest sens la autoritatea fiscala (ANAF).

Recapituland un pic: 16% impozitul pe venit, 5,5% contributia la sanatate si 10,5%, contributia la pensii, observam ca PFA se duce catre o impozitare de 32% .

In schimb, daca infiintez o microintreprindere (SRL sau alta forma), pentru acele activitati la care se preteaza, coroborat cu impozitul pe dividend de 5% din anul 2016, observam ca aceasta forma de impozitare este cea mai avantajoasa, in opinia mea.

Recenta ordonanta de guvern OUG 50/2015 modifica a doua oara Codul fiscal neintart inca in vigoare, dar aduce cateva lucruri bune pentru antreprenori:

- o prima impozitare a microintreprinderii este diferentiata in functie de nmarul de salariati pe care ii va avea aceasta firma:

* daca SRL nu are salariati, impozitul este de 3% din venituri (ca si in anul 2015)
* daca microintrepriderea are un salariat, atunci impozitul este de 2%
* daca are doi sau mai multi salariati, atunci impozitul este de 1%.

- se pastreaza si o facilitate in noul Cod fiscal, respectiv, pentru primele 24 de luni de activitate, pentru microintreprinderile nou infiintate, la care proprietarii acestora nu au mai avut alte societati, beneficiaza pentru aceste 24 de luni de o cota de impozitare de 1%, cu conditia sa angajeze un salariat. Prin salariat intelegem o norma de 8 ore pe zi de lucru, adica fie o singura persoana cu 8 ore, fie mai multe persoane angajate cu fractie mai mica de timp, dar care cumuleaza 8 ore.

- un element important este si plafonul de impozitare a veniturilor microintreprinderii, care a fost majorat la 100.000 de euro venit anual.

Matematic, la impozitarea unei microintreprinderi (SRL sua alta forma de societate), impozitele sunt mai mici.

Avantajul PFA sau al profesiei independente sau al intreprinderii individuale este de a putea sa dispui intotdeauna de venituri dupa ce le-ai incasat.
De exemplu, Adrian Benta, consultant fiscal, a facut un serviciu de consultanta fiscala, a emis factura si dispune de onorariu asumandu-si plata impozitelor.

In cealalta situatie, daca Adrian Benta este mebru-fondator al unei societati, atunci patrimoniul lui Adrian Benta este total dostinct de patrimoniul societatii. Veniturile realizate de societate raman ame societatii, iar persoana fizica, chiar daca este administrator sa proprietarul companiei nu are dreptul sa dispuna de fondurile acesteia, decat in scopul societatii.

Prin urmare, ca sa beneficiez eu, ca membru fondator, de veniturile realizate de aceasta societate, trebuie sa astept cel putin intocmirea primului bilant contabil, astfel incat sa pot beneficia de sumele societatii sub forma dividendelor.

Dezavantajul unei societati este ca trebuie sa ia si alta sursa de venit, pentru a nu fi obligat sa dispui in folos personal de fondurile societatii, o situatie interzisa de legea societatilor.

A consemnat: Claudiu Zamfir
Operator: Daniel Secarescu
Montaj: Balázs Nitsch-Petioky


Resurse utile:

Noul Cod Fiscal

Codul de procedura fiscala si normele de aplicare

Formulare fiscale si explicatii pentru completare

Alte acte normative relevante

Parallax

Vizualizari
2731
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
impozit pfa daca eu detinator de,,pfa'' locuiesc flotant intr-un apartament al unei rude si desfasor o activitate IT ce impozit pe spatiu trebuie platit?
poza de profil
cum se face? ca dupa diferite eforturi financiare sa ridici o casa... vin niste smecheri de politicieni si dicteaza cam cati bani au de luat...
poza de profil
O situatie ne explicata. Cum se va proceda cu calculul impozitului in urmatorul caz:Persoana fizica detine o cladire cu alta destinatie decit locuit, utilitatile imobilului sunt si ele pe persoana fizica ( de ex. intabulata cu destinatie Service Tehnica de Calcul ) dar nu mai desfasoara nici o activitate economica in acel spatiu/imobil, si la acea adresa nu figureaza nici o firma activa inscrisa la Registrul Comertului, persoana fizica locuieste la acea adresa.Este normal sa plateasca impozit majorat de 25 ?
poza de profil
taxare Deci sa recapitulam: mijloacele de productie sunt in maini private. Aceste maini si minti alearga toata ziua sa faca un ban. La sfarsitul zilei vine porcu-porcilor (adica statul) se aseaza in capul mesei si incepe sa dicteze cat trebuie cotizat in punga lui de unde, politrucii escroci isi iau fiecare dupa puteri. Si uite asa suntem defapt intr-un alt fel de socialism. Unul parsiv, mai parsiv ca ala trecut...
poza de profil
Consultantii sunt extraterestri? Bai fratilor, puteti vorbi si mai uman? pentru majoritatea muritorilor de rand intrebarea e una simplaȘ pentru un apartament folosit doar ca sediu de firma in care nu desfasori nici o activitate economica, platesti impozit marit? ca sa fiu mai exact:la apartament e trecut sediul de firma , ca asa e la noi, trebuie sa ai o adresa, la adresa respectiva nu se desfasoara nici o activitate, nu decontezi nimic-apa, energie, telefon, gaze etc, nimic. Platim impozit marit? multumesc
poza de profil
Exact Pana mea. Ăștia nu pot zice ceva simplu. Dacă nu decontezi nimic, ce impozit plătești?Dacă fac programe pe calculator și merg în fiecare zi în parc și tastez pe laptop, ce impozit plătesc pe „sediu”? Sunt sigur că la asta nu s-au gândit.
poza de profil
r Da
poza de profil
nu Se plateste impozit marit doar daca se desfasoara efectiv activitate economica. In caz contrar se poate depune o declaratie la ditl ca nu se desfasoara activitate si atunci nu se plateste
poza de profil
ba s-au gandit Daca apartamentul este destinat 60 la suta pt locuinta si 40 la suta pt activ economica platesti proportional. Daca nu poti determina o proportie clara, destinatia este stabilita dupa persoana care suporta utilitatile. E prevazut, e clar, e simplu. De ce nu cititi codul fiscal, daca sunteti interesati?
poza de profil
Nu da idei Nu le da idei cand nu le au. O sa platesti taxa de intrare in parc pentru folosirea parcului in scopul dezvoltarii de aplicatii software.
poza de profil
Impozitul pe cladiri 2016 Ce se intampla cu persoanelor fizice care si-au inchiriat imobilul unei firme (cu contract declarat la ANAF, platesc impozit pe venitul din chirii si contributie la sanatate), care are sediul social si punct de lucru in acest imobil.
poza de profil
impozit Am o firma / PFA cu sediul in apartament INSA cu activitate inafara locuintei !!! in piete, targuri sau la beneficiari !!! ...codul fiscal prevede ca nu se plateste , in acest caz, impozit pe nerezidential ??!!
poza de profil
:( din pacate da :(
poza de profil
Oferiti informatii complete! De ce nu specificati ca procentul (2%) se calculeaza din valoare impozabila a cladirii (Valoarea impozabilă a clădirii, exprimată în lei, se determină prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimate în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă unitară corespunzătoare, exprimată în lei/mp.) ?? Ati spus ca se calculeaza din "valoare", ce valoare? Valoarea imobilului? Nu! Valoarea impozabila! Daca tot realizati un interviu/articol pentru a aduce lamuriri asupra unei probleme de interes general (nu doar pentru specialistii in domeniu), atunci scrieti informatii complete, pe intelesul tuturor si nu mai folositi limbaj de lemn!
poza de profil
Destinatia este stabilita dupa persoana care suporta utilitatile A, deci eu (PFA) nu plătesc utilitățile că le plătește celălalt eu (fizic).Pfff. În veci nu o să fie în stare să zică ceva normal.
poza de profil
impozit marit pe adresa sediu NU! Eu inteleg ca NU depun nici o declaratie pentru impozitarea diferita a apartamentului de locuit (eu fiind proprietarul apartamentului) din moment ce ACOLO NU ARE LOC NICI O ACTIVITATE ECONOMICA efectiva, caci este doar Sediu Firma pentru a se putea infiinta o firma!!! Mie mi-a fost foarte CLAR. NU AM ACTIVITATE ECONOMICA ACOLO, deci NU depun o declaratie de impozitare diferita...
poza de profil
Foarte tare! Foarte tare limbajul acestui domn! E un mesaj simplu si pe intelesul tuturor. Nu-i asa?
poza de profil
NORME METODOLOGICE COD FISCAL 2016 ecțiunea a 2-a Dispoziții tranzitorii 172. (1) În aplicarea art. 495 din Codul fiscal, pentru stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul fiscal 2016, se stabilesc următoarele : a) persoanele fizice care au în proprietate clădiri nerezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă au obligația să depună declarații până la 31 martie. Depun declarații în cazul clădirilor cu destinație mixtă, persoanele fizice care au înregistrat un sediu social, persoanele fizice care desfășoară activități independente și care au declarat sediul la adresa de domiciliu, inclusiv cele care nu își deduc cheltuielile cu utilitățile înregistrate în desfășurarea activitătii economice; ă, persoanele fizice care au înregistrat un sediu social, persoanele fizice care desfășoară activități independente și care au declarat sediul la adresa de domiciliu, inclusiv cele care nu își deduc cheltuielile cu utilitățile înregistrate în desfășurarea activitătii economice;
poza de profil
COD FISCAL Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, gasiti modelul de declaratie, care TREBUIE depus, daca la adresa postala a cladirii este inregistrat domiciliul fiscal al unui operator economic, dar nu se desfasoara nici o activitate economica. Deci TREBUIE depusa DECLARATIE!!!!
poza de profil
Cum puteti spune ca impozitele sunt simbolice? Pur si simplu, am ramas trasnita cand am citit ca dvs. ziceti ca impozitele sunt simbolice... dar noi ne comparam cu salariile celor din UE sau USA? (n.r - comentariul a fost editat de StartupCafe, pentru limbaj injurios)
poza de profil
Nu platesti impozit majorat Daca ai doar sediul firmei "scriptic", doar in actr, nu platesti impozitul marit.Nu declari nimic.Scrie clar in articol."- Trebuie sa fiti sincer cu dumneavoastra si sa va stabiliti cu exactitate daca acea locuinta este doar sediul scriptic formal al persoanei juridice sau al PFA-ului sua desfasoara cu exactitate activitati economice, respectiv, primiti acolo clientii sau aveti activitati care va aduc venituri.- Daca sunteti convins ca nu aveti aceasta activitate economica acolo, atunci NU veti depune declaratia de impozitare majorata, ca persoana fizica detinatoare a apartamentului."
poza de profil
Codul Fiscal 2016 Art 459 (2) În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfăşoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform art. 457.
poza de profil
Codul Fiscal 2016 Art 459 (2) În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfăşoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform art. 457.
poza de profil
firmă in apartament , noua impozitare face statu ce vrea cu noi , parcă am fi copii , aleși ne dezamăgesc iar si in 2016 , mai bine ar susține firmele de apartament , se vede că ii deranjază firmele de apartament foarte tare , proprietari vor mări chiriile , nimic magnific in 2016 .
poza de profil
Impozitare spatiu comercial Am un spatiu comercial la domiciliul meu,casa particulara.Functionez din 2005.Activitatea magazinului nu este profitabila.Am decis sa suspend aceasta activitate pe o perioada de 3 ani ,poate definitiv.In31 dec 2015.am avut inca activitate pana in 20.01 2016.. Ce am da facut?trebuie sa fac evaluare?
poza de profil
Completare Declaratie fiscala 2015 Situatie: S.C. cu Sediu social in apartament si punct de lucru in alta parte.Pentru sediu social - fara activitate economica - NU SE PLATESTE NIMIC IN PLUS.Trebuie completata si depusa Declaratie fiscala pentru apartament (rezidential) si se anexeaza copii dupa: Contractul de vanzare-cumparare apartament, Contractul decomodat, CUI, CI, Certificat constatator ORC care mentioneaza sediul social in apartament si punctual de lucru la alta adresa.
poza de profil
PFA-imp.caldire mixta Sunt detinator de PFA cu sediul social al intrep.indiv. in casa proprietate personala in care locuieste doar mamamsingura, insa eu locuiesc in alt oras si stau in chirie cu sotia mea care este titulara de contract de inchiriere, iar activitatea desfasurata pana in 2015(ma mai gandesc daca o sa mai functionez) este de prestari servicii web design, deci lucrez numai pe calculator in apartamentul unde stau cu chirie dar de cele mai multe ori merg la sediul vechii societati unde am lucrat cu contract si lucrez de acolo pentru ca spatiul meu pt.lucru este fix o masa pe care atasez un laptop.Pentru functionare,cand am deschis firma intreprindere individuala , mi s-a cerut sa satbilesc sediul de firma si l-am stabilit intr-una din camerele casei proprietate personala si am intocmit un contract de comodat modelul luat de la un xerox(care lucra cu cei de la finante),iar pana in 2015 facturile de prestari pe care le-am emis au avut in antet sediul social bineinteles, venituri care la 31 decembrie nici macar nu le incasasem si nici in acest moment nu sunt incasate total si din care abia reusesc sa achit o parte din datorii.La cele expuse va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac ca sa nu fiu luat in colimator de primaria din orasul unde an firma deschisa, cum trebuie sa intocmesc acea declaratie care a bagat in sperieti persoanele fizice.Statul nu face deosebire intre persoanele care obtin venituri independente, activitatea mea nu este platita ca cea a unui notar, consultant fiscal sau chir si contabil.
poza de profil
Impozite Ce se intampla daca am inchiriat, parte din imobil catre o societate care are punctul de lucru si isi desfasoara activitatea in imobilul inchiriat, nu si sediul (exista contracte de inchiriere, cu suprafata determinata, cheltuielile sunt pe proprietar, chiriasul nu deduce cheltuieli)? Se face distinctie intre punct de lucru si sediu social? Eu fiind proprietar, nu detin nici o firma, nu beneficiez deloc de activitatea chiriasului si nici un beneficiu din aceasta. In plus, platesc impozitul pe cladire, impozit pe chirie, CAS, etc...si acum acest impozit, e un fel de tripla impozitare!!!!
poza de profil
Despre impoyite pe clădiri Aţi spus "Personal, consider ca impozitele pe proprietati, pe locuinte sunt destul de mici in Romania. Este normal sa fie o crestere de impozitare comparabila si cu alte proprietati din alte state si ne referim la tarile UE sau la SUA.". Dar nu ar trebui să luaţi în calcul şi nivelul de trai, dacă tot faceţi comparaţia? Este deci preferabil să plătim impozite ca în SUA, care are salarul minim 7,92 USD / oră (32 lei) cu cel de la noi de 1,77 USD (7,10 lei). Sigur, există categorii privilegiate care câştigă chiar mai bine ca în SUA şi fură mai mult ca Mafia. Conform statisticilor însă, România şi Bulgaria au printre cele mai ridicate procente de proprietate a locuinţelor şi este evident că nu toţi au salarii de...... (vă las să completaţi ce trebuie). Cum faceţi cu ei când veţi aplica o impozitare americană la un salariu şi o pensie de nivel congolez? Mulţumesc de răspuns.
poza de profil
impozit cladiri intreprindere individuala cu sediu la locuinta p intreprindere individuala

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri