Firmele mici si mijlocii din Romania se opun unei eventuale cresteri a salariului minim brut pe economie de la 1.050 de lei la 1.200 de lei, releva o consultare online, facuta in cadrul societatilor membre ale Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, prezentat, marti de CNIPMMR.
Potrivit sursei citate, consultarea a relevat urmatoarele:
* 76% dintre respondenti considera ca o crestere a salariului minim pe economie incepand cu 1 ianuarie 2016 va crea dificultati intreprinderii,
* 62% au fost de parere ca o crestere a salariului minim pe economie va avea ca principal efect disponobilizarea unor salariati
* 84% au afirmat ca vor exista si efecte asupra grilei de salarizare la nivelul intreprinderii (pentru toti salariatii). In schimb, patronii IMM chestionati au precizat ca, pentru o crestere a salariului minim la 1.200 de lei, ar fi nevoie ca mediul de afaceri sa beneficieze din partea Guvernului de anumite
masuri:
- stimularea investitiilor (80% dintre respondenti),
- simplificarea birocratiei (75%),
- scaderea fiscalitatii (62%)
- solicitand alte masuri (48%). Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat consultarea intrena in 4 - 7 decembrie 2015, online.
In proiectul bugetului de stat pentru anul 2016, noul Guvern Ciolos NU a inclus o crestere a salariului minim de la 1.050 lei la 1.200 lei, asa cum cerusera reprezentantii PSD .
Consiliul IMM-urilor si-a exprimat
"convingerea ca nici pe viitor, Guvernul si partidele parlamentare nu vor lua o decizie in acest domeniu, fara o fundamentare riguroasa, fara realizarea unei notei de impact, fara aplicarea Testului IMM si fara consultarea organizatiilor reprezentative ale IMM-urilor", se arata intr-un comunicat al CNIPMMR.
In opinia Consiliului IMM, problematica salariului minim brut pe economie trebuie abordata in mod sistemic, cu luarea in considerare a urmatoarelor aspecte:
- Necesitatea realizarii notei de impact, a aplicarii Testului IMM si consultarea obligatorie a organizatiilor reprezentative ale IMM-urilor pentru cresterea salariului minim in 2016,
- Cresterile salariale, pentru a fi generatoare de performanta si competitivitate, ce trebuie sa-si gaseasca corespondentul in sporirea productivitatii muncii,
- Imbunatatirea reglementarilor privind relatiile de munca si simplificarea birocratiei, in special pentru IMM-uri,
- Cresterea enorma (pentru unele societati de peste 30 de ori) a impozitelor pe cladiri incepand cu 01.01.2016 afecteaza grav toate IMM-urile si elimina posibilitatea acordarii de cresteri salariale in 2016 pentru salariatii din IMM.
De precizat ca vicepresedinte al Consiliului IMM este Florin Jianu, fost ministru delegat pentru IMM-uri in fostul Guvern Ponta.
Victor Ponta este si cel care, pe final de mandat, a adus lansat posibilitatea cresterii salariului minim brut pe economie la 1.200 de lei, de la 1 ianuarie 2016.