Claudiu Zamfir

Se va schimba procedura de inregistrare a firmelor si a PFA in Registrul Comertului. Descarca noua lege

Imagine principala
Se va schimba procedura de inregistrare a firmelor si a PFA in Registrul Comertului. Descarca noua lege
Procedura de intrgistrare a firmelor si a persoanelor fizice autorizate din Romania in Registrul Comertului se va modifica, urmand ca acestea sa fie intregistrate si la nivelul Uninii Europene, din anul 2017, potrivit unei legi promulgate, zilele acestea, de presedintele Klaus Iohannis. In plus, legea aduce prevederi noi la dizolvarea firmelor, care vor intra in vigoare imediat.

Noua lege pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul inregistrarii in registrul comertului, promulgata joi, 18 iunie 2015, modifica mai multe legi existente, insa unele dintre schimbari vor intra in vigoare la trei luni de la publicarea in Monitorul Oficial, iar altele incepand cu data de 7 iunile 2017.

Principalele schimbari se refera la Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului:

- De la 7 iulie 2017, firmele si persoanele fizice autorizate din Romania vor primi, pe langa actualale Cod unic de intregistrare (CUI) si Cod de identificare fiscala (CIF), si un Identificator unic la nivel european (EUID). Prin EUID, orice firma din Romania si din celelalte statele ale UE va fi inregistrata la nivel european, iar datele lor din Registrele comertului vor fi interconectate prin punctele de acces de interconectare ale registrelor comertului, la nivelul Uniunii Europene.

Aceste date vor fi disponibile pe site-ul UE E-Justitie . Noul EUID va cuprinde elementul de identificare a firmei ca fiind din Romania, elementul de identificare al registrului national in Uniunea Europeana si numarul firmei / PFA din Registrul Comertului. Noul cod european EUID va fi inscris pe certificatul de inregistrare al firmei / PFA la Registrul Comertului.
 
Urmatoarele informatii inregistrate in registrul comertului vor fi  disponibile, gratuit, prin sistemul de interconectare a registrelor comertului, pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului sau pe portalul de servicii on-line al acestuia:

a) denumirea si forma juridica a persoanei inregistrate in registrul comertului;

b) sediul social/profesional al persoanei inregistrate in registrul comertului si statul membru in care este inmatriculata;

c) numarul de ordine din registrul comertului al persoanei inmatriculate/inregistrate, identificatorul unic la nivel european (EUID) si codul unic de inregistrare fiscala;

d) starea firmei.

- Pe cheltuiala solicitantului, Oficiul registrului comertului elibereaza copii certificate dupa inregistrarile efectuate in registru si de pe actele prezentate, precum si informatii despre datele inregistrate in registrul comertului si certificate constatatoare ca un anumit act sau fapt este ori nu este inregistrat.

Aceste documente, in format electronic, avand incorporata, atasata sau logic asociata semnatura electronica extinsa, pot fi cerute si eliberate prin mijloace electronice, prin intermediul portalului de servicii on-line al Oficiului National al Registrului Comertului, precum si prin intermediul sistemului Punctul de contact unic electronic (PCU).

Tariful perceput nu va depasi costurile administrative asociate.

- O alta precizare, care va intra in vigoare dupa 90 de zile de la publicarea noii legi in Monitorul Oficial, prevede ca "persoanele juridice romane care deschid sucursale in strainatate au obligatia mentionarii acestora la oficiul registrului comertului din Romania, dupa inregistrarea lor in statele respective".

Noua lege de intregistrare a firmelor la ONRC





In plus, noua lege modifica si Legea societatilor 31/1990, introducand noi motive pentru care o firma poate fi dizolvata. Prevederile in plus vor intra in vigoare la tei zile de la publicarea noii legi in Monitorul Oficial. 

- La cererea oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii in cazurile in care:

a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni;

b) actionarii/asociatii au disparut ori nu au domiciliul cunoscut ori resedinta cunoscuta;

c) nu mai sunt indeplinite conditiile referitoare la sediul social, inclusiv ca urmare a expirarii duratei actului care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social ori transferului dreptului de folosinta sau proprietate asupra spatiului cu destinatie de sediu social;

d) a incetat activitatea societatii sau nu a fost reluata activitatea dupa perioada de inactivitate temporara, anuntata organelor fiscale si inscrisa in registrul comertului, perioada care nu poate depasi 3 ani de la data inscrierii in registrul comertului;

e) societatea nu si-a completat capitalul social, in conditiile legii;

f) societatea nu si-a depus situatiile financiare anuale, si, dupa caz, situatiile financiare anuale consolidate, precum si raportarile contabile la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termenul prevazut de lege, daca perioada de intarziere depaseste 60 de zile lucratoare;

g) societatea nu si-a depus la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termenul prevazut de lege, declaratia ca nu a desfasurat activitate de la constituire, daca perioada de intarziere depaseste 60 de zile lucratoare.

Modificarile legislative au fost operate de Parlament la initiativa Guvernului, pentru a transpune in legislatia interna o serie de directive europene.

Costul acestor modificari, din bugetul de stat al Romaniei, se ridica la aproape 40 de milioane de lei, pana in anul 2018, inclusiv. Din acesti bani, cel mai mare efort bugetar revine anului 2015: peste 20 de milioane de lei, pe partea de bunuri si servicii si cheltuieli de investitii.

Alte legi privind Registrul Comertului, AICI.
Parallax

Vizualizari
601
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri