Dan Popa

Cate startup-uri se infiinteaza in Romania , unde si cu ce domenii de activitate?

Imagine principala
Cate startup-uri se infiinteaza in Romania , unde si cu ce domenii de activitate?
In primele 5 luni din acest an s-au infiintat in Romania circa 51.400 de
companii. Circa 10.000 pe luna, cu mentiunea ca in martie si in mai
media a depasit 11.000. Cele mai multe startup-uri se infiinteaza in
Capitala, urmat de Cluj, Timis si Bihor. Cele mai putine se infiinteaza
in Covasna, Salaj si Ialomita. Daca ne uitam pe businessurile in care
noile firme activeaza, pe primul loc este comertul, urmat de agricultura
si constructii. In septembrie sunt active putin peste 100.000 de
companii noi, excluzandu-le pe cele agricole. Majoritatea startupuri
sunt in clasa de marime 0 salariati, avand sediul la locuinta
fondatorului, iar  in cazul a doua treimi dintre ele, proaspatul manager
e o persoana cu studii cel mult medii. In plus, cele mai frecvente
motive ale dificultatilor cu care se confrunta startupurile sunt: "lipsa
de resurse", "fara clienti" sau "plata cu intarziere de catre clienti",
"concurenta mare" si "clienti cu fonduri reduse".

Datele provin de la ONRC si Institutul National de Statistica, cele de la ONRC fiind furnizate luni.





Cele mai multe companii noi sunt SRL-uri si PFA-uri. Societatile pe actiuni sau cele in comandita sunt o rara avis printre noii intreprinzatori.
Multe dintre firmele nou infiintate par sa fie facute mai degraba de nevoie, fie ca intreprinzatorul si-a pierdut locul de munca, fie incearca marea cu degetul. Altfel, e dificil de explicat de ce in judete in care ponderea firmelor in constructii este peste medie, iar potrivit Statisticii, nu se construieste foarte mult in zona, apar cu zecile asemenea de companii noi. In alte cazuri- in special in agricultura- poate fi vorba si de scoaterea din economia gris a unor firme care activau la limita evaziunii.

Categoriile de studii liceale si universitare apar cu ponderi mai mari pentru intreprinderile localizate in regiunile Bucuresti- Ilfov,Nord-Vest si Centru in anul 2013 . Pana in anul 2000 exista o pondere de aproape 70% a fondatorilor/managerilor care au fost in categoria "muncitori necalificati " inainte de a crea o noua intreprindere. Din 2001 s-a observat o reducere a ponderii acestora pana la nivelul de aproximativ 50%, in paralel cu cresterea ponderii celor ce provin din "muncitori calificati" sau "profesii tehnice". In anul 2014 se observa o scadere a categoriilor "muncitori calificati" si "muncitori necalificati" si o crestere la categoria "profesii tehnice" comparativ cu anul anterior.

Pe plan regional, regiunea de Nord-Vest are cel mai mare procent al fondatorilor/managerilor de intreprinderi, care au fost in categoria de "muncitori necalificati" inainte de a crea o noua intreprindere; in regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest se observa o crestere semnificativa la categoria "profesiuni tehnice" comparativ cu anul precedent. Regiunea Bucuresti-Ilfov are cele mai mari proportii de "functii de conducere" si cele mai mici proportii de "muncitori calificati", comparativ cu celelalte regiuni Investitii Ponderea noilor intreprinderi care fac investitii in primul lor an de activitate se situeaza incepand cu anul 2002 in jurul valorii de 25%. In anul 2014 se observa o descrestere a acestora la valoarea de 13.4% .

Cele mai scazute ponderi se inregistreaza in regiunile Sud-Est si Bucuresti-Ilfov, iar cele mai ridicate ponderi se inregistreaza in regiunile Centru, Sud-Muntenia si Sud- Vest Oltenia. Ponderea intreprinderilor active Rata intreprinderilor active dupa un an de la inregistrare a ramas la nivelul de aproximativ doua treimi din anul 1995 pana in anul 2007. In anul 2013 rata de supravietuire a intreprinderilor la un an este de peste 60%.
>




Proportia celor care si-au incetat definitiv activitatea este de 5.6%, iar ponderea firmelor inactive la un an dupa infiintare se situeaza in jurul valorii de 18.5%. Regiunile Bucuresti-Ilfov, Nord-Vest si Centru prezinta cea mai inalta rata (84.4%, 80.6%, respectiv 79.1%) a intreprinderilor active dupa un an de la infiintare, regiunea Sud-Est prezinta cea mai inalta rata a intreprinderilor inactive la un an de la infiintare, aproximativ 27.7%.

Numarul mediu de angajati in anul 2014 la intreprinzatorii individuali este de 1.2, iar la societatile comerciale este de 3.4, majoritatea intreprinderilor noi fiind in clasa de marime 0 salariati.
Parallax

Vizualizari
405
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri