Ovidiu Popica

. Antreprenorul cu basca rosie: "Asta a fost provocarea suprema, sa reusesc sa fac ceva in care nimeni nu a crezut"

Imagine principala
VIDEO. Antreprenorul cu basca rosie: "Asta a fost provocarea suprema, sa reusesc sa fac ceva in care nimeni nu a crezut"
Un absolvent de informatica din Brasov si-a lasat cariera in managementul vanzarilor si, spune el, cu banii adunati de-a lungul anilor din comisioane s-a apucat de facut...prajituri. Cine l-a vazut acum 4-5 ani pe Cristian Vasile, la o intalnire de afaceri, cu greu l-ar mai recunoaste pe strada. Tanarul in costum sobru poarta acum bluza si boneta de cofetar iar pe cartea sa de vizita nu mai scrie "manager de vanzari" ci "omuletul cu basca rosie". Impreuna cu sotia si doi angajati au deschis mai intai un laborator, apoi o micuta cofetarie cu care, de aproape un an, vor sa convinga clientii ca dulciurile lor sunt ca pe vremuri iar pe sceptici ca afacerea lor se poate sustine pe termen lung. StartupCafe.ro l-a intalnit pe antreprenor la atelierul ”Ce poate face internetul pentru afacerea ta” desfasurat recent la Brasov.



Salut! Cine-i omul din casa de turta dulce?


Cristian Vasile, antreprenor, Brasov: Nimeni altul decat omuletul cu basca rosie. De aproximativ un an - inca n-am implinit un an ca sa taiem basca rosie - omuletul cu basca rosie e cel care livreaza zambete si dulciuri suta la suta naturale, prajituri si torturi celor din Brasov si nu numai. Sunt Cristian Vasile si am inceput acest business de la zero, fara a avea experienta, dar cu visul de a realiza ceva pe cont propriu.

De ce prajituri?! Inteleg ca esti programator...

Cristian Vasile: Intr-adevar am absolvit facultatea de informatica, am lucrat in domeniu, dar mi-am dorit sa inlatur o problema de-a mea, eram foarte emotiv, mi-am dorit sa intru in contact cu oamenii ca sa-mi depasesc emotia. Mi-am dorit, am aplicat pentru un job, m-am angajat in vanzari si treptat-treptat am ajuns si am evoluat pana la managementul oamenilor, intr-o corporatie. Dar in tot acest timp eu mi-am dorit sa fiu propriul meu sef, sa iau decizii si sa fiu raspunzator pentru deciziile luate si, bineinteles, pentru implementarea acestora.

Dupa ce am iesit din mediul corporatist mi-am zis, "bun, trebuie sa fac ceva, dar ce as putea sa fac"? Atata timp cat idei sunt nenumarate si majoritatea folosesc idei existente sau se ocupa de intermediere, efectiv, am zis, "nu, trebuie sa fac productie", dar sa ma gandesc ce as putea sa produc cu experienta pe care o acumulasem pana in momentul respectiv si m-am indreptat catre alimente. Alimentele se vor cauta intotdeauna. Si, din aceasta gama vasta a alimentelor am incercat sa gasesc o nisa de care sa ma pot ocupa.

Initial visul a fost sa le fac eu. Treptat mi-am dat seama ca nu pot sa le fac, sa le promovez, sa le vand, sa incasez, sa le distribui. Am decis sa-mi angajez pe cineva care sa ma ajute la realizarea lor. Am ajuns sa am o echipa alaturi de mine, o echipa de omuleti cu basti rosii, care lucreaza ca zi de zi sa-i putem indulci pe brasoveni si pe toti cei care decid sa ne treaca pragul.

Cati angajati sunt?


Cristian Vasile: In momentul de fata suntem trei angajati, plus sotia mea, ¬omuleata¬ cu basca rosie si sunt in cautare deoarece vreau sa extind aceasta echipa.

Retetele, vi le faceti voi? Le luati de undeva?

Cristian Vasile: Retetele... a fost un intreg proces de cautare, le cautam, le adaptam, iar principiul de baza e sa facem lucrurile cum se faceau odata, sa folosim ingrediente naturale, practic nici in blaturi, nici in creme nu folosim margarina, folosim numai unt de 82%, folosim frisca naturala, preferam sa folosim pastaie de vanilie in locul esentei, de asta si gustul prajiturilor noastre e unul total diferit fata de ce se gaseste, din pacate, in comert. Din fericire pentru noi.

Aveti si un magazin fizic?


Cristian Vasile: Am inceput afacerea cautand clienti in mediul de business si ne-am adresat cafenelelor, restaurantelor, barurilor, pub-urilor din oras. Treptat oamenii, persoane fizice, au inceput sa afle de noi, am inceput sa fim cautati, au fost momente cand ne-am trezit la laborator cu 15 turisti veniti sa manance prajituri intr-o cofetarie. A fost formidabil pe de-o parte, pe de alta parte o chestie nebuneasca, cum sa-i servesc eu oare pe oamenii aia. Noroc ca apartamentul in care locuim e oarecum langa laborator si i-am invitat in casa mea si astfel am reusit sa-i indulcesc.

Dupa episodul asta si multe altele, am decis ca trebuie cumva sa iesim in fata, sa ne adresam si persoanelor fizice din Brasov. Si, in decembrie 2015, am deschis propria cofetarie.

Cu ce bani ati inceput?

Cristian Vasile: Ceea ce reusisem eu sa strang si sa adun in perioada in care am fost angajat in vanzari - am lucrat pe comisioane, am cam realizat target-ul in perioada in care am activat -, si banii aceia i-am strans pentru a reusi, in momentul cand va fi cazul, sa pornesc propria afacere. Bineineteles ca a fost nevoie si de o finantare fiindca investitiile de genul acesta si amenajarea laboratoarelor, utilarea lor, sunt foarte costisitoare.

Din fericire, nu vorbim de sume foarte mari pe care le datorez bancilor, am vrut sa am un business sanatos, de-aia si partenerii mei sunt platiti la zi. Eu incasez banii de la clientii persoane fizice, chiar si juridice, la momentul livrarii, efectuarii vanzarii si furnizorii mei isi incaseaza banii in momentul in care imi furnizeaza marfa. Eu consider ca am o firma sanatoasa.

Una peste alta, daca e sa faci o suma a banilor pe care i-ai investiti pana acum pentru afacerea asta, cam la ce ordin de marime...

Cristian Vasile: Investitia e de ordinul zecilor de mii de euro, e evident, plus o investitie pe care nu am cum s-o cuantific, fiindca pe linga acesti bani e implicarea mea si a familiei mele in toata aceasta activitate, care e practic nepretuita si de aici a si crescut afacerea.

Daca e sa pun intr-o balanta cu ceea ce castigam, e clar ca atat timp cat aveam o pozitie foarte buna de management, castigurile erau foarte mari si comisioanele corporate, cand ai echipe de zeci de oameni in vanzari, sunt substantiale. Dar nicio secunda nu mi-a parut rau pentru pasul facut si vad ca, treptat-treptat, reusesc sa ma apropii de ceea ce faceam odata. Ceea ce nu-mi da decat incredere ca am luat-o pe drumul cel bun.

Am vazut ca aveti si un site. Vindeti pe site? Cum v-ati extins in online?

Cristian Vasile: Initial din experienta mea de informatica, de absolvent de informatica, am zis ca o sa realizez un site. Mi-am cumparat domeniul inca inainte sa deschid businessul... (dar) cu cat am intrat mai mult si am dat drumul la business, cu atat am devenit mai ocupat si n-am reusit sa fac decat o pagina pur si simplu care il trimitea pe client, pe vizitator pe pagina de Facebook.

In schimb, pe Facebook am început să devin activ, și să postez diferite povestioare, întâmplări de-ale mele, normal, purtând o astfel de costumație, întâmplările și oamenii pe care îi cunosc zilnic sunt de diverse tipuri și întâmplări numai hazlii. Si atunci am început să scriu ceea ce mi se întâmpla, și bineînețeles, să scot partea hazlie la mijloc, pentru că omul când citește un articol, îl citește ori pentru a se informa, ori pentru a se simți bine, din punctul meu de vedere, de a zâmbi un pic.

Am combinat partea scrisă - articole destul de lungi, dar citite, culmea! -, am condimentat-o cu prăjituri. Și atunci succesul se pare că, treptat-treptat, a început să apară si cei care apreciază ceea ce postez să fie din ce în ce mai mulți și constanți. Cei care ne-au apreciat, ne-au dat likeuri în urmă cu cîteva luni, îi vedem și astăzi printre cei care dau like posturilor pe care le fac pe Facebook.

Pentru afacerea ta Internetul a însemnat, în bani, în câștiguri, a însemnat ceva semnificativ?


Cristian Vasile: Evident, a fost esențial. Facebook-ul pe mine m-a ajutat să cresc, să devin cunoscut, atât ca omuleț cu bască roșie, pentru că și omulețul cu bască roșie are pagina lui separată de Facebook, cât și ca brand, la Casa de turtă dulce. Prin această promovare online am început să fiu cunoscut. Bineînțeles targetarea a fost esențială și este în continuare, fiindcă m-am adresat targetat celor care am văzut că urmăresc și apreciază ceea ce eu vreau să ofer.

Vă promovați și altfel decât pe Facebook, Adwords sau alte metode de promovare?


Cristian Vasile: M-am tot gândit la diverse combinații dintre instrumentele de promovare online. Chiar urmăresc zilnic ceea ce se întâmplă cu numărul de căutări, clienții care ne vizitează. În schimb în momentul de față, din nefericire, site-ul nostru încă nu e în varianta finală. Am decis să alocăm resursele către Facebook. Iar de acolo se redirecționează clienții și către site-ul oficial al companiei noastre, al Casei de turtă dulce.

Ca planuri de dezvoltare, cum vezi Casa de turtă dulce și viitorul omulețului cu bască roșie?


Cristian Vasile: Sunt multe idei, unele mai nebunești ca altele, care-mi trec prin cap, și nu știu să spun exact c-o s-o iau în direcția aia. E clar: vreau să cresc. Vor fi și alte locații. Nu știu cât de departe vreau s-o duc. Nu vreau să ajung din nou de unde am plecat, să conduc o organizație foarte mare și cu stresul pe măsură și cu ceea ce presupune o astfel de activitate.

De asta, stau si pun în balanță tot ceea ce reprezintă avantaje ale creșterii, poate uneori exagerate și avantajele menținerii unei companii la un nivel mic, local, dar foarte apreciată. Una peste alta, nu vreau să industrializez ceea ce fac. Văd ca o oportunitate de viitor, dar după ce voi fi convins că tot ceea ce am făcut aici și toate procesele merg astfel, posibilitatea francizării acestei afaceri pentru a ajunge la nivel național.

Ești antreprenorul care le face pe toate?

Cristian Vasile: Da, și asta nu e bine, știu. Am învățat, am trecut prin foarte multe traininguri dar, până ajungi să crești, să ajungi la un anumit nivel, să știi că ești cunoscut, că lucrurile se întâmplă în spatele tău și treptat să poți să aduci în firmă oameni pe care să te poți baza, pentru că resursa umană, din experiența pe care am avut-o mi-a dat cele mai mari bătăi de cap până acum, fac în momentul de față mare parte din activități. Nu mai fac efectiv prăjituri, sau fac foarte rar, dar eu distribui, eu apar, eu livrez, eu închei contracte, eu aprovizionez cofetaria, eu închid cofetăria la sfărșitul fiecărei zile, eu preiau comenzile, sunt un one-man show.

Spuneai de resursa umană ca e o problemă.. Nu găsești patiseri-cofetari?


Cristian Vasile: Nu asta e problema, pentru că eu tot ce am făcut am făcut nebunește și n-am căutat niciodată un cofetar-patiser cu experiență. Primul pe care l-am avut a venit direct de pe băncile școlii. Și următorii, și tot așa. Problema e că nu găsesc oameni care să dorească sa facă un job, oameni care să dorească să-l facă nu pentru remunerație, ci fiindcă își doresc și fac cu pasiune.

Acel om, dacă-l găsești, acela e omul care te ajută și contribuie la succesul afacerii tale. Bineînțele că-l vei remunera, și principul meu a fost de a-i remunera peste ce au oferit ei, pentru a oferi mai mult decât au avut înainte. Dar pentru asta trebuie un om care să vrea mai mult. Nu un om care să fie blocat pe niste șabloane, el merge la muncă ca să trăiascăm, ca să-și plătească ratele și vine acasă cu banii pe care-i cîștigă ca să facă lucrul ăsta. Vreau omul care să dea tot ce are în el mai bun, pentru că după aia și câștigul va fi mai bun decât ceea ce s-a discutat inițial.

Ești mai fericit acum, ca antreprenor cu atât de multe lucruri pe cap, care închide ultimul seara laboratorul și pleacă probabil cu multe socoteli în cap, sau când erai manager și câștigai bine, aveai puține bătăi de cap?


Cristian Vasile: Nu pot să exprim în cuvinte ce simt pentru ceea ce am reusit să construiesc. Practic asta a fost provocarea supremă: să reușesc să fac ceva în care nimeni nu a crezut. Am avut susținere din partea familiei, prietenilor, dar nimeni nu a crezut că o să rezist mai mult de câteva luni. Asta e fericirea supremă.

Într-adevăr erau și sunt multe avantaje în momentul când ești angajat. Mai ales când lucrezi în vânzări, mașină, fel de fel de beneficii, pe lângă salariu, fel de fel de comisioane... Aici cel mai mare beneficiu, sau cel mai mare lucru care mă motivează e satisfacția pe care o văd pe chipul oamenilor în momentul în care gustă, în momentul în care mă văd pe stradă, în momentul în care mă reîntâlnesc cu ei, când îi sun să cer feedback despre produsele pe care le-au gustat și feedbackul acesta este pozitiv și când mă recomadă mai departe.

Apropo de asta, un lucru foarte interesant, am avut o perioada când nu aveam vanzare în cofetăria proprie. Mulți dintre cei care intrau erau oameni pe care îi știam prin intermediul cuiva, cunoscuți, dar dacă nu-i știam, îi intrebam, de unde au aflat și aflaseră de la unele persoane pe care le cunosteam. Am făcut același exercițiu în urmă cu căteva săptămâni și am fost plăcut surprins să văd că aceia care recomandă brandul acesta sunt oameni de care nu am auzit niciodată, oameni pe care nu i-am văzut și asta înseamnă că firma, brandul crește organic.

Succes si poate vedem o franciza, de ce nu, în București, în Cluj, Iași...

Cristian Vasile: Am avut și am mai multe cereri de la persoane din București, în special. Este o variantă pe care o iau în calcul. Vreau ca în momentul în care ofer altuia această rețetă de succes - că până la urmă trebuie să-i oferi o rețetă cap-coadă -, vreau ca eu să fiu sigur că fiecare procedură, fiecare pas din momentul în care vrei să faci o prăjitură și până la momentul în care ai obținut satisfacția clientului, adică feedbackul de la client, îl facem într-un anumit tipar, astfel încât să pot să vând această soluție și celuilat.

Nota redactiei: Interviul cu antreprenorul Cristian VAsile, a fost realizat la Conferinta Afaceri.ro din Brasov unde StartupCafe.ro a participat cu workshop-ul ”Ce poate face internetul pentru afacerea ta”, realizat cu sprijinul Google Romania si Banca Transilvania.
Parallax

Vizualizari
344
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
IT-istul cofetar. Stiu ca pe timpul lui Ceausescu era filme cu domnul inginer care a primit repartitie la tara si s-a dus acolo si a schimbat satul de la A ls Z si a aplicat metodele stiintifice invatate in facultate si a adus prosperitate societatii comuniste multilateral dezvoltate.Cam asa suna si articolele astea!

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri