DeviceHub.net este un startup romanesc ce a inceput sa prinda contur abia anul trecut. A urmat pas cu pas modelul de dezvoltare al startup-urilor de afara: ideea, implementarea produsului, lectia acceleratoarelor de business, cautarea investitorilor si proiecte cu parteneri si clienti mari. Acum, se pregateste sa lanseze o noua o solutie de monitorizare a procesului industrial si optimizare manageriala pentru fabrici.In urma cu aproape patru ani, trei tineri, Ionut Cotoi, Cristiana Bogateanu si Constantin Craciun puneau bazaele primului makerspace din Romania, Centrul de Creatie Tehnica pentru Tineret, care functioneaza sub umbrela ONG si a platformei inventeaza.ro, prin care organizau cursuri de electronica si robotica pentru copii. In scurt timp au inceput sa vina din partea unor companii propuneri de realiza diferite proiecte comerciale pe zona de IoT (internetul tuturor lucrurilor – al dispozitivelor interconectate), companii din domenii precum: automotive, energie solara sau producatoare de dispozitive purtabile. Acestea le cereau o solutie care sa le permita sa-si conecteze echipamentele la internet si sa le poata controla de la distanta.
“Ne-am dat seama ca am avea nevoie de o platforma, o structura prin care sa putem sa realizam toate aceste proiecte mai rapid fara sa stam de fiecare data sa construim partea de servicii cloud pentru fiecare proiect in parte. Asa a aparut ideea de a avea un serviciu cloud care sa ofere posibilitatea de a lega orice fel de dispozitiv electronic la internet si apoi sa putem sa expunem datele primite de la dispozitivele respective catre consumatori prin intermediul unor aplicatii mobile sau servicii web. Si deopotriva sa putem sa controlam aceste dispozitive de la distanta tot prin intermediul acestui serviciu. Asta face DeviceHub in momentul de fata”, explica Ionut Cotoi.
Practic acest startup s-a nascut din nevoia unei piete, pe o nisa care nu era inca acoperita la noi in tara. Nu se adreseaza doar companiilor, zonei B2B. “De asemenea, construim o comunitate de dezvoltatori care folosesc DeviceHub pentru proiectele. Daca cineva vrea sa isi faca un dispozitiv inteligent acasa si are cunostintele necesare de inginerie poate sa foloseasca DeviceHub pentru a-l controla de oriunde de pe glob”, mai spune Ionut. Asa au reusit sa atraga interesul a tot mai multi studenti care folosesc gratuit platforma lor pentru a-si realiza proiectele de licenta sau masterat. Insa companiile sau cei care doresc sa foloseasca platforma pentru mai mult de 100 de dispozitive pot solicita oferte de abonamente.
Lectia acceleratoarelor de businessPlatforma de tipul Platform as a Service (PaaS) a fost deschisa catre public in 2014, iar de atunci investitiile celor trei fondatori s-au ridicat la circa 50.000 de euro. Nu este inca profitabila pentru ca, spune Ionut Cotoi, au ales sa investeasca toti banii pe care i-au obtinut din proiecte in dezvoltarea produsului. Dar au reusit sa creasca intr-un an mult mai repede decat majoritatea startup-urilor romanesti, in special datorita vizibilitatii experientelor si vizibilitatii pe care le-au capatat prin participarea la cateva dintre cele mai mari acceleratoare de business din Europa. Dupa ce in decembrie 2014 a fost desemnat castigator la a treia ediţte a acceleratorului WARP turbo din decembrie, organizat la Cracovia de grupul Deutsche Telekom. A fost apoi acceptat in programul de incubare hub:raum, detinut tot de DT si a primit o finanţare de 80.000 de euro. Drept urmare, firma DeviceHub.net este inregistrata in Polonia, la Cracovia. Unde, potrivit reprezentantului companiei a fost surprinzator de simplu sa infiintezi o firma, cu exceptia deschiderii contului bancar, practic toate inregistratile si birocratia au putut fi facute online. Dar, in ultima perioada analizeaza serios mutarea firmei la Londra, unde startup-urile au multe beneficii in ceea ce priveste taxele si impozitele pe care trebuie sa le plateasca.
Citeste si: Antreprenor german, cu afaceri la Londra - Romania se afla la nivelul la care era Germania in 2010 si Marea Britanie in 2005, in ceea ce priveste industria startup-urilorTot in acest an, DeviceHub.net a fost acceptat la in cadrul incubatorului de startup-uri Seedcamp din Londra si este singura firma romaneasca a fost selectats sa participe la un program de incubare de 4 luni in cadrul Challenge Up! – competitie organizată la initiativa comuna a Intel, Cisco si Deutsche Telekom.
“Cele mai importante avantaje pe care ni le-au adus aceste acceleratoare sunt oamenii, conexiunile cu diversi oameni din companii mai mari, mai mici, multinationale si mentori. Spre exemplu, la Challenge Up am aflat cum sa negoiciezi cu marile corporatii. S-au stabilit niste directii pentru fiecare startup in parte despre cum ar putea sa colaboreze cu fiecare dintre organizatori” explica Ionut.
Clienti industriali si proiecte cu miza mareCel mai mare client al DeviceHub este producatorul din zona industriala, de mase plastice, Valrom Industrie, care face parte din Romstal (grup controlat de omul de afaceri Enrico Perini).
“Impreuna cu Valrom si cu Cisco lucram la o solutie de monitorizare a procesului industrial si optimizare manageriala pentru fabrici. Iarasi e o piata noua. Avem sansa sa intram in piate aflate abia la inceput. Exista, in prezent, un trend global pe zona de eficienta energetica atat pe partea de fabrici cat si pe parte de cladiri de birouri si locuinte”, spune reprezentantul startup-ului. Solutia IT va putea fi folosita in orice fabrica. Aceasta permite analiza proceselor care se intampla in fabrica si vizualizarea lor in browser, ajutand la monitorizarea si eficientiza consumul de energie. Mai mult, prin folosirea aplicatiei pot fi controlate si modifcate de la distanta procese intregi care se deruleaza intr-o fabrica, practic se creaza noi automatizari folosind cloud-ul.
Echipa DeviceHub este formata in prezent din sapte oameni si este condusa doar de Ionut Cotoi, dupa ce Cristiana Bogateanu si Constantin Craciun au ales sa se retraga din firma pentru a se se concentra mai mult pe proiectele educationale pe care le pregateste inventeaza.ro.
Absolvent de Cibernetica, in cadru ASE, si dupa multi ani petrecuti in coropoatie, Ionut Cotoi s-a implicat in lansarea DeviceHub pentru ca, spune el, a simtit ca mediul de munca intr-o multinationala nu te stimuleaza sa vii cu idei si proiecte noi: “Acestea au un sistem foarte bine pus la punct, de altfel, care functioneaza si este profitabil. Tocmai de aceea ele se uita in piata si vor sa investeasca in startup-uri care sa le aduca ceva nou, pentru ca este mai usor decat sa inovezi in interiorul companiei.”