Claudiu Zamfir

​Romanul care vinde in America mobilier ecologic pentru copii. 5 lucruri pe care le-a facut

Imagine principala
VIDEO ​Romanul care vinde in America mobilier ecologic pentru copii. 5 lucruri pe care le-a facut
Doi antreprenori romani care fabrica mobilier intr-un fost CAP comunist dezafectat din judetul Dambovita au reusit sa patrunda pe piata dura din Statele Unite ale Americii. Sotii Florentina si Dumitru Toader au gasit un  avantaj competitiv pe piata americana: productia "eco" pentru copii. Cum au reusit sa isi duca marfa peste Ocean? Cateva secrete - dezvaluite de Dumitru Toader intr-un interviu pentru StartupCafe.

Sefi din Ambasada SUA au ajuns, marti, la marginea comunei dambovitene Tartasesti, pe o poteca spre camp, unde era, pe vremea lui Ceausescu, CAP-ul local. In locul grajdurilor, un om de afaceri roman a ridicat hale in care 100 de oameni fac mobilier din lemn masiv.

Asculta ce spune Dumitru Toader despre modul in care a reusit sa patrunda pe piata americana cu moblia romaneasca:
 
Operator/ editor: Balázs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon



Dumitru Toader vinde in America moblia "made in Romania" sub brandul propriu: Romina. Practic, mobila antreprenorului roman este 100% romaneasca: marketing, design, concept, brand, materie prima, mana de lucru.

"Florentina si Dumitru Toader au remarcat existenta unei nise de piata nevalorificate in SUA: mobilierul ecologic si de inalta calitate pentru copii", apreciaza Ambasada americana, care i-a oferit lui Dumitru Toader premierul "Antreprenorul lunii septembrie" .

Initial, Toader producea lacuri si vopsele inclusiv pentru industria de moblia. In 2001, a vazut potentialul mobilierului de calitate si s-a hotarat sa-si deschida o fabrica de moblia.

El a remarcat atunci o mare problema a producatorilor romani. "In anii care trecusera, am observat ca toti frabricantii romani de mobilier erau producatori captivi. Veneau clientii, le dadeau de lucru, daca nu le convenea, se mutau la altii si asa mai departe. Am vrut sa rup acesta dependenta - cum ca vine cineva sa-mi dea sa lucrez" - spune Toader.

Antreprenorul roman a gasit astfel cheia evadarii din "captivitate": piata americana. Dar pentru a ajunge acolo, s-a orientat catre un produs de nisa de care americanii aveau nevoie: patuturile pentru copii. Si aici a avut ideea de aur: produsul trebuie sa fie ecologic, cu lacuri si vopsele care sa nu ameninte sanatatea celor mici.







Din cate ne-a povestit omul de afaceri roman, 5 pasi importanti au dus mobila de la Tartasesti in America:

1. Initial, Dumitru Toader producea si vindea lacuri si vopsele "eco-friendly" si sigure pentru cumparatori.

2. Cel mai eficient mod de a valorifica aceste lacuri si vopsele este sa le vinzi direct pe mobila.

3. A cautat parteneri si clienti pe internet (inca din 2001, dupa cum spune el) si a participat la targuri si expozitii internationale, inclusiv in America. A tintit piata americana pentru ca a vazut potentialul acesteia, superior celui vest-european: rata mai mare de nasteri (procentual) si o oarecare omogenitate a pietei din SUA in comparatie cu cea din Europa. Practic, odata intrat pe piata americana, se adreseaza unei tari mari. Pe piata vest-europeana s-ar fi adresat mai multor tari mici.

4. Si-a gasit mai intai parteneri americani - firme care veneau cu designul si cu know-how-ul si ii dadeau comanda sa produca mobilier. Patuturile facute la Tartasesti erau astfel vandute in SUA sub brandurile americanilor.

5. In final, s-a desprins de partenerii americani si a fructificat experinta, know-how-ul si contactele americane pentru a vinde direct in SUA mobilier romanesc sub brandul propriu, Romina.







In prezent, sotii Toader au un centru propriu de desfacere in statul american New Jersey si distribuie marfa in 66 de magazine din SUA, dupa cum spune Dumitru. 90% din productie merge in America, iar restul de 10% in Romania si in alte tari ale Uniunii Europene.

Firma lor, AXM Prod 93, a ajuns la o cifra de afaceri de peste 9 milioane de euro si 150 de salariati.

"Forta de munca romaneasca trebuie formata si pastrata", dezvaluie el una dintre provocarile din acest business.







Florentina si Dumitru Toader sunt doar doi dintre antreprenorii romani care au reusit sa patrunda cu un produs si un brand propriu pe pretentioasa piata americana.

Romania are balanta comerciala pozitiva in relatia cu SUA, adica tara noastra le-a vandut americanilor mai mult decat a cumparat de la ei.

Potrivit datelor oficiale de la Ministerul de Externe, in anul 2014 volumul schimburilor comerciale Romania-SUA a fost de 2,207 miliarde de dolari. Romania a importat din SUA produse de 905,01 milioane de dolari, dar le-a vandut americanilor marfa de 1,302 miliarde de dolari.

Avantaj Romania: + 396,99 milioane de dolari, conform datelor oficiale.

Consilierul economic din Ambasada SUA la Bucuresti, Michael Stewart, care i-a inmanat lui Dumitru Toader premiul "Antreprenorul lunii septembrie", crede ca producatorii romani au sanse din in ce in ce mai bune de a patrunde pe exigenta piata americana si nu numai cu software, asa cum ar putea crede unii.

"Este interesant sa descoperim diferitele sectoare ale antreprenoriatului din Romania. Multi asociaza antreprenoriatul de aici doar cu sectorul IT, dar cred ca s-a demonstrat deja ca sunt antreprenori in toata tara in segmente diferite ale economiei. Acest antreprenor (Toader  nr.) a reusit sa-si construiasca afacera in mod particular pe piata americana. A gasit o oportunitate de a confectiona produse de calitate reala aici pentru a umple nise ale pietei americane, interesate de mobilier din lemn masiv", explica Stewart.

Citeste si:

FOTO 13 producatori si designeri de mobila romani, prezenti la Targul de la Koln

Parallax

Vizualizari
1869
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri