experiment. Un american si un roman vor sa scoata cianura si bani din apele poluate. De ce crede antreprenorul american ca Romania este mai avantajoasa ca SUA pentru business
Oameni de afaceri si reprezentanti ai unor companii japoneze, germane, olandeze si romanesti au venit intr-o vila eleganta din Bucuresti - sediul unei companii de consultanta - sa vada cum isi incearca micuta firma romaneasca muschii cu un bidon de apa reziduala de la tipografii.
Aceasta apa neagra ca pacura este unul dintre cei mai toxici poluanti, o bomba pentru sanatatea omului si pentru mediu. Petrisor Iordache spune ca mostra folosita pentru experiment continea cianuri, solventi, uleiuri minerale si sintetice, detergenti, compusi toxici ai metalelor grele cum ar fi arseniu, plumb, cadmiu, crom, zinc, cobalt, cupru, fier, stibiu, seleniu, vanadiu si, in fine, molibden.
Petrisor Iordache (stanga) si Patrick Gates (dreapta) fac experimentul demonstrativ in fata potentialilor investitori
Produsul filtrant al Green Water NanoTechnology este facut din fibre vegetale si este asemanator cu vata amesecata cu o argila fina.
Acest material a fost introdus in apa uzata, neagra ca smoala. Peste solutie s-a turnat putina soda, hidroxid si cativa mililitri de acid sulfuric.
Petrisor si Patrick spun ca produsul lor contine peste 50 de structuri materiale distincte care retin diferitele clase de contaminanti toxici. Ei sustin ca materialul UndaSys poate sa retina tot soiul de compusi toxici, dar nu si apa curata, care este astfel separata de poluanti.
Ulterior, amestecul de apa uzata si compozit a fost setrecurat printr-un filtru din hartie, rezultand pe de-o parte apa limpede si pe de alta parte o substanta semisolida, ca un fel de mal negru si urat mirositor.
Apa toxica de la inceput in stanga si apa rezultata din filtrare in dreapta
Apa rezultata din filtrare arata, intr-adevar, limpede, insa Petrisor Iordache a recunoscut, totusi, ca pentru a putea fi redata in sigurata circuitului natural ar necesita tratamente suplimentare pe care firma sa nu si le propune in acest moment.
In schimb, apa tratata cu UndaSys poate fi reutilizata in procesele industriale, cu reduceri substantiale de cheltuieli pentru companiile care vor alege acest sistem.
Produsul celor de la Green Water Nano Technology este in proceduri de omologare. "Tehnologia noastra este verificata la nivel national, cu rapoarte de testare. Dar pentru a iesi pe piata internationala este nevoie de certificari speciale ale materialelor pe care le producem. Fiecare organizatie, fiecare stat are regulile sale", a explicat Petrisor Iordache.
Produsul filtrant pe baza de fibre al GWNT
2,5 milioane de dolari si multa munca pana la comercializare
Petrisor Iordache (37 de ani) este convins ca produsul sau filtrant pe baza de fibre va aduce benefici uriase vietii oamenilor si mediului. "Poluarea si cancerul sunt considerate cele mai mari plagi ale secolului nostru"- spune el.
Din nevoia naturala a pietei pentru UndaSys ar urma sa iasa si succesul de business la care spera cercetatorul dupa zece ani de munca la inovatia sa. "Imaginati-va cum ar fi sa aveti o companie si sa fiti obligati sa amenajati o facilitate de tratare si, cand vreti sa incepeti afacerea, sa fiti nevoiti sa o inchideti pentru ca veti constata ca nu indepliniti normele de protectie a mediului si nu puteti sustine costurile de productie", mai explica Iordache.
Potentiali investitori la demonstratia GWNT
Produsul firmei Green Water Nano Technology a ajuns aproape de faza de comercializare, dar mai este nevoie de multa munca si de 2,5 milioane de dolari pentru a putea iesi efectiv pe piata si pentru a asigura o cerere de nivel industrial. Pana la sfarsitul anului 2015, GWNT vrea sa iasa pe piata cu UndaSys.
Cei 2,5 milioane de dolari necesari sunt si motivul pentru care au facut demonstratia in fata potentialilor investitori, la sediul GEA Strategy&Consulting. In perioada urmatoare, o vor tine tot in demonstratii si prezentari, pe lista fiind si mari companii din SUA, ca gigantul din industria petroliera Halliburton.
Din aceasta zona sunt si clientii pe care ii are in vedere GWNT: petrol si gaze, minerit, industria chimica, tabacarii etc.
Un american in micul Paris: Trebuie sa fii creativ ca sa faci afaceri in Romania
Daca romanul Petrisor Iordache (37 de ani) se ocupa de partea stiintifica din compania Green Water Nano Technology, americanul Patrick Gates (38 de ani) are in grija businessul si strangerea banilor pentru dezvoltarea firmei.
Patrick are o licenta in inginerie mecanica si un masterat in business (MBA), luate in America. "He's the brains, I'm the balls" - sintetizeaza, el, cu o gluma, cum isi imparte cu Petrisor atributiile in companie.
Cand a intrat in afacerea cu filtrul pentru apele poluate, americanul si-a facut un plan in care a calculat ca Romania este ideala pentru acest business. "Taxele aici nu sunt mult diferite de ceea ce avem in SUA sau ce este in UE. Intr-un fel e mai bine in Romania, din alte puncte de vedere este mai rau", crede el.
Potrivit lui Patrick Gates, Romania are o serie intreaga de avantaje:
"Taxele sunt cu 30% mai mici decat in SUA, costul vietii este mai redus si forta de munca mai ieftina. Taxele romanesti pentru munca sunt mai mari, dar daca tragi linia cu toate cheltuielile din tara este mai bine in Romania".
"Pe total, Romania este foarte competitiva pentru noi. Geografic, este exceleta, avem acces pentru shipping catre Asia, Orintul Mijlociu, Europa si SUA. Trebuie sa fim creativi - vom deschide fabrica intr-un port la Dunare".
"Sunt anvantaje pe care nu le-am avea in alte tari UE, ca Germania sau Austria. Romania, in plus, are materii prime potrivite noua. Pentru noi, Romania face sens".
In schimb, el a pus in balanta si neajunsurile Romaniei in raport cu SUA:
"Romania mai are de lucru la infrastructura. Trebuie sa fii creativ ca sa faci afaceri aici, sa gandesti lateral (outside the box - in original).
In SUA e mai usor sa faci afaceri, sa strangi capital, infrastructura este mult superioara.
Puncte forte: Afacerea se bazeaza pe inovatie si tehnologie, ceea ce inseamna valoare adaugata mare. Antreprenorii au pregatire profesionala de nivel inalt in domeniile lor. Petrisor Iordache are si experienta si relatii in domeniul cercetarii anti-poluare, ceea ce poate aduce furnizori de materii prime, forta de munca potrivita si chiar clienti. La randul sau, Patrick Gates, ca american poate stabili mai usor contactul cu marii investitori sau clienti din SUA - una dintre cele mai mari piete pentru produsul UndaSys. De asemenea, know-how-ul si cultura antreprenoriala din care provine Gates isi pun amprenta asupra firmei.
Puncte slabe: Produsul nu a fost inca omologat. Firma nu are inca o capacitate de productie industriala. Capitalizarea este inca scazuta si blocheaza dezvoltarea in stadii-cheie (productie, in primul rand). Firma are in portofoliu un singur produs si nu dezvolta si servicii conexe (training, asistenta etc).
Oportunitati: Exista o nevoie incontestabila pentru produsele care combat sau care previn poluarea. Lipsa altor produse similare concurete in tara si in strainatate. Sectorul petrolului si al gazelor este important in Romania - potentiali clienti pentru GWNT. Localizare buna - firma este in Uniunea Europeana, ceea ce ii confera o imagine buna in piata. In plus, se afla la mijlocul tuturor destinatiilor geografice cu o dezvoltare puternica a sectoarelor de petrol si gaze, chimic, pielarie: UE, Orientul Mijlociu, Nordul Africii, China, India, SUA. Acces la Dunare si la Marea Neagra (ideale pentru o afacere care tinteste pietele internationale). Forta de munca ieftina, materii prime disponibile, cota unica de impozitare de 16%. Firma are in plan sa acceseze fonduri europene - tintind un proiect pe cercetare de 1 milion de euro, prin Programul Operational Competitivitate 2014-2020. GWNT foloseste serviciile unui incubator de afaceri - RICAP, dezvoltat de Gea Strategy&Consulting.
Amenintari: Eventuale dificultati la omologare. Un produs care ataca pietele internationale risca sa intampine rezistenta, masuri protectioniste si reglementari ostile din partea autoritatilor straine.
Evaluare generala - GWNT, Patrick Gates si Petrisor Iordache
taxe mai mici? cifrele de afaceri cum sunt? dar instabilitatea economica si legislativa?da, suntem numai buni pentru afaceri, pentru ca in comparatie cu SUA, daca ai bani de spaga, orice este posibil. altfel, nu cred ca Romania are un mediu de afaceri propice pentru dezvoltare.in plus, subiectul articolului este legat de contextul aurului scos cu cianuri. sa faca el profit din asta si dupa aceea mai vorbim.
... Cum ? "Taxele sunt cu 30% mai mici in Romania decat in SUA"? Va rugam, nu spulberati mitul ca in Romania avem cele mai mari taxe. E principala noastra scuza la orice...
dupa ce-l vor calca cu controalele zilnice o sa inteleaga ce si cum e cu mediul de afaceri si mai ales cu taxele. Cind o sa creada ca a scapat, are grija statul sa-i mai puna o piedica, asa preventiv , ca sa fie ocupat si sa lucreze inutil pt trintori si imbecili.
:) Mie-mi place fata chinezului:1. e clar ca a inteles absolut tot2. cred ca se intreaba care e diferenta dintre creativitate si munca de furnica...3. oare treaba asta nu se poate copia cumva?!?;)
Experienta americana =gargara cat incape !!! Cand ai de -a face cu profani in materie poti schimba doar pH si schimbi culoarea,iar prostul e dat gata.De osmoza inversa s-a auzit ,de nanofiltrare s-a auzit ,care-i noutatea ? materialul filtrant ?o membrana ?.Decianurarea apelor se face in primul rind chimic cu hipoclorit de sodiu in usor exces ,urmeaza aerarea cand urmele de cianura se carbonateaza ,excesul de clor liber se trateaza cu sulfit .Se stie ca cianura lasata in aer liber se carbonateaza si devine inactiva.Tratarea apelor industriale nu-i o noutate ,iar metodele de purificare a acestora sunt strins legate de compozitie.Gargara fara reclama e nunta fara lautari !!!
pfah fhah fhah fhah asta e cusuta cu ata ATAT de alba....cam ca si aia cu " Si in cafea este cianura"tre sa recunosc ca au evoluat ceva, de la tanti ce croseta ciorapi ....
cauza Tot timpul trebuie mers la cauza. O data ce oamenii isi fac un rost din tipul asta de afacere va dati seama ca o sa fie greu sa sustii un mediu fara industrii chimice, cianurare si asa mai departe. O sa fie mereu cineva, care sa spun, pai nicio problema, venim noi si le curatam: contract cost, evident!
Taxele sunt cu 30% mai mici dar le platesti de 3X Doar impozitul pe profit ne spune cum e cu taxele mici. Se plateste de 2 ori. De mic ce e! Apoi urmeaza "controalele"! Care evident, nu controleaza nimic, sunt venite pentru spaga. Care inseamna inca un impozit. Eu cred ca altul este motivul pentru care au venit in Romania, cuvantul cheie este "materia prima", apoi, cercetatorul este roman si managerul este american.Apoi, sa dai exemplu ca "taxele sunt mici" pentru ca vor 2 nebuni sa faca o afacere in Romania nu mi se pare foarte ok! Da exemplu cu unii care-au facut bani! Sa mai vorbim peste 3 ani despre aceeasi firma! Deocamdata totul este gargara naivului inocent!
Impozitul e mai costeliv la noi Traba e ca impozitul e mai costeliv la noi cu 300%, nu cum l-au mintit pe american. Si romanii e mai costelivi la noi ca abia acum au unceput si ei sa manance cu aditivi americani, caci s-a constatat ca salamul cu soia a lui Ceausescu nu era bun. Ceausescu a si fost omorat din cauza salamului, ca n-avea euri americane.Nu stiu cianurile ce fel de euri sunt, sa ne lamureasca autorul. Sau americanul. Sau ametitii care mananca euri. Cianurile sunt mai bune. Se termina totul mai repede. Si asa acum inmormantarile sunt gratis. Nu stiati?
Chimia, bat-o vina Lasati taxele! Chimia crapa sub greutatea acestei bazaconii!! NU VI SE PARE CIUDAT CA "TREABA ACEASTA" NU ESTE BREVETATA? Activitatea stiintifica a dlui Petrisor este bine ascunsa!Apa din industria tipografica care contine "cianuri, solventi, uleiuri minerale si sintetice, detergenti, compusi toxici ai metalelor grele cum ar fi arseniu, plumb, cadmiu, crom, zinc, cobalt, cupru, fier, stibiu, seleniu, vanadiu si, in fine, molibden" - inca putin si termina tabelul lui Mendeleev.Pun soda, si ceva baza si ceva acid si ... pac, poc, pac: "microimplozii chimice"!!!! Oameni buni, daca nu mai stiti sau nu ati stiut niciodata ceva chimie, nu va mai lasati pacaliti chiar daca apare un american si impozitele mici (??). Cine stie daca un vor lua 2,5 mil si se vor imprastia in vant cu bani cu tot pt ca in Romania "costul vietii este mai redus si forta de munca mai ieftina" si multi gandesc putin sau deloc.