CZ

Pasul de la salariat la patron: 3 abordari in functie de risc si efort

Imagine principala
Pasul de la salariat la patron: 3 abordari in functie de risc si efort
​Decizia de a renunta la locul tau de munca, de unde primesti un
salariu relativ sigur si predictibil, pentru a te dedica unei pasiuni pe care vrei sa o transformi in
afacere este una dificila si trebuie cantarita cu mare atentie.
Publicatia americana de business Inc.com a selectat 3 modalitati in care
te poti retrage ordonat din calitatea de salariat pentru a incepe viata
de om de afaceri.


Sa iti dai demisia si sa trantesti usa patronului tau peste noapte nu este cea mai buna solutie, daca vrei sa renunti la statutul de salariat pentru a deveni antreprenor.

Fie ca esti contabila si in timpul liber faci cele mai frumoase bijuterii hand-made, fie ca esti programator la o firma mare de outsourcing si seara scrii linii de cod nastrusnice carora seful tau obtuz nu le intelege potentialul, fie ca predai muzica la scoala din cartier iar sambetele canti repertorii internationale la petreceri de firma, trebuie sa ai o plasa de siguranta atunci cand renunti la statutul de salariat pentru acela de antreprenor.

Publicatia de business Inc.com a gasit pe site-ul Quora, o retea de schimb de cunstinte si experiente personale, 3 modalitati de a pleca ordonat de la job pentru a te dedica pasiunii pe care vrei sa o transformi in afacere:

  • 1. Solutia lenta si grea. Ramai la locul tau de munca, de unde iti obtii salariul si aloca-ti in fiecare zi cateva ore pentru pasiunea pe care vrei sa o transformi in afacere. Treptat, aloca timp cat mai mult pasiunii, pana cand aceasta se transforma intr-o afacere care incepe sa iti aduca un venit cel putin egal cu cel pe care il obtineai ca angajat. La un moment dat poti ajunge sa muncesti full-time, zi de zi, si cu jobul, si cu pasiunea, pentru ca apoi sa renunti la job si sa dezvolti mai bine afacerea personala.

Inainte sa aplici aceasta solutie lenta si care implica foarte mult efort din partea ta, uita-te sa vezi daca iti permite programul tau saptamanal si lunar.

Planifica totul pe o hartie sau pe computer (un Excel, un calendar Google, de exemplu) si vezi ce "ferestre" ai pentru a ti le putea dedica pasiunii. Estimeaza cât timp iti trebuie sa atingi fiecare obiectiv. Vezi daca poti sa tii pasul si fa ajustari!

  • 2. Solutia mai sigura financiar. Redu-ti treptat cheltuielile personale si mergi cu jobul part-time. In timpul zilnic pe care il castigi astfel poti sa te ocupi de pasiunea ta pe care vrei sa o transformi in afacere. Atentie! Nu toate joburile iti permit munca la jumatate de norma.

Cauta cu grija ce optiuni ai pentru un job part-time. Cat crezi ca poti castiga din jobul part-time? Cat timp iti ia sa-ti gasesti de lucru cu jumatate de norma? In acelsi timp, vezi si ce cheltuieli ai. Ce facturi poti sa elimini sau sa reduci (iti schimbi operatorul de cablu si internet, iti schimbi abonamentul cu unul mai ieftin si cu mai putine optiuni, canale mai putine la TV sau fara TV deloc si ramai pe net?).

Vezi ce facturi se aduga sau cresc pentru a-ti intretine pasiunea care trebuie sa se transforme in business. De exemplu, ai nevoie de o conexiune mai rapida la internet, ai nevoie de internet mobil puternic, ai nevoie de roaming, ai nevoie sa dai telefoane internationale, ai nevoie de masina personala? Cand erai angajat aveai telefon de serviciu cu minute nelimiate si vorbeai si in interes personal de pe el? Acum ai grija ca va trebui sa-ti faci abonament si fii atent la convorbiri!

  • 3. Solutia brusca si riscanta. Fa economii si strange bani suficienti sa traiesti o prioada fara job. Atunci renunti la serviciu si te ocupi total pasiunii pe care vrei sa o transformi in afacere.

Solutia aceasta depinde foarte mult de rezistenta ta si de dorinta de a renunta la anumite cheltuieli pentru a strage banii. Si, bineinteles, e important cat de scumpa este si pasiunea care urmeaza sa se transforme in start-up.

De exemplu, in medie, pentru a incee o afacere, un roman are nevoie de un capital initial de circa 12.500 de dolari, iar un bulgar de 5.600 dolari, conform raportului Global Entrepreneurship Monitor 2016.

Aceasta solutie presupune sa iti reduci masiv cheltuielile atat in perioada de economisire (ca salariat), cat si in perioada in care pui pe picioare start-upul (ca antreprenor), pana sa obtii primele venituri de pe urma sa.

Estimeaza cat mai exact in cat timp te vei putea intretine din banii obtinuti cu pasiunea ta. Estimaza cati bani trebuie sa economisesti pentru a-ti putea plati facturile in perioada in care nu vei mai avea job si nici nu vei avea inca venituri din pasiunea ta. Cat timp iti ia sa strangi banii astia atunci cand esti angajat? Poti sa rezisti atat?

Nu in ultimul rand, gandeste-te la situatia ta familiala. Daca ai o prietena / un prieten e una. Daca ai sotie / sot si copii, e cu totul alta. Discuta totul cu familia si vezi ce implicatii sunt pentru membrii familiei ale. Atat aspectele materiale, cat si cele emotionale. Ei sunt gata sa faca sacrificii pentru pasiunea ta? Cate sacrificii, pentru cat timp?

Citeste mai multe pe Inc.com si Quora.com
Parallax

Vizualizari
121
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri