Oamenii de afaceri care reusesc sa se imbogateasca (cinstit) au si anumite obiceiuri sanatoase in gestionarea banilor proprii si a altor resurse. Publicatiile americane de business Entrepreneur si Business Insider au identificat o serie intreaga de greseli pe care bogatii le evita in finantele personale.
Pornind de la cele doua publicatii citate, StartupCafe va prezinta o lista de 12 greseli pe care bogatii NU le fac, atunci cand vine vorba de bani, dar pe care majoritatea dintre noi le comitem:
1. Nu investesti in tine insuti. "O investitie in tine insuti aduce cel mai bun profit" - spunea Benjamin Franklin, om politic, inventator si probabil primul milionar american. De multe ori, oamenii depind de patronii lor sa-i trimita la seminarii sau sa le ofere coaching. "Trebuie, insa, sa iei educatia in propriile tale maini, daca vrei sa prosperi" - scrie Daniel Alley, pe site-ul
Entrepreneur.com .
2. Prea multa distractie. "Am intrat si eu intr-un centru de distractie sa vad marea inaugurare", povesteste Alley. Era plin-ochi cu sute de tineri adulti (undeva la 21-35 de ani), care pierdeau timp pretios si bani. In America, cei mai multi cheltuiesc 30-50% din venturile lor pe distractie, sa mai scape de realitatile vietii. In schimb, bogatii isi folosesc timpul si banii aia sa-si implineasca visurile.
3. Cheltuiesti pe credit. Multi isi cumpara lucruri pe care nu si le permit, cu bani pe care nu ii au, pentru a impresiona oameni pe care nu ii plac. Daca vrei sa fii bogat, foloseste-ti cardurile de credit pentru cresterea si promovarea afacerii tale, nu pentru a-ti finanta cheltuieli personale.
4. Te feresti de nevasta / barbat. Multe cupluri evita sa discute despre bani. Le face sa se simta inconfortabil, ceea ce, uneori, duce la certuri. Totusi, nu te poti imbogati, daca nu iti impartasesti cu partenera / partnerul de viata preceptele tale financiare. Intr-o casnicie, ambii parteneri trebuie sa aiba o intelegere clara cu privire la banii lor.
5. Neglijezi sa iti ajustezi finantele dupa un eveniment important din viata ta. Daca, de exemplu, amani sa inchizi contul comun cu sotia/ sotul dupa divort, vei avea de suferit. "Oamenii de succes inteleg ca fiecare schimbare pe care treci in viata are o anumita implicatie financiara - si asigura-te ca ai un plan pentru aceste puncte de inflexiune", spune Pete Bush, de la Horizon Wealth Management, citat de
Business Insider. "Ori de cate ori viata ta ia o anumia intorsatura brusca, fa-ti timmp sa te uiti la finantele si sa le adaptezi in consecinta", mai arata el. Este cam ca la fotbal: antrenorul are la inceput un anumit plan de joc, dar dupa ce echipa lui primeste gol, trebuie sa faca anumite schimbari.
6. Iti iei locuinta cu credit ipotecar. Bogatii prefera sa stea cu chirie pana cand reusesc sa-si cumpere o locuinta cu banii jos. Cat iti iei locuinta cu credit ipotecar, platesti, probabil, de doua ori mai mult decat valoarea reala a proprietatii respective. Ipoteca te duce la o lupta fara sfarsit cu refinantarea, plata facturilor si inflatia - atrage atentia Entrepreneur.com. In fine, asa o fi situatia in America, dar nici in Romania nu e cu mult diferit, daca ne uitam la situatia creditelor in franci elvetieni, de exemplu.
7. Te incapatanezi sa ramai intr-o casa prea mare. Daca ai peste 40 de ani, iar copiii tai au lecat deja din casa parinteasca, nu are sens sa pastrezi locuinta mare. O casa mare nu inseamna doar rate mai mari la banca, ci si cheltuieli mai mari cu utilitatile - scrie
Claire Mackey, in Business Insider Australia.
8. Cumperi lucruri de slaba calitate. Cand cumperi lucruri de calitate inferioara, primesti rezultate de calitate inferioara. Bogatii stiu ca e mai bine sa iei o camasa de 40 de dolari, care te tine 4 ani, decat sa iti cumperi in fiecare an cate o camasa de 10 dolari - scrie Entrepreneur.com .
9. Nu savurezi bucuriile vietii. Consumerismul este amuzant. Timp de 50 de saptamani la munca, oamenii sunt cu gandul la vacante iar cand, in sfarsit, le vin si lor cele doua saptamani de concediu, se gandesc numai la serviciu. Ca sa ajungi bogat, trebuie sa te bucuri de banii pe care i-ai facut deja, fie ca sunt 10 dolari sau 100 de dolari. Banii se vor inmulti, daca il apreciezi si daca te gandesti cum sa te bucuri mai mult de ei.
10. Nu pui deoparte. Cei mai multi dintre noi aruncam banii pe tot felul de chestii. Cand vad o anumita suma de bani pe cardul lor, unii dintre noi se gandesc imediat la ceva pe care sa-l cumpere. Trebuie eliminat acest comportament impusiv. Bogatii economisesc cel putin 10% din ceea ce castiga si rareori se imprumuta pentru cheltuieli personale - considera Daniel Ally.
Daca te gandesti la felul cum traiesc bogatii, probabil ca iti vin in minte vile la Chamonix. Dar bogatii sunt mai cu picioarele pe pamant decat crezi - avertizeaza, la randul sau, Jaime Tardy, un business coach din America. "Milionarii nu au ajuns la acest nivel cumparandu-si Lamborghini. Ei iau decizii de cumparare bazate pe statutul lor financiar actual si pe obiectivele lor. Sunt bogati pentru ca stiu sa aiba grija de banii lor, nu ii prapadesc" - spune Tardy, in Business Insider.
11. Te concentrezi prea mult pe a economisi, fara a te preocupa sa si castigi mai mult. Daca te hotarasti sa faci economii si primul tau impuls este sa nu mai bei cafea de dimineata sau sa scoti din priza aparatele din casa- opreste-te imediat! "Bogatii inteleg ca in timp ce ai o limita pana la care poti sa economisesti, castigurile nu au nicio limita", spune Tardy. Cu alte cuvinte, te ajuta sa tai cheltuieli de 50 de dolari in fiecare luna, dar daca obtii o marire de salariu / profit , e si mai bine.
12. Eviti sa te ocupi de situatia ta financiara. Daca nu esti o persoana inclinata catre cifre, poate ca esti tentat sa te deconectezi efectiv de la situatia ta financiara - fie ca iti neglijezi investitiile sau iti ignori extrasul de cont. Asta e o mare greseala. "Daca nu cunosti realitatea situatiei tale financiare, banii ti se vor scurge printre degete, ca apa", spune Tardy. Consecinta: Cazi in datorii si ajungi saract lipit pamantului pana la batranete.
Rar se intampla ca bogatii sa fie prinsi ca isi platesc taxele sau facturile cu intarziere sau ca pastreaza un card de credit cu dobanda mare fara sa aiba nevoie de el - arata David Bach, vicepresedinte al Edelman Financial Services. Toate aceste intarzieri pot produce penalitati si dobanzi.
Citeste mai multe pe:Entrepreneur.comBusiness InsiderBusiness Insider Australia