Raluca Abrihan

Aplicatia care ii ajuta pe elevii romani sa isi descopere vocatia. Cei mai multi vor sa devina antreprenori

Imagine principala
Aplicatia care ii ajuta pe elevii romani sa isi descopere vocatia. Cei mai multi vor sa devina antreprenori
Prin aplicatia #TomorrowMe utilizatorii isi fac un scurt test care sa le sugereze ce profesie li s-ar potrivi. In functie de profilul lor vocational, ei primesc exemple de job-uri actuale, dar si informatii despre ce studii trebuie sa urmeze si care sunt etapele carierei alese. Cele mai recente studii publicate in programul educational "Trends of Tomorrow", in cadrul caruia a fost lansata si aceasta aplicatie, arata ca cei mai multi elevi de liceu vor sa devina antreprenori.

"Majoritatea elevilor de liceu din principalele orase din vestul tarii (acolo unde s-a desfasurat prima etapa a studiului "Trends of Tomorrow") aleg profesii care implica un grad mare de independenta sau vor sa-si dezvolte o afacere pe cont propriu. Totodata, conform profilurilor lor de personalitate, acestia manifesta un puternic spirit antreprenorial si pot dezvolta cu usurinta competentele necesare pentru acest tip de meserii", declara anul trecut Mihaela Stanoiu, marketing manager Samsung Electronics Romania, compania care a realizat studiul impreunua cu D&D Research si Ministerul Educatiei Nationale.

La baza aplicatiei vocationale stau cele sase tipologii Holland, care impart utilizatorii in 6  profiluri ¬ realist, investigativ, artistic, social, antreprenorial si pragmatic. Pentru fiecare tipologie aplicatia pune la dispozitie o serie de sugestii de job-uri potrivite, traseul educational, pasii pe care trebuie sa ii urmezi ca sa iti construiesti cariera dorita, date referitoare la oportunitatile existente in prezent pe piata muncii, precum si o incursiune in viitor: cum vor arata aceste meserii peste 5-10 ani. De asemenea, aplicatia contine si interviuri cu profesionisti consacrati, fiecare dintre ei reprezentand una dintre cele 6 tipologii.

Astfel, Melania Medeleanu (fondator MagiCAMP) este reprezentanta profilului social, Victor Armaselu (Head of CE Division, Samsung Electronics) ii inspira pe cei pragmatici, Cristina Laslo (capitanul echipei de handbal de junioare a Romaniei, castigatoare a medaliei de aur la Campionatul Mondial din Macedonia) reprezinta profilul realist, Cristina Constantinescu (cercetator al Muzeului de Istorie Naturala Grigore Antipa) le vorbeste investigativilor,  Sergiu Biris (antreprenor, Co-Founder & CEO Zonga) se adreseaza antreprenorilor, iar cei cu inclinatii artistice il pot descoperi pe Deliric, unul dintre artistii lor preferati, intr-o ipostaza inedita: aceea de mentor.

Datele studiului "Trends of Tomorrow", facute publice in luna iunie a acestui an, in topul preferintelor meseriilor si profesiilor pe care elevii de liceu din Romania si-ar dori sa le urmeze in viitor se numara: cea de programator (14,6%), de inginer de sistem in informatica (11%), avocat (10,7%), manager business (9,7%), actor (8,5), medic chirurg (8,4%), contabil (6,6%), medic cardiolog (5,3%), farmacist (5,1%), arhitect (5%). Insa, profilul personalitatii acestor elevi arata ca ei sunt firi sociabile, carora le place sa interactioneze cu ceilalti si sa dezvolte prietenii, ii recomanda mai degraba pentru meserii umaniste si zona de servicii.
Parallax

Vizualizari
166
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri