Raluca Abrihan

Cum functioneaza cobotii (robotii industriali), cat costa sa iti echipezi firma cu o astfel de tehnologie si cum arata aceasta piata in Romania

Imagine principala
Cum functioneaza cobotii (robotii industriali), cat costa sa iti echipezi firma cu o astfel de tehnologie si cum arata aceasta piata in Romania
Romania are 11 roboti la 10.000 de lucratori industriali, in timp ce in
Polonia numarul acestora este de 28, iar in Ungaria de 57 de roboti la
10.000 de lucratori industriali. Cehia este cea mai dezvoltata piata
central si est europeana, cu aproape 100 de roboti la 10.000 de
muncitori, potrivit Federatiei Internationale pentru Robotica si
companiei Universal Robots
.

"Pentru a atinge nivelul mediu de productivitate din regiune, Romania are nevoie de un salt calitativ, bazat pe automatizarea si robotizarea unor sectoare intregi din domeniul industrial. Trebuie sa eliberam rapid forta de munca prinsa in activitati repetitive si anoste pentru a putea face loc activitatilor specifice productiei cu valoare adaugata ridicata. Experienta tarilor precum Ungaria sau Polonia a aratat ca procesele de automatizare si robotizare au mers mana in mana cu cresterea salariilor si a numarului de posturi disponibile in industrie", a declarat Horia Stanese, Business Development Manager, Universal Robots, compania care a inventat robotul industrial care lucreaza alaturi de angajat.

Romania are circa 2 milioane de angajati in industrie, ceea ce inseamna un stoc de 2.200 de roboti industriali instalati, conform cifrelor Federatiei Internationale de Robotica. Pentru a ajunge la nivelul mediu de robotizare al regiunii, de 60 de roboti la 10.000 de muncitori, economia romaneasca are nevoie asadar de circa 10.000 de roboti industriali.

Robotii colaborativi (cobotii) sunt usor de folosit, adaptabili, si pot fi utilizati in siguranta, arata producatorul Universal Robots, care in Romania este furnizor al Dacia si Continental.

Acestia pot fi programati simplu si repede, chiar si de catre persoane fara experienta. Usurinta in utilizare echivaleaza cu o scadere semnificativa a costurilor, a timpului de programare si de punere in productie a robotului, ceea ce contribuie la recuperarea investitiei intr-un termen mult mai scurt decat in cazul robotilor obisnuiti, de dimensiuni mari. Deoarece cobotii nu necesita imprejmuiri de siguranta, angajatii pot lucra nemijlocit alaturi de ei, ceea ce reduce costul automatizarii si simplifica planul unitatii de productie.

Tinta de vanzari a companiei Universal Robots pentru piata romaneasca in 2017 este de a dubla stocul existent, de peste 100 de roboti. In ceea ce priveste piata robotilor colaborativi, Universal Robots are o cota de piata de 85-90%.

In perioada 2009-2016, compania a vandut peste 22.000 de roboti colaborativi. Cobotii sunt roboti industriali versatili, care lucreaza impreuna cu angajatii si care nu sunt izolati prin gard de metal, precum robotii industriali clasici.

Durata de amortizare a investitiei pentru robotii UR este de 195 de zile, sustin reprezantatii companiei.

Preturile robotilor sunt cuprinse 20.000 si 30.000 de euro.

Universal Robots este o firma daneza fondata in 2005 de catre CTO-ul companiei, Esben ᅢstergaard. A lansat primul robot in 2008, iar in prezent vine in circa 50 de tari si are peste 300 de angajati in intreaga lume. Anul trecut compania a avut o cifra de afaceri de 88,9 milioane de euro, in crestere cu aproape 59% fata de 2015.

Piata mondiala a robotilor colaboratori a ajuns la 266 milioane de dolari in 2016, iar in 2017 ar putea atinge 400 milioane de dolari, arata estimarile companiei daneze, care se asteapta ca piata sa ajunga la 3 miliarde de dolari pana in 2021.

Cisteste si:

INTERVIU: Cercetatorul roman care a lucrat la Facebook si creator al noului limbaj D: Ne asteapta o revolutie IT in care joburile noastre vor fi inlocuite de masini. Ce se poate face

Parallax

Vizualizari
1905
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri