Productiviatea angajatilor scade semnificativ, daca folosesc smartphone-urile la serviciu, releva un studiu publicat de Kaspersky Lab, companie cunoscuta pentru solutiile sale de securitate informatica. Evident, studiul, realizat in Germania si Marea Britanie, nu se refera si la acei angajati care prin natura jobului trebuie sa utilizeze telefonul inteligent. Conform studiului "Ispititi de smartphone" (Tempted by the smartphone), realizat de doua universitati, din Germania, respectiv Marea Britanie, la comanda Kaspersky, nivelul de concentrare scade cu 26% in cazul angajatilor care au smartphone-ul in fata, la job, comparativ cu situatiile in care aparatul este tinut in geanta sau in buzunar de catre aceiasi angajati.
Intr-un experiment, niste angajati au fost supusi unui test privind deficitul de atentie la job, in fata calculatorului.
Patru situatii au fost luate in considerare:
- Smartphone-ul luat afara din camera in care se afla angajatul. S-a inregistrat cea mai buna atentie a angajatului.
- Smartphone-ul tinut incuiat intr-un loc sigur, in afara campului vizual al angajatului. Telefonul era predat de angajat si incuiat intr-un dulap metalic, in apropierea acestuia. S-a inregistrat a doua cea mai buna atentie a angajatului.
- Conditia naturala - smartphone-ul nu era in campul vizual al angajatului, ci in buzunar sau geanta. In acest caz, atentia angajatului a fost mai redusa decat in primele doua cazuri.
- Smartphone la vedere - telefonul era plasat langa monitorul computerului la care angajatii erau supusi unui test de atentie. S-a constatat cel mai redus nivel de atentie a angajatului.
Foto: KasperskyContrar asteptarilor, absenta smartphone-ului nu a cauzat nervozitatea subiectilor. Nivelurile de anxietate au fost constante la toate experimentele. Cu toate acestea, in general, femeile au fost mai anxioase decat barbatii.
Referindu-se si la teste anterioare, Kaspersky apreciaza ca patronii nu trebuie sa le interzica angajatilor accesul cu smartphone-urile la serviciu, pentru ca ar avea un impact emotional negativ asupra oamenilor, cu repercusiuni si asupra productivitatii lor la munca.
Foto: Kaspersky"Atat absenta, cat si prezenta smartphone-urilor la job pot afecta productivitatea angajatilor", a conchis Jens Binder de la Universitatea Nottingham Trent, Marea Britanie, unul dintre realizatorii studiului.
"Pe scurt, sudiul nostru releva ca mai degraba absenta decat prezenta smartphone-ului imbunatateste productivitatea angajatilor", a comentat, la randul ei, Astrid Carolus de la Universitatea din Wurzburg, Germania, cealalta institutie care a efectuat studiul.
Studiul a fost facut pe un esantion de 95 de persoane cu varste intre 19 si 56 de ani.
Descarca de AICI studiul Ispititi de smartphone