Claudiu Zamfir

Joi incepe programul Start-up Nation: Cu bune, cu rele, cu calm

Imagine principala
Start in start-up nation 2017

​Joi dimineata este asteptat sa se deschida programul Start-up Nation Romania, prin care statul urmeza sa acorde fonduri nerambursabile de pana la 200.000 de lei pentru mici afaceri. Hai sa vedem care ar fi plusurile si minusurile acestui program de finantare a micilor afaceri.

Puncte forte pentru aplicanti:

  • Programul are un buget mare: 500 de milioane de lei, credite bugetare asigurate pentru a acoperi cheltuielile pe care statul le va cere de la Uniunea Europeana apoi. Astora li se adauga 1,2 miliarde de lei, credite de angajament, care necesita o rectificare bugetara, pentru a se baga banii in buget. Sumele sunt oricum uriase. Spre exemplu, anul trecut, in rogramele START  si SRL-Debutant, asemanatoare cu Startup Nation, au fost alocati in jur de 40 milioane lei in total. Iar in ultima vreme, programul SRL-D isi atinsese limitele, scazand la nici 30% grad de absorbtie din bugetul alocat. Prin urmare, trebuia facut ceva.

  • Suma mare acordata. Start-up Nation ofera pana la 200.000 lei (44.000 euro) de aplicant. Intensitatea sprijinului este de 100%, adica acopera toata partea eligibila a planului de afaceri in limia a 200.000 de lei. In plus, TVA nedeductibila este echeltuiala eligibila. In programele START si SRL-D, sprijinul era de 120.000 de lei, respectiv 45.000 de lei, cu intensitate maxima de 90%, respectiv 50%. TVA nu era cheltuiala eligibila deloc, iar pentru o firma noua e aproape imposibil sa-ti deduci TVA, pentru ca nu primesti cod. In plus, la Startup Nation, guvernantii promit ca vor inlesni si acordarea codului de TVA pentru participanti.

  • S-au introdus cheltuieli eligibile in plus: autoturism, in limita a 36.000 de lei fara TVA (cati dintre noi nu ne-am lua masina pe firma, nu?), salarii in limita salariului mediu pe economie, chirii, dobanzi bancare si comisioane (pentru creditele-punte care ar urma sa fie introduse prin selectarea unei banci partenere), TVA nedeductibila etc etc.

  • S-a introdus metoda decontarii prin cerere de plata: iei echipament de la furnizor, pe factura cu plata la termen de 30 de zile si, apoi statul achita cheltuielile eligibile. Se pastreaza si plata in avans din banii antreprenorului, cu rambursare ulterioara, dar urmeaza se se apeleze si la credite-punte de la o banca partenera, ca si anul trecut, in START si SRL-D.

Puncte slabe pentru antreprenor:

  • Beneficiarii din Bucuresti, judetul Ilfov si din mediul rural au nevoie de o rectificare bugetara pentru transformarea creditelor de angajament in credite bugetare, cei 1,2 miliarde de lei. In modelul de acord de finantare, Ministerul pentru Mediul de Afaceri (ca administrator de schema de minimis), si-a luat o masura de precautie pentru a nu fi tras la raspundere, in instanta, in eventualitatea in care Guvernul nu-i aproba banii la rectificare, la timp, sau poate, in cazul cel mai rau posibil, deloc. "În cazul în care prin bugetul de stat nu se acoperă sumele necesare finanţării proiectului, administratorul este exonerat de orice răspundere" - prevede articolul 12 al acordului de finantare.

Totusi, guvernantii au dat asigurari ca la rectificarea bugetara se vor aloca atatia bani cati se vor solicita in program, motivul pentru care nu s-au alocat de la bun inceput fiind acela ca nu era normal sa se blocheze in bugetul acestui program o suma atat de mare in conditiile in care, la inceputul anului, cand s-a facut bugetul de stat, nu se cunostea ce volum de bani va fi cerut de catre beneficiari. Pica, nu pica Guvernul? La fel, oficiali cu care am vorbit mi-au promis ca Start-up Nation este un pilon important al programului de guvernare cu care s-au castigat alegerile, deci ar trebui sa se pastreze, indiferent de numele prim-ministrului.

  • Antreprenorii cu experienta intr-un anumit domeniu nu vor putea participa pe acelasi domeniu (Cod CAEN).

Astea sunt doar cateva chestii mai bune si mai putin bune, dar daca tu, ca viitor om de afaceri, te plangi ca sunt prea putine avantaje si prea multe riscuri, gadeste-te o clipa la oamenii din tara aceasta care nu beneficiaza de program, dar care contribuie cu taxele si impozitele platite la timp, din salariile si afacerile lor, pentru a finanta Start-up Nation.

Nu as face un proces de intentie numanui si deci nici politicienilor. Dar, totusi, cand e vorba de bani publici, nu poti sa nu ma intreb: Chestia asta de 1,7 miliarde de lei e facuta sa ne ajute ca tara sau e o mare pomana electorala, cu care politicienii mituiesc grupuri din populatie, pe banii tuturor?  

Puncte slabe pentru contribuabili:

  • O slaba responsabilizare a antreprenorului in afacere poate conduce la faliment dupa sau chiar in timpul perioadei de implementare a planului de afaceri. Peste tot in lume, startupurile sunt considerate investitii de risc, iar finantatorii privati - de venture capital - ofera bani in schimbul unor parti sociale din businessul in care deja antreprenorul-fondator a bagat ceva bani si a facut pasi buni spre sau pe piata. In schimb, in Startup Nation, statul, ca finantator pe banii contribuabililor, ofera 44.000 de euro unei firme infiintate acum cateva luni, cu un plan de afaceri in care contrubutia proprie si riscul antreprenorului tind spre zero.

  • Evident, si la Startup Nation apar costuri din partea antreprenorului, pentru ca banii de la stat vin in maximum 3 transe, timp in care trebuie sa finantezi salarii, chirii si altelele, plus cheltuieli neeligibile si alte costuri neprevazute. Dar, hei, gandeste-te la cel care iti da acesti bani: contribuabilul, care nu are certitudinea ca vei reusi sa cresti o afacere capabila sa ii intoarca joburi, pensii, taxe etc!

  • Incertitudinea viabilitatii afacerii. De exemplu, in America, inainte sa scoata 50.000 de dolari din buzunar pentru afacerea ta, un investitor privat iti studiaza in amanunt planul de afaceri, experienta ta profesonala, know-how-ul de care dispui in acel domeniu, echipa pe care ai reusit sau nu sa o strangi in jurul tau, implicarea ta zilnica, temperamentul, personalitatea ta, chimia din jurul tau. In schimb, la Startup Nation, ai depus planul de afaceri online si ti s-a facut punctajul automat. Pe urma e treaba ta, ca antreprenor, sa te incadrezi in plan cu cheltuielile, pentru certificare. Iei bani de la stat ca sa-ti finantezi ideea de afaceri, sau ti-a venit si tie o idee sa iei bani de la stat? Pe bune, tu ai da cuiva 44.000 de euro in felul acesta?

Puncte forte pentru contribuabil:

  • Programul finanteaza prioritar afacerile in productie, programare, afacerile creative, adica exact acea parte a businessului care ar trebui sa aduca valoare adaugata pe termen lung, care creeaza stiinta, branduri, care nu depind de resursele naturale, care se pot comercializa pe o piata globala. Si de aici, locuri de munca, taxe, impozite platite, prestigiu. Din 10.000 de firme finantate cu 1,7 miliarde de lei, poate vor iesi si alte branduri romanesti de la zero in afara de Bitdefender, eMag, Betty Ice.

  • Antreprenorii au obligatia sa creeze cel putin un loc de munca si sunt punctati suplimentar pentru al doilea job creat, pentru angajarea somerilor, a persoanelor defavorizate, a absolventilor de dupa anul 2012. Deci, iarasi, joburi, salarii si contributii sociale, pe care trebuie sa le mentina cel putin 3 ani dupa perioada de implementare (care acopera salariile).

  • In program, statul isi ia anumite masuri de siguranta, de recuperare a ajutorului de minimis. In cazul in care firmele beneficiare nu pastreaza locurile de munca, nu indeplinesc alte angajamente din planul de afaceri sau intra in insolventa in cel mult 4 ani, statul le ia, atat cat poate, echipamentele cumparate din ajutorul de minimis.  In plus, firmele sunt obligate sa-si asigure echipamentele cu banii lor. Bine, cat mai valoreaza un laptop folosit 3 ani, dar tot e ceva.

Bafta la inscriere! Ai aici un kit care ti-ar putea fi de folos:


​Tutorial VIDEO -  Toti pasii necesari inscrierii in aplicatia electronica de pe site-ul aippimm.ro , al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.



Operator: Alexandru Radulescu. Montaj: Narcis Anton. Realizatori: Ovidiu Popica, Claudiu Zamfir
Video realizat cu echipament Nikon


Instructiuni de completare in aplicatia electronica Start-up Nation:

  • Pe baza datelor din formulare se va calcula punctajul aferent intreprinderii inscrise.

  • Completati cu atentie si fara diacritice.

  • Nu se accepta modificari ulterioare trimiterii formularelor catre operatori.

  • Daca la verificarea dosarului se va constata ca punctajul nu este identic cu cel calculat, dosarul respectiv va fi respins.

  • Pentru rezolvarea operativa a oricaror probleme legate de inscrierea on-line, utilizatorii pot apela 021 20 25 190 sau numarul de telefon aferent Oficiului teritorial IMM de care apartin.


Documentele necesare la inscrierea in programul Start-up Nation pot fi descarcate de pe site-ul aippimm.ro, de AICI.

Documentele in forma de la data de 6 iunie 2017 pot fi descarcate si de mai jos:

Descarca Legea de modificare Start-up Nation si OUG10/2017, de instituire a programului Start-up Nation.

Programul Start-up Nation pe scurt

In programul Start-up Nation, statul spune ca va pune la bataie un total de 1,7 miliarde de lei pentru microintreprinderi, firme mici si mijlocii (IMM) de pe tot cuprinsul tarii, infiintate dupa data de 30 ianuarie 2017.

Acestea vor putea obtine fonduri nerambursabile de pana la 200.000 de lei fiecare, pentru investitii, in anumite conditii.

Un total de 10.000 de mici afaceri ar urma sa fie sprijinite in programul Start-up Nation, dupa cum spune Guvernul.

 

Sursa imaginii din articolDreamstime, cu drepturi de utilizare.

Prezentare StartupNation 7 iunie by Claudiu on Scribd

Prezentare StartupNation 7 iunie by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
9351
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri