În cadrul Programului Start-up Nation, în care statul urmează să acorde fonduri nerambursabile de până la 200.000 de lei (44.000 euro) românilor care încep mici afaceri, ar urma să permită și finanțarea afacerilor cu numai un singur angajat, conform unor informații publicate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri. Între timp, reprezentanți ai antreprenorilor IMM din România se arată înrijorați de ritmul cu care Guvernul operaționalizează programul de sprijin. Micile firme noi vor putea primi până la 100.000 de lei pentru investiții, în cadrul Programului Start-up Nation Romania, chiar dacă vor avea doar un singur angajat, conform unor informații preliminare postate marti pe Facebook de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.
Conform unui anunț al instituției, valoarea ajutorului nerambursabil va fi următoarea:
- maximum 100.000 lei / IMM / minim 1 loc de munca creat
- maximum 200.000 lei / IMM / minim 2 locuri de munca create.
O astfel de prevedere se poate face prin modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, care a fost publicată de Guvern în Monitorul Oficial pe 30 ianuarie și care practic pune bazele și trasează condițiile generale ale programului Start-up Nation Romania. Această ordonanță de urgență, în forma publicată de Guvern în Monitorul Oficial, prevede explicit că solicitanții (indiferent de suma cerută) trebuie sp angajeze cel puțin două persoane.
Ordonanța de urgență poate fi modificată, în Parlament, prin legea de aprobare a acesteia. Deocamdată, proiectul de lege de aprobare a ordonanței a trecut de Senat, cu unele modificări, iar acum se află la Camera Deputaților.
De asemenea, Guvernul poate emite o nouă ordonanță de urgență pentru modificarea celei din ianuarie.
Ce mai spune Ministerul Antreprenoriatului despre programul pe care ar urma să-l lanseze
Premise:- Buget total: 1.713.798.000 lei
- Durata: 3 ani
- Decontare: principiul cererii de plata (decontarea se va realiza pe baza facturilor emise de furnizori fara efort financiar din partea beneficiarului)
Obiective:
- Programul “Start-up Nation - Romania”se adreseaza IMM-urilor care au fost infiintate dupa 30 ianuarie 2017. Prin intermediul programului IMM se poate obtine o finantare nerambursabila de maxim 200.000 lei pentru achizitia de echipamente tehnologice, utilaje, instalatii, mobilier, echipamente IT, autoutilitare, licente, websiteuri, brevete, spatii comerciale, mobilier, servicii de consultanta sau formarea profesionala a angajatilor. Alocatia nerambursabila reprezinta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile fara TVA din cadrul proiectului.
- Se estimeaza crearea a minimum 20.000 de noi locuri de munca anual in cadrul celor 10.000 de intreprinderi nou infiintate care vor trebui sa angajeze minimum 2 salariati cu contract de munca pe durata nedeterminata si sa-i mentina in activitate cel putin 3 ani, pentru obtinerea finantarii de maxim 200.000 lei.
- In cadrul programului sunt eligibile doar anumite tipuri de activitati, iar printre activitatile excluse sunt: intermedierile financiare, tranzactiile imobiliare, activitati de comert, jocuri de noroc, activitati agricole etc.
- Accesarea alocatiei financiare nerambursabile presupune asumarea urmatoarelor obligatii pe intreaga perioada de monitorizare (3 ani): asigurarea bunurilor achizitionate, mentinerea locurilor de munca nou create, mentinerea bunurilor achizitionate in patrimoniul firmei, amortizarea normala a activelor. Accesarea finantarii nerambursabile se face prin inscrierea online a planului de afaceri si anexelor conform procedurii de implementare care urmeaza sa intre in vigoare si ce va fi publicata pe siteul AIPPIMM.
Inițiatorul programului Start-up Nation Romania: Cei din București-Ilfov vor putea lua acest ajutor
Inițiatorul programului Start-up Nation Romania, fostul ministru pentru Mediul de Aaceri, Comert si Antreprenoriat, Florin Jianu, a declarat, marți, că în mod normal firmele din regiunea de dezvoltare București-Ilfov trebuie să fie eligibile pentru banii de la bugetul de stat.
"Cum trebuie să fie lucrurile: Regiunea Bucuresti-Ilfov este eligibilă pe fonduri naționale, nu încape discuție aici. Iar Hotărârea de guvern nu trebuie să includă fondurile europene. Normele pe fonduri UE sunt date de ghidul solicitantului, unde se scrie cine poate aplica, ce regiuni sunt incluse, ce cheltuieli sunt eligibile, pentru că fondurile europene fac obiectul unui audit european.
Altfel, un program pe fonduri naționale trebuie să fie complementar fondurilor europene, așa încât trebuie să pui accentul pe ceea ce nu se finanțează din fondurile europene și să ai grijă de regiunile excluse, de anumite categorii care nu intră în sfera fondurilor europene" - a spus Jianu, chestionat de StartupCafe.ro, într-o conferință de presă organizată de Consiliul Național pentru Înreprinderile Private Mici și Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
În context, el a criticat întârzierile ministerului în adoptarea actelor normative pentru program, în condițiile în care hotărârea de guvern pentru aprobarea normelor de aplicare a programului trebuia adoptată încă de la 2 martie 2017 și nici în prezent nu este aprobată.
Comentariile lui Jianu vin în contextul în care o serie de potențiali antreprenori beneficiari s-au plâns de faptul că în
proiectul de norme de implementare scos în dezbatere publică la finalul lunii februarie, de către ministerul de resort, se preciează că pentru fondurile europene nu sunt eligibile firmele din București și județul Ilfov. Această precizare apare în condițiile în care inițial se dorea ca programul să combine creditele bugetare și de angajament (de până la 1,7 miliarde de lei) cu fonduri europene.
"Eu cred că nu știu nici cei din minister cum o să arate programul până la final. Dovadă și faptul că la ficare întâlnire publică vin cu altă variantă" - a acuzat Florin Jianu.
Aceste întârzieri pot pune probleme și antreprenorilor, în condițiile în care aceștia nu știu exact în acest moment care vor fi toate condițiile din normele de aplicare a programului, pentru a-și putea pregăti planul de afaceri și alte aspecte pentru deschiderea aplicației on-line, prevăzute pentru 2 mai 2017.
"M-au întrebat tineri antreprenori: <<Când am eu timp să-mi fac proiectul, să-mi fac firma și să depun în 30 de zile? Dumneavoastră puteți să faceți asta?>>. Iar eu am ridicat din umeri. Și atunci, tinerii s-au întrebat dacă nu e vreo șmecherie în treaba asta. Eu nu cred că este o șmecherie. Să nu numesc prostie, cred că este lipsă de viziune" - a spus, la rândul său, Liviu Rogojinaru, președintele CNIPMMR.
Citeste si: