Claudiu Zamfir

Credite cu garantii de stat pentru afacerile mici si mijlocii romanesti. Comisia Europeana a aprobat programul Romaniei in valoare de 100 milioane euro

Imagine principala
Credite cu garantii de stat pentru afacerile mici si mijlocii romanesti. Comisia Europeana a aprobat programul Romaniei in valoare de 100 milioane euro
Intrerpinderile mici si mijlocii (IMM) din Romania vor putea lua imprumuturi de la banci, in conditii avantajoase, cu ajutorul unor garantii europene de pana la 80%, in noul Program Operational Initiativa pentru IMM-uri aprobat, marti, de Comisia Europeana. Programul NU este inca activ, urmand sa fie operationalizat de catre autoritatile romane.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, remis StartupCafe, in cadrul programului destinat Romaniei, IMM-urile vor avea la dispozitie 100 de miloane de euro alocati de la Bruxelles, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR), sub forma de garantii la accesarea unor credite bancare.

Comisia si autoritatile romane sustin ca valoarea investitiilor va fi de cel putin patru ori mai mare, adica minimum 400 milioane euro, datorita efectului de parghie al investitiilor private in credite pentru IMM-uri.

Cele 100 de milioane de euro prevazute pentru programul "Initiativa pentru IMM-uri" au fost realocate din Programul Operational Regional 2014-2020, gestionat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, unde au fost initial planificate pentru garantii.

Comisia sustine ca Programul "Initiativa pentru IMM-uri" va pune in aplicare schema intr-un mod mai eficient, datorita implicarii grupului Bancii Europene de Investitii (BEI) si a fondurilor programului european de finantare a proectelor inovatoare "Orizont 2020".

Cine va putea lua credite cu garantii europene

Prin noul Program Initiativa pentru IMM-uri, autoritatile estimeaza ca vor ajuta circa 2.500 de firme mici si mijlocii din Romania sa obtina credite de la banci, cu garantii de stat de 60% - 80% din valoarea imprumutului.

Astfel, bancile intrate inprogram vor putea acorda credite cu dobanzi mai mici decat ale pietei libere, comisioane mai mici si perioade de creditare mai lungi, in conditiile in care bancile vor beneficia de reducerea substantiala a riscului la creditare.

Firmele beneficiare vor fi cele non-agricole, din mediul urban si rural, pentru acele activitati care NU sunt finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala (de la Ministerul Agriculturii).

Pentru a spijini cresterea competitivitatii IMM-urilor, in implementarea POIIMM se va acorda o atentie speciala activitatilor inovative, inclusiv prin crearea unui sub-portofoliu minim de credite care corespund criteriilor de eligibilitate HORIZON 2020 - se arata in draftul Programului.

Cine va da banii. Pasii urmatori

In Romania, noul Program Operational Initiativa pentru IMM este gestionat de Autoritatea de management de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Pri program, IMM-urile vor putea lua de la bancile care vor intra in aceasta schema Programul imprumuturi cu garantii printr-un instrument care va utiliza resurse HORIZON 2020, FEI, BEI si FEDR, in cooperare cu BEI/FEI si cu scopul de a genera imprumuturi suplimentare IMM-urilor.

Autoritatile romane sustin ca majoritatea bancilor din Romania sunt interesate sa acorde imprumuturi in cadrul instrumentului IIMM.

Potrivit Ministerului Dezvoltarii, cele mai interesante caracteristici ale instrumentului au fost considerate a fi:
  • eliberarea cerintei de capital,
  • acoperirea riscului creditelor IMM,
  • comisionul de garantare aplicat,
  • tratamentul privind ajutoarele de stat,
  • rata de garantare (pana la 80%).

Pentru operationalizarea prograului trebuie indeplinite mai departe urmatoarele etae procedurale, in Romania:

1. Semnarea acordului de finantare intre Guvern si Grupul BEI

2. Numirea de catre Guvern a unui Consiliu al Investitorilor, cu reprezentarea AM POIIMM si a FEI. Acesta se va reuni, in principiu, bianual si va avea urmatoarele indatoriri:

- Aprobarea termenilor de referinta pentru apelul de selectare a intermediarilor financiari
- Monitorizarea implementarii IIMM
- Emiterea de opinii strategice cu privire la IIMM
- Revizuirea rapoartelor anuale de implementare
- Revizuirea propunerilor de amendare a acordului de finantare etc.

3. Lansarea apelului deschis pentru selectarea intermediarilor financiari

4. Evaluarea detaliata a ofertelor primite, "due diligence" la intermediarii financiari

5. Semnarea acordurilor operationale intre Grupul BEI si intermediarii financiari selectati

6. Acordarea de credite pentru IMM de catre intermediarii selectati.

7. Monitorizarea si raportarea de catre FEI catre AM POIIMM a implementarii instrumentului, inclusiv a distribuirii regionale a creditelor.


Cum va putea fi folosit programul impreuna cu alte finantari

Noul Program Inittiativa pentru IMM va putea fi folosit impreuna cu alte scheme de finantare in functie de stadiul de dezvoltare a afacerii:

1. Pentru etapa incipienta de dezvoltare a afacerii pot fi folosite:

  • Fonduri de investitii de capital pentru seed si early-stage: acceleratoare de antreprenoriat si fonduri de seed - Programul Operaional Competitivitate.
  • Microcredite si garantii pentru intreprinderi aflate in etapele seed si start-up - PO Capital Uman.

2. Pentru etapa de crestere a intreprinderilor:

  • Imprumuturi cu partajarea riscului ¬ POC si PO Regional.
  • Garantia neplafonata pentru IMM aflate in crestere - POIIMM.
  • Fonduri de investitii de capital (equity) pentru intreprinderi aflate in etapa de crestere - POR.
Descarca de AICI draftul Programului Initioativa pentru IMM
Parallax

Vizualizari
123
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri