CZ

Scandalul de la APIA: Circa 100.000 de fermieri, ramasi cu avansurile neplatite. Ce se intampla mai departe cu ei si cu modulul SIVECO - Teamnet

Imagine principala
Scandalul de la APIA: Circa 100.000 de fermieri, ramasi cu avansurile neplatite. Ce se intampla mai departe cu ei si cu modulul SIVECO - Teamnet
Circa 100.000 de fermieri romani au ramas cu avansurile la subventia pe suprafata neplatite, in urma incheierii perioadei de procesare a cererilor de plata, luni la miezul noptii.  Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a emis ordine de plata, pana luni la miezul noptii, pentru mai mult de 600.000 de fermieri, a declarat marti, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu. El a precizat ca cei aproximativ 100.000 de fermieri ramasi cu cererile de avans nerezolvate intra pe schema de plata integrala a subventiei europene la hectar, incepand cu 1 decembrie 2015, insa conditionat de finalizarea controalelor in teren. In plus, modulul electronic SIVECO-Teamnet de la APIA, privind plata avansurilor, trebuie refacut.

"Pana la miezul noptii s-au emis ordine de plata pentru mai mult de 600.000 de fermieri pentru plata avansului pe suprafata, cu o suma de 255 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca ne-am apropiat de 70%
", a declarat Irimescu, citat de Agerpres.

In total, fermierii romani au depus 943.000 d ecereri de plata, dar numarul cererilor eligibile a scazut la circa 700.000, in urma unor controale. Aceasta inseamna ca au mai ramas aproximativ 100.000 de cereri neplatite in perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2015, cand se pot face platile in toate cele 28 de tari membre ale Uniunii Europene.

"Ne vom opri aici, la 30 noiembrie, cu platile in avans pentru ca nu doresc sa avem probleme la Comisia Europeana. Chiar daca in sistem sunt bagati toti fermierii, nu s-au emis ordine de plata decat pentru cei peste 600.000. Banii intrati efectiv in contul fermierilor sunt cele 22 de milioane de euro virate vineri, pentru ca ulterior s-a intrat in <<Bank Holiday>> (vacanta bancara -n.r.), insa se vor vira incepand de miercuri, 2 decembrie. Cred ca este important ca am reusit sa platim aproape 70% din suma alocata", a precizat noul ministru al Agriculturii, potrivit Agerpres.

Miza scandalului de la APIA: Fermierii care au primit avansuri mai pot astepta finalizarea controalelor pentru plata normala a subventiei SAPS

Cei 100.000 de fermieri care au ramas cu cererile de plata a avansurilor nesolutionate pana la 30 noiembrie 2015 vor intra pe schema de plata a subventiei integrale incepand cu 1 decembrie 2015, insa conditionat de controale in teren, a explicat, pentru HotNews si StartupCafe, marti, ministrul Irimescu. Saptamana trecuta, Irimescu a mentionat ca, practic, fermierii care aveau sa ramana fara avansurile platite la incheierea perioadei legale de plata, la 30 noiembrie 2015, urmeaza sa-si primeasca avansul la subventia europeana cu intarziere, in primavara anului 2016.

In aceasta consta si miza avansurilor la plata subventiei: fermierii primesc avansuri de 53 de euro la hectar (din totalul subventiei de 77,4 euro la hectar) inainte de finalizarea controalelor in teren, pentru a nu astepta cu buzunarele goale incheierea acestor controale, care pot fi de durata. "Teoretic, plata normala (77,4 euro la hectar) se face dupa finalizarea controlului , care nu s-a incheiat petru toti fermierii. deci cei care au primit avans mai pot asteptaIncepand cu 1 decembrie 2015 se fac platile integral, dar conditionat de finalizarea controlului in teren", a declarat, pentru Hotnews si StartupCafe, marti, ministrul Achim Irimescu.

Avansurile pentru platile pe suprafata, in valoare de 53 de euro, sunt achitate din bugetul de stat, dar Comisia Europeana ii va rambursa tarii pana pe 15 ianuarie 2016.

Cei 53 de euro reprezinta aproape 70% din subventia la hectar oferita de Comisia Europeana fermierilor, adica 77,4 euro la hectar.

Procesul de plata a avansurilor la subventie face obiectul unui scandal la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), din subordinea Ministerului Agriculturii.

In urma cu doua saptamani, cand a preluat ministerul, noul ministru Achim Irimescu, a constatat desfasurarea greoaie a procesarii cererilor de plata a avansurilor SAPS catre fermieri. Intr-o declaratie pentru HotNews si StartupCafe, sapatmana trecuta, el a atras atentia asupra faptului ca sute de mii de fermieri risca sa ramana cu avansurile la subventie neplatite, anul acesta, din cauza blocajelor din modulul electronic realizat de asocierea SIVECO-Teamnet pentru APIA.

Ministrul Agriculturii sustinea ca vina apartine sefilor APIA, pe care i-a acuzat ca au contractat prea tarziu serviciile de realizare si gestionare a softului.

"Legislatia europeana privind aceste plati a fost finalizata inca din vara anului 2014, dar ei (sefii din APIA) s-au apucat in septembrie 2015 de sistem", a acuzat Achim Irimescu.

La randul lor, SIVECO si Teamnet au dat si ele vina pe sefii APIA, precizand ca acestia au semnat contractul pentru realizarea modulului abia in 10 noiembrie 2015.

"Sistemul informatic care controleaza distributia subventiilor (numit IACS - Integrated Administration and Control System) este compus din multe module, fiecare foarte complex, operate de mii de functionari din toata tara. Fiecare cerere de subventii trece in mod obligatoriu printr-un flux de lucru asigurat de sistemul informatic, dar controlat de functionarii APIA(...) Serviciile IT aferente modulului de plati in avans au fost contractate de APIA in data de 10 noiembrie 2015 si specificatiile necesare dezvoltarii acestui modul au fost aprobate de APIA in data de 17 noiembrie a.c."  - a comunicat, miercuri, la solicitarea HotNews, un ofiter de relatii publice, in numele asocierii SIVECO-Teamnet, care a realizat modulul in cauza.

Ministru: Modulul SIVECO - Teamnet trebuie modificat, pentru plata integrala a subventiei

Dupa incheierea perioadei de plata a avansurilor, din 30 noiembrie 3015, achitarea subventiilor pe suprafata aferenta anului 2015 va intra pe schema normala de marti, 1 decembrie, dar pentru aceasta modul SIVECO - Teamnet de la APIA trebuie redimensionat pentru plata integrala a subventiilor europene.

"Modulul financiar a fost facut pentru avansuri, insa acum trebuie refacut, trebuie redimensionat pentru plata integrala a subventiilor, pentru ca nu s-a luat in calcul decat efectiv SAPS, fara platile de agromediu, inverzirea etc.", a declarat, marti, ministrul Irimescu, citat de Agerpres.

"De asemenea, am vorbit cu Comisia sa vedem daca putem sa facem platile pe principul regionalizarii, adica sa incercam sa platim fermierii intr-o regiune unde s-a finalizat controlul, fara sa mai asteptam pana cand se finalizeaza la nivel de tara. Trebuie vazut daca se poate aplica acest sistem la nivel national. Cred ca in partea de sud a tarii, in zona de campie este mai usor accesul, iar producatorii mari sunt mai usor de controlati decat cei mici din zona de deal si de munte", a mai spus el.

Potrivit unor surse oficiale, modulul electronic in cauza a costat APIA 6 milioane de lei fara TVA (circa 1,5 milioane de euro). Intregul sistem din care face parte acest modul este realizat in baza unui acord cadru de 28 de milioane de euro, fara TVA, semnat in 2014 cu Siveco si Teamnet, pentru 3 ani.

Cititi AICI mai multe despre scandalul de la APIA.
Parallax

Vizualizari
186
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri