Firmele si alti beneficiari privati vor putea inscrie, incepand de luni, 2 noiembrie 2015, proiectele europene pentru care se acorda finantari de cate maximum 3,24 milioane de lei, in domeniul tehnologiie informatiei si comunicatiilor, in cadrul Programului Operational Competitivitate (POC) 2014-2020. StartupCafe va prezinta un mic ghid de incriere electronica a proiectelor pe site-ul Organismului Intermediar Promovarea Societatii Informationale, al Ministerului Societatii Informationale (MSI), pentru actiunea 2.2.1. a POC . Inregistrarea se va realiza on-line, in mod continuu, incepand cu data de
2 noiembrie 2015, ora 10:00 si se va incheia in data de
1 februarie 2016, ora 16:30. Potrivit OI PSI, antreprenorii care vor banii europeni trebuie sa urmeze urmatorii pasi, cu mare atentie:
1. In cazul in care nu aveti deja un cont
creati-va un cont nou, pe site-ul
fonduri.mcsi.ro .
Click pentru a extinde
Cu acelasi cont puteti inregistra mai multe proiecte.
Click pentru a extinde
2. Dupa inregistrarea datelor veti primi un
e-mail cu parola si contul dumneavoastra.
3. Cu aceste date veti putea intra in
"Contul meu", de unde, daca doriti, va puteti schimba parola.
4. In "
Adauga proiect" va puteti inregistra proiectul / proiectele dumneavoastra.
5. Dupa introducerea datelor in formularul de inregistrare apasati "
Pasul urmator".
6. In acest moment puteti verifica si modifica pentru ultima data datele inscrise si puteti trece la ultimul pas "
Adauga fisiere" .
7. Toate documntele vor fi arhivate intr-un singur fisier de format .zip sau .rar .In cazul in care arhiva este mai mare de 25 Mb atunci va fi fragmentata in parti de maxim 25 Mb. Din cauza unor limitari la incarcarea fisierelor arhiva creata trebuie sa contina extensia .doc nu .rar sau .zip . Schimbarea extensiei se realizeaza prin redenumire. 8. Pentru a adauga fisiere apasati butonul "
Browse", dupa care apasati butonul "
Adauga", executand aceasta operatiune pentru fiecare fisier in parte. Dupa ce ati introdus toate fisierele apasati "Pasul urmator".
Observatie: Trebuie sa scanati, la o
rezolutie de 300 dpi, toate acele documente pe care nu le-ati editat (ex. bilantul contabil, certificatele emise de autoritatile statului, orice alte documente necesare si relevante pentru proiect.)
9. Daca sunteti sigur de corectitudinea datelor apasati butonul "
Inregistreaza proiectul". In acest moment proiectul dumneavoastra este inregistrat si va fi generat un mesaj de confirmare a inregistrarii proiectului.
10. Puteti vizualiza lista tuturor proiectelor inregistrate la sectiunea
"Lista proiectelor inregistrate" din meniul principal.
11. In "
Proiectele mele" va puteti vizualiza proiectul / proiectele inregistrate.
Campurile cu simbolul
* sunt campuri obligatorii, necompletarea lor va invalida aplicatia.
Dupa inregistrarea proiectului veti primi un mesaj de confirmare cu numarul de ordine al proiectului dumneavoastra.Atentie! Dupa parcurgerea etapelor de inregistrare, verificarea inregistrarii proiectului se va realiza prin accesarea sectiunii "Lista proiectelor inregistrate" prin selectarea corespunzatoare a domeniului si operatiunii acesand link-ul
http://fonduri.mcsi.ro/?q=lista_proiecte
Click pentru a extindeBeneficiarii pot solicita asistenta tehnica de la autoritati la acest numar de telefon:
0766 500 060 In pregatirea inscrierii proiectelor, oamenii de afaceri au la dispozitie un tutorial realizat de consultantul Peter Nagy-Imecs , de la firma de consultanta Goodwill Consulting.
Ghidul solicitantului pentru actiunea 221 poate fi accesat de AICI.Fonduri de pana la 3,24 milioane de lei: Ce isi pot cumpara firmele de banii acestiaAcest prim apel in Axa 2 a POC 2014-2020, IT&C, va pune la dispozitie in total fonduri europene de 50 de milioane de euro. Suma maxima care poate fi accesata pentru fiecare proiect este de 3,24 milioane de lei.
Ghidul solicitantului pentru aceasta schema de finantare europeana prevede urmatoarele aspecte, printre altele:
- Sesiunea de apeluri va fi inchisa dupa ce totalitatea proiectelor depuse vor acoperi un procent de 150% din bugetul total, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data lansarii apelului. Dupa finalizarea procesului de evaluare si selectie, daca bugetul actiunii nu este acoperit, se va deschide o alta sesiune de proiecte. Proiectul initial de Ghid nu prevedea limita de 6 luni la deschiderea apelului.
- Acordarea finantarii. Proiectele care obtin la evaluarea tehnico-economica peste 90 de puncte vor fi finantate dupa principiul "first in, first out". Proiectele care obtin la evaluarea tehnico-economica un punctaj intre 75 si 90 puncte vor fi trecute pe o lista de ierarhizare in ordinea descrescatoare a punctajului si se vor finanta pana la concurenta bugetului ramas dupa finantarea proiectelor care obtin peste 90 de puncte.
- Finantarea maxima nerambursabila pentru un solicitant va fi de 3.240.000 lei. In forma finala a Ghidului s-a eliminat valoarea minima de 1 milion de lei, la solicitarea unor potentiali beneficiari, nemultumiti de resursele mari pe care erau nevoiti sa si le asigure (in principal cofinantare proprie).
- Referitor la cheltuielile aferente activitatii de consultanta (orice tip de consultanta) - suma maxima decontata este de 5% din valoare maxima nerambursabila, cu conditia incadrarii in suma aferenta de minimis la care are dreptul beneficiarul. In proiectul vechi se prevedea o limita de 2%.
- Cheltuiala cu taxa pe valoarea adaugata este eligibila daca este nerecuperabila, potrivit legii. Valoarea totala a cheltuielilor eligibile se calculeaza inclusiv cu TVA in cazul in care solicitantul a optat pentru a da o declaratie pe propria raspundere privind taxa pe valoarea adaugata nerecuperabila.
- Cheltuielile eligibile efectiv realizate care se iau in considerare la rambursare nu pot depasi sumele stabilite initial prin contractul de finantare.
Cine va putea cere lua acesti bani europeni:- Intreprinderi (microintreprinderi, intreprinderi mici, intreprinderi mijlocii) care isi desfasoara activitatea in Romania, centrate pe domeniul TIC.
- Intreprinderi (microintreprinderi, intreprinderi mici, intreprinderi mijlocii) care isi desfasoara activitatea in Romania, in cadrul clusterelor centrate pe domeniul TIC.
- Consortii (parteneriate) de microintreprinderi, intreprinderi mici, intreprinderi mijlocii care isi desfasoara activitatea in Romania, in cadrul clusterelor centrate pe domeniul TIC.
Ce proiecte pot fi finantate:- Proiectele care au ca obiect dezvoltarea unor game de produse/servicii/aplicatii TIC inovative cu aplicabilitate in restul economiei romanesti pentru integrarea pe verticala a solutiilor TIC.
- Proiecte care pot fi strategice, inovative, cu impact asupra dezvoltarii intregii industrii de TIC la nivel national sau international.
- Proiectele rebuie sa abordeze cel putin una din urmatoarele activitati:investitii in active corporale si necorporale necesare dezvoltarii produsului/ serviciului/ aplicatiei TIC, cercetare industriala sau dezvoltare experimentala, inovare destinata IMM-urilor, inovare de proces si organizationala