Firmele din Romania incep, pe 1 octombrie 2015, lupta pentru finantarile europene de pana la 3,24 milioane de lei pentru proiecte in tehnologia informatiei si comunicatii (TIC / IT&C). StartupCafe si Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) va prezinta un tutorial realizat de consultantul Peter Nagy-Imecs pentru firmele care vor sa ia banii din Programul Operational Competitivitate 2014-2020, actiunea 2.2.1 , IT&C. Tot ce trebuie sa stii pentru un proiect de succes POC 2.2.1: dezvoltare software inovativ In data de 20 august s-a publicat ghidul final aferent liniei de finantare nerambursabila Program Operational Competitivitate (POC) 2.2.1: „Sprijinirea cresterii valorii adaugate generate de sectorul TIC si a inovarii in domeniu prin dezvoltarea de clustere”.
Chiar daca titlul liniei de finantare sugereaza ca vorbim de o oportunitate destinata clusterlor - de fapt aceasta se adreseaza direct intreprinderilor din sectorul IT.
POC 2.2.1 practic ofera sprijin de pana la 3,24 milioane lei pentru microintreprinderile, intreprinderile mici si mijlocii din sectorul IT cu scopul de a dezvolta produse software proprii, inovative.
Linia de finantare nerambursabila este prima - si ultima posibilitate de acest gen, este o sansa unica pentru intreprinderile IT de a obtine sprijin nerambursabil pentru materializarea ideilor inovative in forma unor produse software implementabile pe piata din Romania sau pe piata internationala. Luand in considerare, ca depunerea proiectelor incepe in data de 1 octombrie, si apelul se inchide in momentul in care valoarea proiectelor depuse ajunge la 150% - depunerea proiectelor in timp util, adica imediat dupa deschiderea apelului este primordiala.
Articolul are scopul a prezenta conditiile de eligibilitate a solicitantilor, a proiectelor si a cheltuielilor, de a creiona profilul unui proiect de succes, si de a sintetiza noutatile aduse de ghidul final fata de precedentele ghiduri consultative - adica practic sa ofere cititorului un pachet complet de informatii pentru un proiect de succes.
Tipuri de proiecte Se finanteaza doua tipuri de proiecte:
Click pentru a extinde Diferenta cea mai importanta intre cele doua tipuri de proiecte este impactul acestora asupra industriei TIC. Interesant este faptul, ca toate conditiile referitoare la cele doua tipuri de proiecte (valoarea finantarii, grila de punctare, cheltuieli eligibile) sunt identice.
Eligibilitate Eligibilitatea solicitantului:
Sunt eligibile microintreprinderile, intreprinderile mici si mijlocii (nr. mediu de angajati: 0 - 249) cu vechime sau de tip start-up, care au cel putin un cod CAEN autorizat legat de domeniul IT &C:
Click pentru a extinde
Daca codul CAEN al unui potential beneficiar inca nu este autorizat se poate autoriza inainte de depunere, deoarece nu se solicita o vechime in ceea ce priveste autorizarea.
Intreprinderile solicitante trebuie sa respecte criteriile generale de eligibilitate, respectiv: sa nu aiba datorii la stat, sa nu fie in proces de lichidare / insolventa / faliment, sa nu fie firme in dificultate. O veste buna este faptul ca printre criteriile de eligibilitate nu figureaza existenta de profit pe anul 2014.
Asa cum se poate vedea si la tipurile de proiect - cererea de finantare poate fi depusa de o singura intreprindere sau de un parteneriat format din mai multe intreprinderi. Este important de mentionat ca atat beneficiarul principal cat si partenerii trebuie sa respecte toate criterii de eligibilitate (de ex: o intreprindere mare din domeniul IT nu poate fi inclus nici ca si partener).
O intreprindere are dreptul sa depuna un singur proiect in cadrul apelului (in calitate de beneficiar sau partener).
Conform ghidului final apartenenta intreprinderii / intreprinderilor beneficiare la un cluster din domeniul IT nu mai este un criteriu de eligibilitate, dar in conformitate cu grila de selectie este un avantaj (detalii la Profilul unui proiect de succes).
Eligibilitatea proiectelor: Proiectul trebuie sa aiba ca si scop dezvoltarea unui software inovativ, care va fi proprietatea intelectuala a beneficiarului (exclus software realizat la comanda), cu aplicabilitate in economia Romaniei sau la nivel international. Acest scop este corelat cu obiectivul general al proiectului de sprijinirea trecerii treptate a sectorului IT din Romania de la outsourcing catre dezvoltarea de produse software proprii.
In ceea ce priveste gradul de inovare al produselor software conform ghidului final s-a eliminat obligativitatea prezentarii unei cercetari documentare din partea OSIM in acest sens.
Gradul de inovare va fi prezentat si justificat prin compararea produsului software care se doreste a fi dezvoltat prin proiect cu solutiile software existente pe piata tinta (in functie de specificul proiectului piata tinta poate fi la nivel national sau international).
Eligibilitatea cheltuielilor:
Click pentru a extinde
In graficul de mai sus am sintetizat pe categorii cele mai importante cheltuieli eligibile prin POC 2.2.1. Se poate observa ca practic toate cheltuielile legate de dezvoltarea unui nou software inovativ sunt eligibile si finantate prin program: de la plata echipei de programatori, echipamente, amenajare data center pana la cheltuieli legate de promovarea produsului rezultat si consultanta.
De remarcat ca firmele din regiunile Bucuresti-Ilfov si Vest primesc finantare cu intensitate redusa, dar numai pentru achizitii de echipamente.
Valoarea finantarii nerambursabile: 0 - 3.240.000 lei Intensitatea finantarii nerambursabile:
In ceea ce priveste intensitatea finantarii nerambursabile (rata finantare nerambursabila / contributie proprie):
Click pentru a extinde
Trebuie mentionat faptul, ca un proiect poate fi incadrat la categoria „Bazat pe tehnologii noi” numai daca prin proiect se dezvolta tehnologii noi in domeniul IT & C. in toate celelalte cazuri, cand beneficiarul dezvolta o aplicatie informatica noua pe baza unor tehnologii existente se va aplica intensitatea aferenta liniei „Bazat pe tehnologii existente”.
Depunere si termen limitaDepunerea se va realiza exclusiv online (inregistrare online), incepand cu data de 1 octombrie. Luand in considerare ca apelul se inchide in momentul in care valoarea proiectelor depuse ajunge la 150% putem enunta faptul, ca data lansarii de fapt este si termenul limita POC 2.2.1, deoarece exista un risc real de inchidere a apelului chiar in ziua lansarii.
Profilul unui proiect de succesSistemul de selectie este pe baza de punctaj (0 - 100 pct):
- punctaj minim: 75 de puncte
- peste 90 de puncte: proiectul este automat finantat
- intre 75-90 de puncte: proiectul ajunge pe lista de rezervaNota: Dupa evaluarea tuturor proiectelor se va calcula cat buget a mai ramas neconsumat de proiectele cu peste 90 de puncte, iar proiectele vor primi finantare in ordinea ierarhica a punctajului obtinut
In continuare vom prezenta acei factori / criterii prin care sansele de succes ale unui proiect POC 2.2.1 pot fi maximizate. Enumerarea de sus prezinta desigur situatia ideala - si nu inseamna ca in cazul in care un beneficiar potential nu are posibilitatea de a respecta toate criteriile enumerate nu va avea sanse la finantare.
Un proiect va avea sanse maxime sa fie finantat daca:
1. este depus (inregistrat online) imediat dupa deschidere apel - adica in 1 octombrie
2. este depus de un parteneriat, in care fiecare membru este membru intr-un cluster din domeniul IT
Mentiune: daca proiectul se depune de un beneficiar unic, si atunci este avantaj daca este membru intr-un cluster din domeniul IT, membrii clusterului sunt implicati in distributia / vanzarea / implementarea produsului software care va fi dezvoltat prin proiect
3. produsul software rezultat se adreseaza mai multor sectoare de activitate, printre care figureaza un sector prioritar conform Strategiei de Competitivitate:
4. domeniul agricol / industria alimentara, energie / mediu, securitate IT, internetul viitorului, sanatate, nanotehnologii si materiale avansate)
5. beneficiarul se angajeaza la diseminarea la scara larga a rezultatelor obtinute SAU dezvolta software open source
6. echipa proiectului are experienta in domeniul IT, si in domeniul managementului proiectelor cu finantare nerambursabila
7. exista o cerere demonstrata pe piata pentru produsul software care urmeaza a fi dezvoltat: studii de piata, precontracte / precomenzi, scrisori de intentie,
crowdfunding
Click pentru a extinde
Concluzii Linia de finantare POC 2.2.1 reprezinta o sansa unica pentru intreprinderile din sectorul IT de a beneficia de sprijin nerambursabil pentru dezvoltarea unor produse software inovative.
Cu ajutorul finantarii nerambursabile gradul de rentabilitate al proiectelor de dezvoltare software proprii va fi mult mai mare, astfel firmele au posibilitatea sa puna in practica acele idei inovative, indraznete la care poate pana acum s-au gandit numai.
Resurse utile Descarca de AICI Ghidul solicitantului POC 221, cu anexele, inclusiv modelul de plan de afaceriVezi AICI care sunt pasii pentru incarcarea online proiectului online pe site-ul Organismului Interemediar pentru Promovarea Societatii Informationale (Ministerul Comunicatiilor)Acceseaza AICI lista viitoarelor proiecte depuse la OIPSIPentru verificarea gratuita a eligibilitatii proiectului, puteti accesa ACEST FORMULAR online .Nagy-Imecs Peter este expert al Goodwill Consulting, membru ACRAFE.
Citeste si: