Claudiu Zamfir

INTERVIU Oameni care au bani si-i investesc in startup-urile altora. Vezi ce se ascunde  in mintea lor si cum te evalueaza inainte sa-si duca mana la buzunar

Imagine principala
VIDEO INTERVIU Oameni care au bani si-i investesc in startup-urile altora. Vezi ce se ascunde  in mintea lor si cum te evalueaza inainte sa-si duca mana la buzunar
​Dragos Rosca si Sergiu Negut sunt doi oameni de afaceri si manageri cu profil de business angels: investesc bani in firmele micilor antreprenori aflati la inceput de drum, se implica in managementul lor cu know-how si relatii, pentru ca in final sa le vanda in profit.

Au bani, dar fiecare dolar il investesc cu atentie, nu il arunca aiurea. Au toata experienta celor 25 de ani de capitalism din Romania, au "imbatranit" in companii multinationale si in businessuri proprii. Aceasta inseamna ca, practic, nu pot fi fraieriti, tepuiti, facuti din vorbe cu afaceri fara noima. Cine vrea bani de la ei pentru investitii trebuie sa vina cu idei profitabile, sa aiba cunostinte in domeniul de activitate si, cel mai important, sa munceasca.

StartupCafe va prezinta un interviu video si in format text mai pe larg in care investitorii Sergiu Negut si Dragos Rosca explica ce vor de la un un atreprenor la inceput de drum pentru a investi in afacerea lui.


Cele mai importante idei, pe scurt:

Sergiu Negut: Eu nu simt ca fac pomana vreodata. Sigur nu asta este intentia mea. Sigur intentia mea este sa investesc know-how si bani, ca sa produc bani pentru mine si pentru antreprenorul alaturi de care intru. Este foarte important sa fim foarte clari de la bun inceput ca asta este o afacere pe care trebuie sa o facem ca sa o vindem altcuiva la un moment dat.

Dragos Rosca: Rolul nostru este sa investim, sa dezvoltam o companie si dupa aceea sa o vindem. Sunt companii foarte bune, sunt domenii exceptionale dar care au un potential limitat de instabilitate.

Sergiu Negut: Ideea, sigur, trebuie sa fie o idee buna, dar ne uitam foarte mult la oameni. Omul ala care vine sa pitch-uiasca o idee, un concept de business, business-ul in care vrea sa fie partener, trebuie sa sa fie in stare sa conduca un business.

Dragos Rosca: Este important ca acea persoana (antreprenorul care cere capital de la business angel – n.r.) sa aiba cultura parteneriatului. Parteneriatul este o chestiune dificila, pentru ca trebuie sa imparti, sa stii sa faci compromisuri, sa fii pregatit intotdeauna sa te pui in papucii celuilalt si sa incerci sa gandesti si ca el, nu numai ca tine, astfel incat sa gasesti solutia optima.

Sergiu Negut: Fondatorul firmei in care se ace investitia business angel trebuie “sa poata sa conduca business-ul ala pe care il pitch-uieste”.

Dragos Rosca:
Am avut astfel de parteneri uneori, care, dupa ce si-au luat prima masina frumoasa, au inceput sa castige primii bani seriosi, in loc sa isi continue efortul de crestere, de expansiune a cunoasterii, au inceput sa-si piarda timpul prin cluburi si sali de forta. Si asta nu e OK, pentru ca, pana la urma, viata unui antreprenor e lunga, nu incepe si nu se sfarseste la 25 de ani.

Sergiu Negut: Trebuie sa fim foarte atenti la dimensiunea oportunitatii de piata si de multe ori idei de gradinite, cafenele, firme, de trei oameni care fac un anumit serviciu... ok, astea sunt bune pentru persoana care le face, poate sa fie un life style business, dar nu sunt business-uri care sa fie scalabile si care sa atraga ca  o oportunitate pe un business angel.

Dragos Rosca: Fondatorul (care cere investitia de la business angel) trebuie sa aiba foarte multa energie, foarte multa ambitie si multa, multa anduranta, pentru ca un business nu are succes peste noapte, asa incat trebuie sa fii pregatit sa faci efort ani si ani de zile.






Material realizat cu echipament Nikon / VIDEO: Victor Cozmei, Balázs Nitsch-Petioky


Interviul pe larg:


StartupCafe: Ati mai fi dispus acum sa finantati un startup, ca business angel?

Sergiu Negut: Da, intotdeauna. Exista oportunitati la care ma uit, exista nise de piata la care ma uit constant, exista o multime de business competition si business prezentari, activitati la care cei care vor sa-si atraga investitori pitch-uiesc si unde ma duc. Nu ma duc ca sa ma simt bine, ci ca sa aflu despre oportunitati de investitii si cu siguranta sunt deschis la investitii in startup-uri.

Dragos Rosca:
Da. De fapt, asta fac in continuare, ma uit la astfel de proiecte - startup-uri, early stage, companii tineri. Cu siguranta, da!

StartupCafe: De ce investiti in startipuri?

Sergiu Negut: O companie mica pe o idee buna, executata bine poate sa iti multiplice banii ca investitie mult mai mult decat o companie care a ajuns la o maturitate. Adica de la nivelul invstitiilor pe bursa in companii listate, pana la nivelul de startup e o plaja foarte lunga. Cred ca pot castiga foarte bine cu nivel de risc foarte mare, daca investesc in companii mici. Asta si fac.

E o discutie despre momentul de startup in care vii cu investitia. Startup-ul poate sa fie la nivel de idee, poate sa fie o companie care functioneaza de doi ani, care are venituri de 400.000 de euro si care realizeaza o pierdere de 5.000 de euro pe an sau care realizeaza un profit de 30.000 de euro pe an.

Dragos Rosca: Mi se pare un domneiu care mi se potriveste, in sensul ca, pe de-o parte, sunt proiecte extrem de dinamice, cu multe provocari si totodata proiecte in care imi pot folosi la maximum experienta, cunostintele, pot sa fiu un partener bun pentru fondatorii companiilor.

StartupCafe: Deci cum trebuie sa arate un startup ca sa il finantati?

Sergiu Negut:
Eu investesc mai degraba intr-o companie care functioneaza deja, deci e incorporata ca entitate juridica, are deja primele vanzari, are un prototip de produs sau serviciu si stie foarte bine deja care  ar putea sa fie piata. Iar eu intervin cu bani si cu know how, ca sa ajut acea companie sa creasca accelerat.

Dragos Rosca: Nu in sine startupul ma intereseaza, cat ma intereseaza echipa, oamenii cu care plec la drum in proiect. Sigur, e important proiectul, planul lor de afaceri, ce vor sa faca cu business-ul respectiv, care e viziunea lor. Unde vor sa se duca si pentru ce construiesc? Asta este un prim aspect.

De asemenea, este impotant daca este un proiect exitabil, pentru ca nu ma intereseaza sa investesc in proiecte care nu au perspective de exit. Pana la urma, rolul nostru este sa investim, sa dezvoltam o companie si dupa aceea sa o vindem. Sunt companii foarte bune, sunt domenii exceptionale dar care au un potential limitat de instabilitate. De asemenea, s-ar putea ca insusi fondatorul sa nu aiba o politca de exit - vrea sa dezvolte un family business. Cauta un partener la un moment dat, dar intentia lui ultima nu este ca peste 7-10 ani sa se desparta de acel business. Si atunci, evident, interesele noastre nu sunt aliniate. Dar daca, sa spunem ca aceste prime elemente au trecut, in sensul in care avem un domeniu interesant, avem un proiect de business interesant, avem un partener care vrea sa mearga in aceste calatorii impreuna cu noi si sa dezvolte compania si sa o exitam cu succes dupa o anumita perioada, ramane in continuare ideea in ce masura acel partener este cel potrivit.

De ce spun asta? Pe de-o parte, este important ca acea persoana sa aiba cultura parteneriatului. Parteneriatul este o chestiune dificila, pentru ca trebuie sa imparti, sa stii sa faci compromisuri, sa fii pregatit intotdeauna sa te pui in papucii celuilalt si sa incerci sa gandesti si ca el, nu numai ca tine, astfel incat sa gasesti solutia optima.

Aici, cultural vorbind, din ce am sesizat, in Romania cultura parteneriatului nu e atat de dezvoltata. Intr-un fel e normal, venim dintr-o societate comunista - in care oamenii au avut totul la comun si se saturasera ca totul sa fie la comun si nimic sa  nu fie al lor, asa incat in momentul in care au putut sa faca ceva si sa fie al lor, nu prea le mai vine sa il imparta cu nimeni. Am sesizat asta chiar la generatiile tinere, pentru ca foarte multi dintre antreprenorii de astazi sunt tineri care erau copii sau poate nici nu se nascusera in comunism, dar in continuare au fost crescuti de catre parinti care au trait in comunism.

Este important modul cum esti invatat acasa, in scoala, toate contrbuie la o formare de lucru in echipa, de a invata sa fii partener cu cineva, de a imparti bucuriile, succesul, dar si necazurile.

Nici scoala romaneasca nu ajuta foarte mult. Intregul sistem educational romanesc se bazeaza pe individualism - tu trebuie sa fii cel mai bun din clasa, sa iei nota cea mai mare, si, daca se poate sa joci uneori si fara regulile corecte, ca sa castigi. Ceea ce nu este in regula.

Deci, intr-o idee de parteneriat, lucrurile nu stau asa. Asa incat am sesizat ca nici la nivel de scoala, dar nici la nivel de facultate nu prea sunt obisnuiti tinerii sa lucreze in echipa, sa faca proiecte in echipa. Acum din ce in ce mai mult se intampla lucrul asta, dar in continuare avem acest gap. Si practic efortul principal este si de a-i face pe respectivii fondatori sa inteleaga ca este si in interesul lor sa aiba un partener si ca de multe ori a fi doi sau trei impreuna e mai bine decat sa fii singur. Mai ales daca personalitatile sunt complementare, daca cunostintele sunt complementare. Deci este important ca omul respectiv sa vrea sa se partenerizeze cu cineva la modul sincer si pe termen lung.

StartupCafe: Dar pentru o idee cati bani ati da?

Sergiu Negut: Au fost si situatii cand am investit de la inceput. Cred ca investitiile business angelilor din Romania si inclusiv ale mele sunt intre 10.000 de euro si 100.000 de euro. Alea sunt sumele pe care le punem in investitiile noastre, in prncipiu.

Dar nu ne uitam numai la idee. Adica ideea, sigur, trebuie sa fie o idee buna, dar ne uitam foarte mult la oameni. Omul ala care vine sa pitch-uiasca o idee, un concept de business, business-ul in care vrea sa fie partener, trebuie sa sa fie in stare sa conduca un business. Eventual, sa fi demosntrat in trecut ca are destula consecventa si coerenta ca sa poata sa conduca un business.

Dragos Rosca: Nu prea mult sau deloc, pentru ca ideea nu mi se pare importanta. Important mi se pare omul din spatele ideii. Este in stare sa transforme ideea aceea intr-un proiect? Dupa ce a transformat acea idee intr-un proiect, este capabil sa duca proiectul ani de zile pe un drum extrem de sinuos, cu urcusuri cu coborasuri, cu provocari, astfel incat acel proiect sa devina o companie de succes?

Este acel individ un om manat de dorinta de a avea succes, este acel individ un om manat de dorinta de a avea succes si de a fi un jucator important? Pentru ca, pana la urma, intr-un proiect, daca nu esti numarul 1, 2, 3, 4, restul nu prea mai conteaza. Valoarea exitului si a efortului pe care il punem noi acolo nu mai este aceeasi.

Deci respectivul fondator trebuie sa aiba foarte multa energie, foarte multa ambitie si multa, multa anduranta, pentru ca un business nu are succes peste noapte, asa incat trebuie sa fii pregatit sa faci efort ani si ani de zile.

StartupCafe: Ce va place la startup-uri si la antreprenorii aflati la inceput?

Sergiu Negut: Sa poata sa conduca business-ul ala pe care il pitch-uieste. Adica sa aiba o competenta in domeniul respectiv in care prezinta lucrurile. Daca face un app, sa fie un specialist la Apple sau un specialist in piata-tinta careia i se adreseaza app-ul respectiv. Sa fie intr-un segment de piata care creste de la sine. Ca sa va dau un exemplu - 2Parale este in e-commerce-ul romanesc. E-commerce-ul romanesc creste cu 25% pe an, asta inseamna ca si daca isti pastrezi cota de piata tot cresti cu 25% pe an. Multumesc foarte frumos!

Dragos Rosca: Imi place dinamica, imi plac oamenii care de regula sunt in astfel de companii, vorbim despre echipe tinere, despre oameni motivati, oameni cu multa energie, cu idei noi. Sunt, in mare masura, complementari mie, ei vin cu un nou suflu, cu o noua energie. Eu vin cu cunostinte, cu experienta de viata, cu stiinta de a face lucrurile intr-un anumit fel, astfel incat lucrurile sa fie asezate pe fundamente corecte si sa poata sa se construiasca proiecte solide.

Dar la startup imi plac energia, entuziasmul si dorinta permanenta de a consrtui si de a inova.

StartupCafe: Ce va enerveaza cel mai rau la un startup sau la un tanar antreprenor?

Sergiu Negut: N-as zice ca ma enerveaza, pentru ca eu privesc cu multa bunavointa si sunt multe lucruri pe care inteleg ca oamenii n-au de unde sa le stie si ca de aia au si nevoie de mine, pentru ca poate eu stiu sa le inteleg mai bine. Deci lucruri care ma enerveaza n-am vazut. Dar sunt doua chestiuni la care m-as uita cu mai multa rigoare, daca as fi de partea cealalta.

1. Exista spaima asta ca “eu o sa-mi prezint ideea si cineva o sa mi-o fure”. Nu e asa. Ideile nu se fura, ideile trebuie implementate de niste oameni. Asta inseamna ca da, veniti si cereti feed-back pe planurile pe care le aveti, ca n-o sa vi le fure nimeni. Or sa va ajute sa le implementati, daca sunteti in masura sa o faceti si o sa va dea feed-banck, ca sa stiti foarte bine ce va lipseste.

2. Al doilea lucru pe care l-am vazut este o insensibilitate cumva la dimensiunea unei oportunitati. Am vazut de multe ori oameni venind si pitch-uind o oportunitate care in viata viselor frumoase ar putea sa ajunga eventual sa faca un turnover de 200.000 de euro pe an, cu o marja d eprofit de 10%. 20.000 de euro pe an profit - iti acoperi un salariu pentru tine, cel care ai facut afacerea aia. Sigur ca poti sa faci afacerea aia si sa  fi fericit cu ea, dar nu e o afacere pentru care poti cere investitia cuiva care vrea sa vada scalabilitate. Avem mitul asta ca facem ceva care nu s-a mai facut. Incercam blue ocean. Blue ocean in piata din Romania de multe ori este o baltoaca. Deci trebuie sa fim foarte atenti la dimensiunea oportunitatii de piata si de multe ori idei de gradinite, cafenele, firme, de trei oameni care fac un anumit serviciu... ok, astea sunt bune pentru persoana care le face, poate sa fie un life style business, dar nu sunt business-uri care sa fie scalabile si care sa atraga ca  o oportunitate pe un business angel.

Dragos Rosca: Nu startupul ma enerveaza, ci, daca vorbim, vorbim despre oamenii din spatele proiectului. Cel mai trae ma enerveaza suficienta, faptul ca la un moment dat, uneori, cand sunt chiar prea tineri, li se pare ca stiu totul si nu mai sunt dispusi sa invete. Am avut astfel de parteneri uneori, care, dupa ce si-au luat prima masina frumoasa, au inceput sa castige primii bani seriosi, in loc sa isi continue efortul de crestere, de expansiune a cunoasterii, au inceput sa-si piarda timpul prin cluburi si sali de forta. Si asta nu e OK, pentru ca, pana la urma, viata unui antreprenor e lunga, nu incepe si nu se sfarseste la 25 de ani.

Deci suficienta ma enerveaza. Si, de asemenea, nu-mi plac oamenii care nu stiu sa asculte, care nu sunt curiosi, care nu vor sa invete de la altii.

StartupCafe: Noua lege business angels a intrat in vigoare. Va incurajeaza?

Sergiu Negut: Ca sa raspund politicos la intrebare, faptul ca s-a facut o lege busienss angels ma incurajeaza sa cred ca da, iata ca este un segment interesant si iata ca si Guvernul sau legiuitorul se uita la a incuraja genul asta de afaceri, genul asta de suport pentru crestere pentru mediul de business. Am niste retineri cu privire la necesitatea unei legi speciale care sa reglementeze lucrurile astea, prin prisma faptului ca, de fiecare data cand creezi o lege speciala care acorda niste avantaje, toata piata din jurul fenomenului respectiv se schimba ca sa primeasca avantajele alea.

Sa va dau un exemplu: in legea business angels se da o scutire de impozit pe dividend pentru o perioada D de la momentul investitiei. Asta inseamna ca eu nu am nicio intentie de business angel, dar am o firma si chem un var, un cumatru sa puna o investitie de 2.000 de euro si - ce frumos! - in felul asta noi ne-am cumparat de la stat, prin legea asta, o izolare fiscala legala. Din punctul asta de vedere, or sa apara sute de "business angels" care nu au nicio treaba cu ce facem noi ceilalti care chiar vrem sa investim in companii in care nu ne intereseaza vreodata sa tragem vreun dividend, c sa le crestem mari ca sa le vindem unor fonduri de investitii.

Dragos Rosca: Oarecum incurajeaza. In general, incurajeaza investitorii cu investitii mici, deci cei de pe zona de 20-30-50-100 de mii de euro, in sensul in care, practic, da niste facilitati fiscale. Daca ai investit si ai detinut-o (firma in care investesti – n.r.) mai mult de 3 ani, la momentul exit-ului nu mai exista acel impozit pe castigul de capital de 16%. De asemenea, permite niste avantaje la distribuirea de dividende, atunci cand ele exista, desi in realitate in primii ani de viata companiile nu prea produc dividende. Insa ceea ce este important in primul rand la noua lege business angels este ca acest concept a intrat in mentalul legiuitorilor, al executivului, au inteles rolul lui cat de cat, au fost dispusi sa dea o lege pentru asta si probabil cu timpul se va imbunatati, vom incepe sa vedem lucruri mai bune construite pa aceasta lege.

StartupCafe: Vine un tanar la dumneavoastra, cu o idee, sa-i dati bani sa o puna in practica. Care sunt urmatoarele dumneavoastra miscari?

Sergiu Negut: Ok. Un dialog. Un dialog destul de larg, ca sa ma asigur inca o data ca omul ala intelege business-ul in care vrea sa se bage, ca business-ul ala e o oportunitate, ci nu o baltoaca si ca avem, am si eu cu ce sa contribui la lucrul asta, ba chiar si punctul 4, care mi se pare de fapt cel mai important - ca am o chimie buna cu omul respectiv. Adica o sa putem sa avem pareri diferite, o sa putem sa lucram impreuna, omul o sa fie sensibil la sugestii atunci cand le exprimam si asa mai departe. Deci astia sunt pasii.

Dupa-aia, sigur ca da, o sa vreau sa vad un business plan, dupa care o sa vreau sa vad produsul/ serviciul la nivel de prototip, asa cum arata. Nu e asa de structurat ca intr-o achizitie in care intra un fond de investitii, dar pasii, la nivel foarte mic, sunt aceiasi.

Dragos Rosca: Primul lucru - vreau sa inteleg cat de bine si-a facut temele. Ce stie el despre acel domeniu, in afara de ideea pe care o are? Cum e piata? Care sunt perspectivele, care sunt riscurile cu alte idei care apar pe piata sau care exista deja? Care sunt concurentii, cat de puterncii sunt ei si cu ce se diferentiaza el de ceilalti? Care sunt oamenii cu care va incepe sa lucreze, are o echipa, are deja in minte niste posibili parteneri in echipa, pe care sa-i puna alaturi de el, poate pe zona de tehnologie, pe zona de vanzari? Cum vede acest proiect: ca pe un proiect in care ideea asta o lansam in spatiul public, facem zgomt mult in jurul ei si pe urma cautam pe cineva caruia sa i-o vindem sau pur si simplu o vede ca pe un proiect cre trebuie construit pas cu pas si peste 3-5 ani poate sa insemne o firma serioasa in spate. Deci, ma intereseaza foarte mult sa-i inteleg substanta a ceea ce are in spatele acelei idei si cum vede el ca o pune in practica.

StartupCafe: Investitie versus pomana. Ce simtiti ca faceti ca business angel?

Sergiu Negut:
Eu nu simt ca fac pomana vreodata. Sigur nu asta este intentia mea. Sigur intentia mea este sa investesc know-how si bani, ca sa produc bani pentru mine si pentru antreprenorul alaturi de care intru. De multe ori, lucrul asta este vazut un pic altfel - din categoria "vreau sa ma ajutati sa cresc". Eu vreau sa te ajut sa cresti in principiu pentru ca facem o tranzactie in care crestem impreuna si beneficiul ala al cresterii urmeaza sa-l impartim in momentul in care vindem. Deci e foarte important sa fim foarte clari de la bun inceput ca asta este o afacere pe care trebuie sa o facem ca sa o vindem altcuiva la un moment dat. E o investitie.

Pomana este un cuvant rau, dar e o zona de ajutor de business in care ma implic. De exemplu, sunt o multime de companii in care am dat un ajutor de advisory - "OK, cred ca ar trebui sa va uitati la piata asta, sa va dezvoltati in partea asta, sa va ajustati produsul intr-un anume fel" si asta am facut-o dezisteresat, prin proiecte de mentorat. Am sustinut in cadrul Romanian Business Leaders un program de mentor pentru companii mici, deci de 100-300 de mii de euro, din partea antreprenorilor mai puternici si mai cu experienta din piata. Si am atras cam 100 de companii pe drumul asta de la strers la succes. Si am si contribuit, ca mentor, in acest program.

Dragos Rosca: Evident, investitie. Deci in niciun caz pomana. De fapt, termenul pomana nu-mi place, pentru ca mi se pare ca pomana este niste bani pe care ii dai cuiva care e cam lenes sau care nu prea munceste pentru banii aia.

Sigur, daca vrei sa dai bani care nu-ti aduc un return, exista o gramada de proiecte frumoase in domeniul filatropiei, ONG, care merita sustinute si care nu trebuie neaparat sa-ti aduca return in bani. Dar nici acelea nu sunt pomana pentru ca si alea trebuie sa aiba clar niste rezultate, sa produca ceva pentru societate. Adica nu vine cineva si spune "Am nevoie de niste bani, nu mi-i dai tu mie, ca am vazut ca tu ai mai multi decat am eu". Nu. Este o investie si trebuie sa aiba return.

Ca business angel, ma intereseaza genul de investitie care construieste ceva in jur. Nu doar cineva care spune "Da-mi acum 10.000 de euro si ti-i dau peste doua luni cu 30%  dobanda, ca nu stiu ce o s cumpar si ce o sa vand in perioada asta si am nevoie de bani!". Pentru asta exista alte tipuri de finantari - te duci frumos si-ti iei un factoring, un capital de risc mezanin. Sunt alte tipuri de investitii. Pe mine ma intereseaza genul de investitie care, pe langa banii pe care ii pun, pun relatii, cunostinte, experienta, un anumit tip de know how care practic accelereaza dezvoltarea firmei , iar eu sa ma simt bine in acea echipa in care investesc si trebuie sa imi faca placere sa ma vad cu oamenii aia.

CARTE DE VIZITA – ce au facut si ce fac acum Dragos Rosca si Sergiu Negut





Sergiu Negut







Sergiu Negut este proprietarul firmei de consultanta si strategie SVP Consult.

“Imi place sa spun despre mine ca sunt un crescator de afaceri, pentru ca fac cresterea asta de afaceri atat din postura de business angel - prin investitiile pe care le am in cateva afaceri din Romania - cat si in calitate de consultant pentru companii mai mari, cat si in calitate de profesor la unul dintre programele MBA locale Maastricht School of Management Romania.

Am investit in mai multe afaceri , unele mai vizibile acum: Frufru, cunoscut pe piata de prodse alimentare fresh, in 2 Parale - liderul pietei de performance marketing si de affiliate marketing in online-ul romanesc, in Softelligence, o companie de solutii softwear pentru business si de outsourcing pentru business cu vreo 60 de programatori, Heart - o companie de business psychology pentru resurse umane, Intermedica  - second opinion medical pentru cazurile in care un pacient ar avea nevoie de solutii care nu sunt disponibile in Romania sa aiba acces la cei mai buni medici, si in In-Store Media, o companie de marketing in-store.

Astea sunt investitiile active pe care le acum. Am mai avut si altele de-a lungul timpului si ma uit, cu siguranta, si la altele”.






Dragos Rosca







Dragos Rosca este Managing Partner la Delta Asset Invest si investitor in diverse companii din Romania.

“Pe scurt, cred ca asa cum multi dintre oamenii de business din Romania sunt, cei de varsta mea, am parcurs mai multe etape. Am inceput cu un prim proiect antreprenorial la momentul cand eram student, facand o firma cu inca doi prieteni. Pe vreme aceea, in anii '90, toate lucrurile mergeau, important era sa faci ceva.

Dupa o vreme de succes, la un moment dat succesul ne-a imbatat, ca eram prea tineri si am inceput sa facem greseli. Au fost greselile clasice, care veneau din lipsa de experienta si de cunoastere. Ne credeam foarte buni. Asa incat, repede, am reusit sa si pierdem ceea ce am castigat si concluzia, la momentul respectiv, pentru mine a fost ca <<trebuie sa ma intorc la scoala>>. Nu neaparat in sensul de facultate, unde bineinteles ca mergeam in continuare, dar in sensul de a invata sa fac business in modul mai serios decat facusem pana atunci.

Asa incat urmatorii 10 ani mi i-am pretrecut in consultanta si strategie in business la Roland Berger Strategy and Consultancy, la vremea respectiva, prima mare companie de consultanta strategica venita in Romania. Am avut aceasta sansa sa intru in echipa lor si 10 ani sa lucrez in proiecte de strategie, dezvoltare de business, restructurari, privatizari, vanzari si cumparari de companii.

Am invatat foarte mult si dupa 10 ani microbul antreprenoriatului a revenit, asa incat in 2004 am decis impreuna cu inca trei parteneri sa facem o companie de investitii - Gemisa Investments. La vremea respectiva, prima companie de investitii care practic avea focusul principal pe finantarea si dezvoltarea de companii de tip stratup si early stage. De ce spun ca era prima? Pentru ca, desi mai fusesera fonduri de investitii sau holdinguri de investitii care finantasera si startup-uri, acestea erau mai degraba o parte subsidiara a activitatii lor, focusul principal fiind pe companii mari sau privatizari.

Am lucrat 6 ani - pana in 2010 - in Gemisa, impreuna cu partenerii mei, am dezvoltat 14 proiecte. Dintre acestea, 11 au fost de succes, 3 n-au reusit atat de bine - fie proiecte startup, fie early stage - companii tinere in care am investit.

Pe unele am reusit sa le ducem in pozitia de market leaders sau intre primii jucatori pe piata, le-am exitat cu succes. De exemplu, Puls Media Network din domeniul media si evenimente, pe care am vandut-o catre Versa Media din Cehia, Oxigen Plus, prima companie in domeniul oxigeno-terapiilor la domiciliu, pe care am dezvoltat-o in pozitia de market leader, pe care am vandut-o ulterior catre Linde Gas, din Germania, si mai recent, FMS, o companie de management de flote auto si leasing operational, pe care am vandut-o catre Business Lease din Olanda, anul trecut.

Mai avem in portofoliu unele dintre companiile cu care am inceput atunci. Intre ele, Opti Blu - lant de magazine de optica si distributie de ochelari de soare, rame si lentile, Patiline - o companie din domeniul produselor de patiserie, brutarie si cofetarie congelata, BIA HR din domeniul payroll, administrare de personal si recrutare.

Apoi, impreuna cu partenerii mei, am ajuns la concluzia sa ne separam si Gemisa sa se desfiinteze, si am infiintat Delta Asset Invest, cu care am continuat managementul unor dintre companiile din Gemisa si, de asemenea, am intrat in cateva proiecte noi - in domeniul real estate, in IT si tehnologie”.
Parallax

Vizualizari
2459
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
cum obtin si eu finantare? dane contactul lui. uite nr meu 0757303753

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri