CZ

Aceasta firma chinezeasca se lauda ca poate livra in 4 minute un produs comandat pe net. Cum functioneaza

Imagine principala
VIDEO Aceasta firma chinezeasca se lauda ca poate livra in 4 minute un produs comandat pe net. Cum functioneaza
O firma chinezeasca de comert online sustine ca livreaza in cateva ore un produs comandat pe internet in acelasi oras, recordul ei fiind de 4 minute. Unul dintre sefii companiei JD.com a dezvaluit, intr-un interviu pentru BBC, care este secretul sau.



Shanghai, Republica Populara Chineza, anul 2016. Orasul acesta este imens, are o suprafata de 6.300 kmp, adica de vreo 27 de ori mai mare decat Bucrestiul, si o populatie de 24 milioane de locuitori, mai mai multi decat in toata Romania si de vreo 11 ori mai multi decat in Bucuresti.

Compania de comert online JD.com sustine ca poate onora o comanda, in Shanghai, in termen de ordinul orelor si ca recordul sau a fost de 4 minute.

O echipa a emisiunii Click, de la postul britanic TV BBC, a urmarit un curier al JD.com, care a  reusit sa faca o livrare in 2 ore si 10 minute.

Compania chineza, care a avut anul trecut incasari de 27 de miliarde de dolari din toata lumea, spune ca se bazeaza pe 4 principii pe care vrea sa le dezvolte si mai mult in viitorul apropiat:

  • 1. Roboti. JD.com are 94.000 de angajati, insa planuieste sa inlocuiasca oamenii cu masinile cat mai mult. In depozitul sau central din Shanghai, vizitat de echipa BBC, muncesc 500 de oameni, pentru procesarea a 20.000 de comenzi pe ora, de la televizoare la scutece pentru bebelusi. Robotii si computerele sunt, insa, cei care accelereaza procesul de sortare a coletelor. In cativa ani, oamenii ar putea fi inlocuiti in totaliate de masini, in depozitul central de la Shanghai, de la sortarea coletelor si incarcarea lor in automobile pana la dubele autonome care ar putea sa circule singure prin oras, arata BBC.
  • 2. Centre mici de distributie. Pe langa depozitul central, JD.com are 100 de centre de distributie mai mici impanzite in tot orasul. Aici se distribuie pachetele de la depozitul central si de aici le preiau curierii pe scutere electrice.
  • 3. Drone. In luna iunie, JD.com a scos primul sau model de drona pentru livrare. Cu aceste drone, care pot transporta in aer obiecte de marimea unui PC, coletele vor putea fi duse in depozite mai mici din toata tara, care, la randul lor, vor fi responsabile cu distributia in cele mai izolate sate din China.
  • 4. Anticipare. Principiul cel mai important pe care JD.com vrea sa il dezvolte in continuare este unul anticipativ: livrarea incepe inainte ca respectivul cumparator sa efectueze comanda online. Chen Zhang , directorul tehnic al JD.com, a explicat ca firma foloseste masiv big data pentru a urmari obiceiurile de consum din comunitati, sabloanele de cumparare care se tot repeta. Astfel, JD.com vede ca in anumite comunitati se cumpara masiv online, in anumite perioade din zi, saptamana, luna, an, - sa zicem - scutece pentru bebelusi. Astfel, de la depozitul central acele produse pleaca la depozitele mai mici in anumite perioade, inainte de efectuarea comenzii online. "Cu ajutorul big data analizam patternurile de cumparare si prezicem care dintre micile comunitati au anumite trebuinte de produse. Si incepem livrarea inainte de momentul in care cumparatorul face comanda" - spune Chen Zhang, in interviul pentru BBC.

Citeste mai multe pe site-ul BBC

Parallax

Vizualizari
81
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri