CZ

5 probleme pe care fermierii romani le iau dupa ei in 2016

Imagine principala
5 probleme pe care fermierii romani le iau dupa ei in 2016
Fermierii romani si mai ales micile afaceri din agricultura sunt afectati de cel putin 5 probleme principale, cu care intra in anul 2016 si care trebuie rezolvate cate mai repede, inclusiv cu ajutorul fondurilor europene. Lista de probleme a fost prezentata recent de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Intr-un interviu publicat in numarul din decembrie 2015 al publicatiei interne a Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), EuroAgricultura, ministrul Irimescu vorbeste despre urmatoarele probleme ale micilor afaceri agro din Romania:

1.    Fermieri neexperimentati si ferme prea mici. "In primul rand, trebuie spus ca fermierii europeni au mai multa experienta pe piata comuna, in timp ce multi dintre fermierii nostri se zbat pentru existenta. Daca ferma medie in Vest are 18 hectare, in Romania are 3,5 hectare. Cele mai mari diferente sunt de la subventia pe hectar: Romania este
unul dintre statele cu sumele cele mai mari alocate pe dezvoltare
rurala, insa era mai simplu daca aveam sume mai mari pentru plati
directe, iar fermierii nu se mai luptau cu parcurgerea unor etape
birocratice pentru obtinerea finantarii investitiilor".  

2.    Fermierii romani NU sunt uniti. "Vom continua si dezvoltarea cooperativelor. Am vazut in Franta o cooperativa cu 1.450 de angajati care ofereau fermierilor seminte de o calitate superioara, dar si cele mai bune tratamente pentru culturile agricole, la cele mai bune preturi. Fermierul doar producea. Acei 1.450 de oameni isi dovedeau utilitatea. Din pacate, la noi cooperatia nu este nici macar conturata. Sper ca impreuna cu Parlamentul sa punem la punct legislatia care sa incurajeze asocierea. Fermierii mici trebuie sa inteleaga ca nu au nicio sansa sa iasa pe piata altfel. Fermierii nostri se confrunta cu probleme pentru ca nu sunt uniti".

3.    Nu stim sa ne vindem marfa. "Nu stim sa dam valoare foarte mare produselor noastre, nu stim sa le vindem cum trebuie. Fermierii trebuie sa progreseze si in ceea ce priveste metodele de productie, de ambalare, de prezentare. Producatorii degeaba fac un produs de calitate, daca nu il ambaleaza bine. Pentru ca atunci nu au nicio sansa sa-l vanda. Vestul stie sa ambaleze bine un produs. Industria a reusit sa progreseze in acest sens si in Romania, dar producatorii mici si medii inca mai trebuie sa faca eforturi".

4.    Lipsa consultantei de calitate. "Un alt punct sensibil este ca nu am reusit sa avem un sistem de consultanta bun pentru fermierii nostri, iar daca fermierii mari au angajati competenti, cei mici nu au cunostintele necesare de piata. Unul din punctele importante este transferul de cunostinte pentru gestionarea eficienta a fermelor (...) S-au facut multe, dar inca suntem departe de fermierii din alte state. Toate acestea se reflecta in cum arata fermele din Romania".

5.    Lipsa silozurilor.
"Romania are o multime de probleme legate de infrastructura agricola. Fermierii nu au capacitate de depozitare, ceea ce afecteaza sectorul cerealelor. Faptul ca s-a progresat si avem balanta comerciala pozitiva e foarte bine. In ultimii ani s-a ajuns la un flux comercial alimentar pe plus, doar ca inca n-am ajuns sa dezvoltam partea de procesare si exportam materia prima. Prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2020 s-a echilibrat mult sustinerea celor doua sectoare - zootehnic si vegetal. Speram sa folosim cereale in Romania la cresterea animalelor, ar ajuta si situatia fermierilor".

Foto: Morguefile.com
Parallax

Vizualizari
525
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
definitie actuala pentru colectivizare D-le ministru, nu stiu unde ati crescut sau unde v-ati desavarsit ca individ al acestei natii, dar sigur nu aveti capacitatea de a reformula definitia colectivizarii. Mai bine o preluati din anii '50 ca e mai usor. Nu trebuie sa va stoarceti neuronii pentru a da o definitie tehnocrata a colectivizarii.Altfel spus, intrebati bunicii inainte sa vorbiti despre o agricultura moderna bazata o o ,,fundatie'' de lut!O libera asociere are la baza (ma repet) libera vointa a proprietarilor. Dar sa fie libera nu la impuse dupa reguli comuniste cu pretentii de ,,asa e in Franta''! Se pare ca ati fost degeaba in Franta!
poza de profil
Va scapa esentialul Stimate domn Iuliu,Va scapa esentialul. Este diferenta mare intre cooperativa/colectivizarea fortata a sistemului comunist, si alte tipuri de asocieri care cresc eficienta productiei, procesarii si ce este cel mai important eficienta vinzarilor.Ce mai mari si eficiente companii din industria agro-alimentara din Europa (Dumeco/Vion, Friesland, Danish Crow, etc.) sunt comapanii ale formelor asociative ale fermierilor. Bordul de management ale acestor "superputeri" da socoteala fermierilor despre acitivitatea desfasurata.Insa la noi a ramas gustul amar al colectivizarii fortate, unde ai fost "debarasat" de proprietatile personale (terenuri agricole, animale), care s-au pus la comun, si apoi nu ai avut nici un cuvant de spus despre nimic.Ideal ar fi sa invatam si din trecut si din exemplele pozitive ale formelor asociative de succes (care genereaza bani membrilor).
poza de profil
colectivizare vs asociere Domnule Arpad, va multumesc pentru dezbatere si va apreciez modul prin care argumentati in contra, pe alocuri, opiniile mele. Sunt pertinente si au partea de adevar la care unii proprietari de terenuri viseaza.Totusi, revin si spun ca, asocierea trebuie, repet, trebuie sa fie expresia vointei proprietarilor neviciata. Trebuie sa simta necesitatea asocierii pentru scopurile si necesitatile la care faceti referire.Legea 18 a fost un paleativ al restiturii si nu trebuie sa va dau eu exemple in sustinerea acestei aprecieri. La 25 de ani, inca se discuta si se disputa dreptul de proprietate pe multe din terenuri. Mai mult, dreptul de proprietate si vanzarea terenurilor au fost limitate/ingradite sub imperiul unor scopuri, chipurile, nobile. Cine are dreptul sa-mi limiteze dreptul? Statul? Cine imi spune cum sa ma asociez? Statul? Cine imi cunoaste interesele mai bine in ceea ce priveste proprietatea mea? Statul?Cred ca sunt multe de discutat, desigur, in contradictoriu, dar daca in 25 de ani nu s-au lamurit, am mari indoieli ca, prin aceleasi ,,mijloace legale'' se vor aseza in perioada urmatoare. Se vor acumula frustrari, indoieli, nesiguranta si la un moment dat, va fi o scadenta a acestora.Exemple pot da si eu si aici as aduce in discutie Groupama Franta care, datorita atator membrii (agricultori) care reusesc sa controleze conducerea executiva apare o mare discrepanta intre opiniile membrilor si conducerea executiva si, prin care, cea din urma profita.Sincer, inca odata va multumesc pentru dezbatere si o apreciez, ca atare.Cu stima

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri