Fermierii romani si mai ales micile afaceri din agricultura sunt afectati de cel putin 5 probleme principale, cu care intra in anul 2016 si care trebuie rezolvate cate mai repede, inclusiv cu ajutorul fondurilor europene. Lista de probleme a fost prezentata recent de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Intr-un interviu publicat in numarul din decembrie 2015 al publicatiei interne a Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), EuroAgricultura,
ministrul Irimescu vorbeste despre urmatoarele probleme ale micilor afaceri agro din Romania:
1. Fermieri neexperimentati si ferme prea mici. "In primul rand, trebuie spus ca fermierii europeni au mai multa experienta pe piata comuna, in timp ce multi dintre fermierii nostri se zbat pentru existenta. Daca ferma medie in Vest are 18 hectare, in Romania are 3,5 hectare. Cele mai mari diferente sunt de la subventia pe hectar: Romania este
unul dintre statele cu sumele cele mai mari alocate pe dezvoltare
rurala, insa era mai simplu daca aveam sume mai mari pentru plati
directe, iar fermierii nu se mai luptau cu parcurgerea unor etape
birocratice pentru obtinerea finantarii investitiilor".
2. Fermierii romani NU sunt uniti. "Vom continua si dezvoltarea cooperativelor. Am vazut in Franta o cooperativa cu 1.450 de angajati care ofereau fermierilor seminte de o calitate superioara, dar si cele mai bune tratamente pentru culturile agricole, la cele mai bune preturi. Fermierul doar producea. Acei 1.450 de oameni isi dovedeau utilitatea. Din pacate, la noi cooperatia nu este nici macar conturata. Sper ca impreuna cu Parlamentul sa punem la punct legislatia care sa incurajeze asocierea. Fermierii mici trebuie sa inteleaga ca nu au nicio sansa sa iasa pe piata altfel. Fermierii nostri se confrunta cu probleme pentru ca nu sunt uniti".
3. Nu stim sa ne vindem marfa. "Nu stim sa dam valoare foarte mare produselor noastre, nu stim sa le vindem cum trebuie. Fermierii trebuie sa progreseze si in ceea ce priveste metodele de productie, de ambalare, de prezentare. Producatorii degeaba fac un produs de calitate, daca nu il ambaleaza bine. Pentru ca atunci nu au nicio sansa sa-l vanda. Vestul stie sa ambaleze bine un produs. Industria a reusit sa progreseze in acest sens si in Romania, dar producatorii mici si medii inca mai trebuie sa faca eforturi".
4. Lipsa consultantei de calitate. "Un alt punct sensibil este ca nu am reusit sa avem un sistem de consultanta bun pentru fermierii nostri, iar daca fermierii mari au angajati competenti, cei mici nu au cunostintele necesare de piata. Unul din punctele importante este transferul de cunostinte pentru gestionarea eficienta a fermelor (...) S-au facut multe, dar inca suntem departe de fermierii din alte state. Toate acestea se reflecta in cum arata fermele din Romania".
5. Lipsa silozurilor. "Romania are o multime de probleme legate de infrastructura agricola. Fermierii nu au capacitate de depozitare, ceea ce afecteaza sectorul cerealelor. Faptul ca s-a progresat si avem balanta comerciala pozitiva e foarte bine. In ultimii ani s-a ajuns la un flux comercial alimentar pe plus, doar ca inca n-am ajuns sa dezvoltam partea de procesare si exportam materia prima. Prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2020 s-a echilibrat mult sustinerea celor doua sectoare - zootehnic si vegetal. Speram sa folosim cereale in Romania la cresterea animalelor, ar ajuta si situatia fermierilor".
Foto: Morguefile.com