Patru tineri romani vor sa aduca pe piata un produs revolutionar pentru diagnostic in ORL si neurologie. Proiectul a fost premiat de seful Microsoft, in Statele Unite
Imagine principala
Enty este un proiect realizat de patru tineri de la Politehnica, cu ajutorul uni medic specialist ORL. Ideea lor a fost premiata cu 50.000 de dolari la una dintre cele mai mari competitii internationale de inovatie, Imagine Cup, organizata de Microsoft in Statele Unite. Iata povestea acestui produs care vrea sa ii ajute pe medicii din ORL si neurologie sa gaseasca mai usor si mai sigur diagnosticele.
Enty este un proiect fondat de Flavia Oprea, Iulian Matesica, Cristian Alexandrescu si Daniel Rosner, toti studenti ai Universitatii Politehnice din Bucuresti. Acesta este un dispozitiv de dimensiunea unei monede care se aseaza cu ajutorul unor hamuri elastice pe spatele pacientului si ajuta medicii la diagnosticarea problemelor de echilibru, problemelor urechii interne si verifica si postura pacientului.
Cristian Alexandrescu si Flavia Oprea, fondatori Enty
Cum a aparut ideea lansarii acestui dispozitiv
Proiectul s-a nascut la initiativa unei doctorite ORL-iste de la noi din tara. Ea este foarte conectata cu tot ce este nou in tehnologie si a observat problema (lipsa in piata a unui astfel de dispozitiv, de dimensiuni mici si la costuri reduse), acolo in cabinet – unde avea un dispozitiv masiv si foarte scump si care, la anumite teste, nici macar nu dadea o solutie exacta. Testul era mai degraba unul ochimetric. Asa ca, dupa dicutia cu doamna Madalina Georgescu am inceput sa lucram la acest proiect.
Am inceput lucrul la proiect prin luna decembrie, anul trecut, cand am inceput efectiv lucrul la software si la partea de hardware, apoi am intrat in programul de mentorat Innovation Labs (dupa 24 de ore de hackathon, am intrat in cele 3 luni de mentorat, unde am fost sfatuiti de mentori atat din domeniul marketing-ului, cat si tehnic, business). A urmat apoi compaetitia Imagine Cup – am participat la inceput in Romania, ne-am calificat mai departe pentru etapa regionala, unde la etapa pe zona de Sud-Est am fost alesi pentru a merge mai departe in Seattle, unde am castigat primul loc la categoria Inovatie, iar a doua zi am intrat in marea finala unde am luat premiul cel mare, in valoare de 50.000 de dolari.
Ce este si cum functioneaza Enty
Am reusit sa incorporam mai multe dispozitive, care sunt foarte mari si destul de greu de folosit, intr-unul singur, care le include pe toate si este mult mai usor de folosit, poti sa l iei oriunde cu tine. Mai mult, teste sunt precise si este foarte ieftin pe langa ce se afla in prezent pe pietele din Romania sau din restul lumii.
Este cam de 10 ori mai ieftin fata de tot ce este folosit la acest moment. Dispozitivul va costa in jur de 1.000 de dolari, nu am stabilit inca pretul exact, iar pe partea de software vom taxa altfel, va fi o taxa anuala pentru doctor si de asemenea avem niste optiuni pe care pot fi adaugate in plus, pentru realizarea testarilro, pe care, de asemenea, ei le pot achizitiona cu un extracost.
Cu ENTy suntem la a 4-a sau a 5-a iteratie a hardware-ului, avem un hardware mult mai mica cum, fata de cel initial, de dimensiunile unui medalion.
In prezent, planuim sa obtinem certificarile medicale pentru a-l putea lansa pe piata, speram ca intr-un an sa fie disponibil pentru a-l vinde. Am aplicat pentru a obtine certificarea, la un institut din Marea Britanie, iar costurile acestor certificari se ridica la circa 100.000 de dolari. Odata obtinute aceste certificari vom putea vinde produsul in oricare dintre tarile din Europa.
In ceea ce priveste costurile de productie, in functie de numarul de bucati, costul variaza intre 50 si 100 de dolari per bucata.
Productia nu va fi facuta in Romania
Intrebarea pe care o primim adesea este cum vom combate copiile care pot aparea, facute in China. Hardware-ul poate fi copiat foarte usor, dar sofware-ul il vom livra noi pe hardware si astfel incercam sa combatem copiile. Software-ul este componenta principala pe care ne bazam.
Primele dispozitive pe care le avem deja facute, au fost realizate in Romania, in laboratorul de Electronica din facultate, dar prima parte a productiei de 1.000- 5.000 va fi facuta ori in Bulgaria pentru ca ei au cativa competitori foarte buni in aceasta zona, sau in China.
Provocari:
Cea mai mare provocare a fost sa lucram cu doctorii, noi fiind din domeniul tehnic suntem obisnuiti sa vedem altfel lucrurile. De exemplu, prima oara cand am prezentat aplicatia noastra si solutia noastra unui doctor am primit mult feedback din parte lui si am ajuns sa schimbam aproape complet felul in care arata aplicatia, dar am ajuns astfel sa vedem cum gandeste un doctor si ca nu trebuie sa mergem mereu pe partea asta de date exacte si foarte multe grafice.
Am observat ca si ei vor ceva cat mai simplu, vor sa analizeze cat mai usor datele finale si vor o aplicatie cat mai automatizata, de exemplu medicul nostru si-a dorit sa selecteze din prima testele pe care si le doreste si ele sa fie rulate automat, fara sa fie nevoita sa selecteze un alt test.
Experienta din Statele Unite, unde au primit marele premiu, 50.000 de dolari. Premiul le-a fost acordat de Satya Nadella, CEO Microsoft, pe care il vor mai intalni in viitor pentru a discuta planurile de business pentru Enty.
Au fost multe proiecte interesante la Imagine Cup. Unul dintre - o proteza bionica, ce ajuta persoanele cu handicap sa se descurce in viata de zi cu zi.
Noi pariam pe Australia, a carei echipe a venit cu o solutie de smart world – inteligenta artificala – prin care, toate locurile in care iti petreci timpul, casa, masina, sala de fitness, erau conectate intre ele. De altfel, era o traditie pana acum ca Australia sa castige, noi am rupt aceasta traditie.
Dispozitivul ENTy - a carui denumire vine de la Eear, Nose, Throat (ureche, nas, gat) - a fost deja testat cu ajutorul a 500 de pacienti, de catre medici. Cum functioneaza dispozitivul
Succes! Romania e tare inapoiata tehnologic si ma refer la noutatea accesibila cetateanului in nevoie de un diagnostic mai bun, un tratament mai eficient, etc.