Numarul consumatorilor din Europa care utilizeaza in mod regulat un
dispozitiv mobil - smartphone, tableta sau wearable - pentru a plati
bunuri si servicii s-a triplat in ultimul an, de la 18% la 54%, potrivit
studiului Visa "Platile digitale in 2016".Primele zece tari in care platile mobile sunt cel mai raspandite se incadreaza in doua categorii: piete in curs de dezvoltare, cum ar fi Turcia si Romania, care au renuntat la metodele de plata traditionale pentru a adopta mai rapid noile tehnologii; si piete dezvoltate - in special tarile nordice - care adopta noile tehnologii in ritmuri diferite.
In Romania, opt din zece utilizatori de dispozitive mobile (79%) efectueaza plati sau isi gestioneaza banii cu ajutorul acestora. Peste jumatate dintre acestia (57%) achizitioneaza bunuri de mare valoare, cum ar fi produse electronice sau vacante, iar aproape doua treimi (64%) isi platesc facturile de pe dipozitive mobile.
Interesant este faptul ca persoanele care efectueaza plati mobile spun ca se simt la fel de confortabil cand fac achizitii importante de pe dispozitivele mobile ca atunci cand fac plati curente, de mica valoare, mai arata studiul citat.
Serviciile de mobile banking sunt in crestereAcelasi studiu arata o crestere a utilizarii serviciilor de mobile banking in randul tuturor categoriilor de varsta. In premiera, mai bine de jumatate dintre respondentii europeni de toate varstele utilizeaza servicii de mobile banking. Chiar daca generatia ¬Millennials¬ ramane cea mai receptiva grupa de varsta, celelalte categorii vin rapid din urma. Cea mai mare rata de crestere, de 33%, se inregistreaza in randul celor de 55-64 de ani, in timp ce generatia "Millennials" cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani prezinta o rata de crestere de 24%.
In Europa, tot mai multe persoane utilizeaza serviciile de mobile banking pentru a tine evidenta cheltuielilor si a obligatiilor financiare ¬ doua cincimi dintre respondenti (41%) declara ca isi verifica frecvent soldul, online sau prin aplicatii bancare, de pe dispozitive mobile.
"Datele confirma faptul ca viitorul platilor digitale este deja aici: consumatorii din toata Europa, inclusiv Romania, adopta cele mai inovatoare modalitati de plata. In Europa, am asistat la recenta lansare Apple Pay in Marea Britanie, Franta, Elvetia, iar Samsung Pay s-a lansat in Spania si Android Pay in Marea Britanie. De asemenea, am asistat la lansarea platilor cu dispozitive wearable: ceasuri si bratari inteligente si alte accesorii. In mod evident, aceasta tendinta se va accelera, oferind consumatorilor posibilitatea de a alege dispozitivul conectat care se potriveste cel mai bine cu stilul lor de viata", a declarat Catalin Cretu, director general Romania, Croatia, Malta si Slovenia, Visa Europe.
Studiul, realizat in randul a peste 36.000 de consumatori online din 19 tari europene, arata o schimbare radicala in ceea ce priveste adoptarea platilor digitale de catre consumatori in ultimele 12 luni. 38% dintre participantii la studiu declarau anul trecut ca nu au utilizat niciodata un dispozitiv mobil pentru a face plati si nici nu intentionau. In prezent, numarul acestora a scazut la 12%.