CZ

Patron sau salariat? Care traieste mai bine in Romania, in 4 tabele

Imagine principala
Patron sau salariat? Care traieste mai bine in Romania, in 4 tabele
Daca te-ai gandit sa faci pasul de la salariat la om de afaceri, poate ar fi bine sa tii cont si de statisticile oficiale din Romania privind calitatea vietii celor doua categorii de persoane. 4 tabele de la Institutul National de Statistica reflecta situatia pantronilor si a lucratorilor pe cont propriu pe de-o parte si a salariatilor pe de alta parte.

Conform studiului "Conditiile de viata ale populatiei din Romania 2015", publicat recent de Insitutul National de Statistica, in tara noastra, salariatii par mai multumiti de viata lor decat antreprenorii.

Astfel, anul trecut, in Romania, 67,8% dintre gospodarii au reusit sa-si achite la timp cheltuielile de baza, in timp de 32,2% nu au reusit sa-si pateasca la timp unele cheltuieli.

In randul "lucratorilor pe cont propriu in activitati neagricole (inclusiv patroni)" - sa le spunem generic antreprenori - 38,7% au declarat ca gospodariile lor nu au reusit sa-si achite la timp unele cheltuieli. Dintre acestia, 43,5% au spus ca au avut probleme cu plata intretinerii locuintei (apa, gaz, caldura etc.), 42,1%, cu plata energiei electrice si a abonamentului radio (etc.), 36,1%, cu telefonul, iar 13,3%, cu diverse rate la imprumuturi, altele decat cele pentru locuinta.

Salariatii au declarat situatii mai bune decat ale antreprenorilor: 27% nu au reusit sa achite la timp anumite chetuieli din gospodarie. Dintre acestia, 58,6% au indicat plata intretinerii locuintei (apa, gaz, caldura etc), 48,1%, plata energiei electrice si a abonamentului radio (etc.), 36,8%, telefonul, iar 16,5%, ratele la imprumuturi, altele decat cele pentru locuinta.

Evident, pe categorii de plati, unii dintre respondenti au indicat doua sau mai multe cheltuieli cu care au avut probleme.






Intrebati cum fac fata cheltuielilor curente din gospodarie, dintre antreprenori, 22,7% au spus ca ca au mari dificultati, 23,2% au spus ca fac fata "cu dificultate", iar 33,5%, "cu oarecare dificultate". 15,5% dintre antreprenori au afirmat ca fac fata cheltuielilor curente "destul de usor", 3%, "usor" si 2,1%, "foarte usor".

In partea cealalta, salariatii chestionati au declarat in proportie de numai 12,7% ca au mari dificultati cu cheltuielile curente din gospodaria pe care o conduc, iar 21,5% au spus ca fac fata "cu dificultate". In schimb, 44,1% au afirmat ca fac fata cheltuielilor "cu oarecare dificultate", un procent mai mare decat in cazul antreprenorilor. 16,8% dintre salariati au afirmat ca fac fata cheltuielilor curente "destul de usor", 4,3% "usor", insa numai 0,6% au spus ca se descurca "foarte usor" cu cheltuiele curente, sub procentul de 2,1% in randul antreprenorilor.







Antreprenorii o duc mai rau ca salariatii si in privinta conditiilor de viata si a hranei zilnice, potrivit propriilor declaratii.

In privinta incalzirii, 13,3% dintre lucratorii pe cont propriu in activitati neagricole (inclusiv patroni) au declarat ca nu isi permit mentinerea unei temperaturi adecvate in locuinta, in timp ce in randul salariatilor procentul a fost de 8,4%.

57,6% dintre antreprenorii chestionati au spus ca nu si-au permis plata unei saptamani de vancanta in anul 2015 , in timp ce in randul salariatilor procentul a fost de 51,4%.

16,3% dintre antreprenori au afirmat ca nu reusesc sa-si asigure, pentru gospodarie, consumul a cel putin un fel de mancare cu carne sau peste o data la 2 zile. La salariati, procentul a fost de 10,6%.







Si la medic, antreprenorii romani se duc mai putin decat reusesc sa mearga salariatii.

Potrivit datelor INS, dintre respondentii din categoria "lucrator pe cont propriu in activitati non-agrocole (inclusiv patroni)" 49,2% au spus ca nu si-au permis sa mearga la medic in anul 2015, iar 12,7% au afirmat ca distanta era prea mare sau ca nu aveau mijloace de transport disponibile.

In randul salariatilor romani, 43,1% au spus ca nu si-au permis sa mearga la doctor, iar 5,1% sau plans de distanta sau de lipsa mijloacelor de transport pentru a putea ajunge la medic.







In fine, antreprenorii par sa aiba mai multe probleme decat angajatii si in casnicie.

In randul lucratorilor pe cont propriu in activitati neagricole (inclusiv patroni), 24,9% au spus ca sunt persoane necasatorite, 54,9% au spus ca sunt casatoriti, iar 13,9% au afirmat ca sunt divortati.

La salariati, doar 18,5% dintre responenti au declarat ca erau necasatoriti, 68,3% ca erau casatoriti, iar 8% divortati.

Aceste date se refera la persoane cu varste de 16 ani si peste.

Descarca de AICI studiul complet Conditiile de viata in Romania 2015, publicat de INS
Parallax

Vizualizari
421
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri