In urma cu trei ani Nicoleta Hritcu lansa pe piata "Cuptorul Moldovencei" - la momentul respectiv, un mic laborator de cofetarie si patiserie prin care voia sa aduca rete de la ea de acasa, din Republica Moldova, si in Romania. A inceput cu o investitie de 20.000 de euro, din care jumatate din finantare guvernamentala prin SRL-D. In acest an, vrea sa vanda bunatati moldovenesti de peste 600.000 de euro si sa deschida o fabrica de biscuiti facuti tot dupa retete traditionale.
Prima cofetarie din lantul "Cuptorul Moldovencei" a fost deschisa la Iasi, in februarie 2015.
"In spatele ideii sta familia. Ma refer la familia mare: adica eu, mama, surorile ei, bunicile si vecinele toate, dar si la familia mica, adica eu cu sora mea si cu sotul meu. Oricum, indiferent din ce unghi ai privi proiectul, este clar o afacere de familie", povesteste Nicoleta Hritcu, fondatoarea afacerii.
A participat la catve cursuri de antreprenoriat si de gatit si a hotarat sa aplice pentru
ajutoarele guvernamentale pentru SRL-D, de unde a obtinut 10.000 de euro, iar pentru a obtine restul de bani necesari pentru a porni afacerea la care visa a vandut un teren mostenit in familie. A reusit astfel sa deschida atelierul de la Iasi, care avea doi angajati si se intindea pe doar 50 de metri patrati.
"In punctul 0 al afacerii, cea mai mare provocare a fost indeplinirea tuturor conditiilor reglementate de lege privind productia alimentara. Pe atunci, fiind vorba de un domeniu nou pentru mine, totul mi se parea mult mai complicat. Abia mai tarziu am realizat ca singura problema mai dificila este legata de fapt de resursa umana. Este greu sa formez o echipa inchegata, de oameni vrednici, harnici si loiali. Este greu, dar nu imposibil. Acum pot spune cu mandrie ca simt si vad ca suntem aproape de a avea nucleul format", explica Nicoleta Hritcu.
In 2014 si 2015 a mai deschis doua cofetarii. Iar la finele anului trecut firma ei a inregistrat
o cifra de afaceri de 300.000 de euro, cifra pe care estimeaza ca o va dubla in acest an si spera ca pana la sfarsitul lui 2018 sa atinga primul milion de euro in cifra de afaceri. Acum, are in total 22 de angajati, trei cofetarii si un laborator.
Mai mult, antreprenoarea spune ca are in plan deschiderea unei fabrici de biscuiti, facuti tot dupa retete traditionale, cu ingrediente 100% naturale, investitie pentru care va apela la ajutorul fondurilor europene, dar nu exclude ideea de a accepta in business si alti investitori.
"Cautam surse de finantare, pentru ca ma gandesc sa crestem afacerea, avem planuri de extindere si de dezvoltare. Asteptam raspuns pe un fond guvernamental de aproape 80.000 de euro si, daca nu intram cu proiectul nostru, atunci vom cauta finantare la banci. Anul viitor deja ne pregatim pentru o linie de finantare europeana, unde vorbim de obiective mai indraznete, sume si responsabilitati mai mari. Suntem deschisi si la investitori", spune Nicoleta Hritcu.
Fabrica de produse coapte ar urma sa fie lansata peste doi ani.
"Anul viitor depunem proiectul (n.red. - pentru obtinrea de fonduri UE), achizitionam terenul si ne apucam de construit. Ne-am orientat spre aceasta zona, deoarece, desi vor fi tot din ingrediente naturale, au termen de valabilitate mai lung. Planul meu este sa ajung cu valabilitatea per produs pana la o luna", explica antreprenoarea.
De ce a ales Romania si nu MoldovaNicoleta Hritcu s-a nascut la Soroca, in Republica Moldova, dar locuieste in Iasi de multi ani. Ea marturiseste ca mediul antreprenorial din Republica Moldova ii este prea putin cunoscut. A lucrat multa vreme in Romania, drept urmare i s-a parut mai usor sa isi deschida o firma aici.
Totodata, ea exclude posibilitatea de a se extinde pe piata din Moldova.
"In Republica Moldova nu vom intra, dar pe piata din Romania ne vom extinde cu siguranta. Nu maine si nu anul viitor, dar pe termen lung exista un proiect pentru Bucuresti, de exemplu. Cautam parteneri pe extindere. Imi place sa impart, dar vreau sa am cu cine, sa am parteneri seriosi si care sa preia si din responsabilitati, sa facem echipa buna", spune Nicoleta Hritcu