RA

O asociatie care uneste comunitatile startup a fost lansata si in Romania. Cu ce strategie vine

Imagine principala
O asociatie care uneste comunitatile startup a fost lansata si in Romania. Cu ce strategie vine
​Un grup de 19 de reprezentanti ai comunitatilor startup din Romania au initiat Asociatiei Startup Romania, prin care vor sa reuneasca si sa reprezinte, sub aceeasi entitate, cei mai activi poli startup din tara, potrivit reprezentantilor aliantei. Nucleul asociatiei este format din fondatori si manageri de spatii de coworking, incubatoare si acceleratoare, asociatii non-profit, evenimente concept si programe active, cu un impact puternic in industriile IT locale.

Ideea de organizare sub o entitate comuna a survenit ca o nevoie adresata de catre membrii comunitatilor startup din tara in timpul unui meetup al spatiilor de coworking, desfasurat la Brasov, in luna februarie a acestui an. Sase luni mai tarziu, raspunsul la aceasta nevoie se materializeaza prin initierea constituirii Asociatiei Startup Romania, mai anunta reprezentantii acesteia.

“Concluzia Cowork Meetup-ului de anul acesta, de la Brasov, a fost cea de unire a celor implicati in dezvoltarea ecosistemului intr-o asociatie reprezentativa. Suntem makeri, antreprenori, vizionari; pe scurt, construim comunitati. Pentru ca initiativele locale sa prinda mai multa putere, aveam nevoie de o directie comuna. Asadar, am facut pasii necesari pentru coagularea unui grup reprezentativ de oameni cu experienta si demaram constituirea acestei asociatii”, spune Adrian Pica, fondator si manager 150.sec si membru fondator al Asociatiei Startup Romania:

Asociatia va activa o platforma suport a acestor comunitati si isi propune sa sprijine si sa implementeze proiecte si initiative care au ca scop final dezvoltarea accelerata a ecosistemului antreprenorial din industria IT, la nivel national.

Scopul principal al Asociatiei Startup Romania este de aduce o contributie semnificativa la dezvoltarea economica a tarii prin consolidarea ecosistemelor dedicate sprijinirii crearii si dezvoltarii startup-urilor cu creştere rapida si inalta valoare adaugata.

Ionut Tata, fondator Hub onezero Brasov si membru fondator al Asociatiei Startup Romania povesteste: “Daca ne uitam in marile orase ale Romaniei, vedem ca peste tot au aparut antreprenori cu un simt al comunitatii, care au incercat sa compenseze lipsa unor structuri si sisteme care sa sustina startup-urile, straduindu-se, prin propriile puteri, sa dezvolte elementele lipsa din ecosisteme. Asa au aparut hub-uri, comunitati, clustere, academii de IT si alte elemente ecosistemice, dar ele vor ajunge in curand la limitele superioare ale capacitatilor lor si, implicit, vor avea nevoie de resurse si sprijin pentru a duce activitatea lor la urmatorul nivel.”

Din dorinta de a incuraja cresterea transparentei in ecosistemul startup national, asociatia va functiona dupa principiile Open-source: open exchange, open participation, rapid prototyping, meritocracy.

“Le recomandam in mod constant antreprenorilor actuali si viitori cu care lucram sa fie mereu deschisi spre valoarea pe care o pot obtine si transmite propriilor clienti prin colaborare, comunicare, integrare cu servicii dezvoltate de alte startup-uri. In mod cert, si ecosistemele antreprenoriale locale din Romania trebuie sa se coordonezeze si sa conlucreze pentru a creste relevanta, performantele si eficienta fiecaruia dintre ele si a ansamblului rezultat, in raport cu comunitatea locala si cu intreaga societate romaneasca”, subliniaza Radu Ticiu, co-fondator si CEO Timisoara Startup Hub, de asemenea, membru fondator al Asociatiei Startup Romania.

Misiunea organizatiei este de a planifica si realiza diverse actiuni care au ca rol catalizarea potentialul din domenii high-tech, la nivel national realizarea si implementarea de strategii, planuri de dezvoltare, studii de piata, studii de fezabilitate, propuneri de proiecte, evenimente, parteneriate nationale si internationale s.a.

In prezent, membrii fondatori se concentreaza pe definirea strategiei de activare a Asociatiei Startup Romania, asigurand demersurile juridice necesare pentru constituirea organizatiei, anunta comuncatul transmis de Asociatie.  Odata cu obtinerea formei juridice, Asociatia Startup Romania va fi deschisa la propunerile si participarea si altor potentiali membri asociati. Lista completa a membrilor fondatori poate fi gasita aici.
Parallax

Vizualizari
155
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri