CZ

Regina Ana si Regele Mihai, antreprenori de la zero: ferma, electronice, brokeraj. O lectie de vointa si de demnitate

Imagine principala
VIDEO Regina Ana si Regele Mihai, antreprenori de la zero: ferma, electronice, brokeraj. O lectie de vointa si de demnitate
Oamenii de afaceri debutanti pot trage invataminte pretioase din
povestea antreprenoriala a Regelui Mihai I si a regretatei Regine Ana,
care a murit luni, in Elvetia. Nu foarte mult s-a scris si vorbit despre
calea antreprenoriatului pe care regele a pornit de la zero, alaturi de
sotia sa, dupa abdicarea fortata si exilul auster impus de regimul
comunist. Fermier, antreprenor in electronica, broker - Mihai I si Ana
au avut de fiecare data puterea sa invete ceva nou si sa se adapteze,
pastrandu-si mereu demnitatea si ramanand ceea ce erau, Regele si Regina.


Pe 30 noiembrie, regele abdica, fortat de regimul comunist, si paraseste tara fara bani sau obiecte de valoare semnificative. Comunistii au confiscat practic tot. In 10 iunie 1948, la Atena, se insoara cu printesa Ana de Burbon Parma, fiica printului Rene de Bourbon-Parma si a printesei Margaret a Danemarcei. In conditiile in care abdicarea regelui a fost fortata, Ana de Romania este considerata in prezent ultima regina a Romaniei.

Cuplul regal a locuit mai intai in Elvetia iar apoi in Marea Britanie. Aici incepe calea antreprenoriala a Regelui Mihai si a Reginei Ana.

  • Debutul antreprenorial - ferma. In 1950, regele si regina se muta cu chirie in Anglia, la Bramshill House, in Hampshire, o casa nemobilata, apartinand atunci unui politician britanic conservator, Ronald Nall-Cain baron de Brocket. (Sursa: Bellmans si Timpul.md )

Aici au locuit, o perioada, regele si regina impreuna cu primele lor 3 fiice, Margareta, Elena si Irina. Proprietatea avea o gradina mare si familia regala a amenajat o mica ferma. Au inceput cu sase pui daruiti de mama Reginei Ana si intr-un an ar fi ajuns la 800 de pasari. Regele si regina vindeau oua si legume vecinilor sau la piata.







Intr-un interviu pentru British Pathe, din 1953, regele si regina vorbesc, cu un optimism uimitor, despre mica lor ferma. "Fac tot ce pot. Am grija de copii si de gaini, lucruri de genul acesta" - spunea, zambind, Regina Ana, in engleza, cu accentul ei frantuzesc.

"(Marea Britanie) este o tara foarte placuta, e placut sa traiesti aici" - spunea si regele. "Nu stiu exact ce voi face, dar vom vedea".

Proprietatea unde regele statea cu chirie avea sa fie cumparata in 1953 de statul britanic si transformata, in 1960, in sediu al Colegiului National de Politie.

  • Electronice si comert cu avioane SH. In 1959, in Elvetia, la Geneva, Regele Mihai isi deschide, impreuna cu doi asociati, o firma de electronica industriala, Metravel. Firma livra elemente de cale ferata, sisteme de alarma si avioane second hand. In 1964, regele si asociatii au vadut firma, sub presiunea concurentei tot mai mari din Germania si Japonia. (Surse: UPB , Adevarul.ro)
  • Broker. Regele a tranzactionat si pe Bursa de la New York, unde a fost broker tip de 9 ani. Pe Wall-Street era cunoscut drept Michael King, insa numele capatat in America republicana nu era deloc flatant pentru fostul suveran roman, ale carui radacini erau bine infipte in marile case regale din Europa. "Munca de agent de bursa nu este placuta. Trebuie sa alergi dupa clienti, sa le stii drumurile, sa-i chemi toata ziua la telefon. Eu asa ceva nu puteam sa fac" - marturisea regele, in volumul de convorbiri, realizat de Mircea Ciobanu (Ed. Humanitas 1991), citat de Adevarul.

Inainte sa fie gonit in exil, Regele Mihai detinea, personal si impreuna cu famlia sa, o avere imensa, in proprietati si alte bunuri. Dupa caderea regimului comunist, statul roman a inceput in 2001 sa-i returneze din proprietati. De altfel, regele si-a cerut inapoi doar averea personala, nu si proprietatile Coroanei.

In anul 2015, averea Familiei Regale era evaluata la 60 de milioane de euro de Top 300 Capital. Familia regala detine castelele Peles, Pelisor si Foisor retrocedat, precum si Domeniul Regal Savarsin - peste 450 de camere in total. Se adauga aproximativ  20.000 de hectare de padure, trei imobile si un teren in Bucuresti, un imobil la Versoix-Elvetia, vandut contra sumei de 1,5 milioane de euro, o cladire si terenuri la Poiana Tapului, cateva cabane si cantoane in Azuga-Predeal, zeci de kilometri de drumuri forestiere.

In prezent, Casa Regala ofera calitatea de Furnizor al Casei Regale unor companii din Romania, atat din zona productiei, cat si a servciilor. "Calitatea de furnizor este conferita persoanelor sau companiilor comerciale care au asigurat livrarea de bunuri sau servicii catre Casa Regala, timp de cel putin un an. Calitatea de furnizor (...este) o recunoastere a calitatii de persoana sau companie comerciala de la care Casa Regala a solicitat bunuri sau servicii" - precizeaza Casa Regala.

Un numar de 74 de firme au in prezent calitatea de Furniozor al Casei Regale, afisand pe ambalaje si pe alte promotionale insemnele regale.

Printre acestea se numara si Sonimpex, producatorul Magiunului de Topoloveni, primul produs traditional romanesc protejat la nivelul Uniunii Europene prin indicatie geografica.

Firma livreaza Casei Regale mici cantitati de produs, fara a cere bani. "Prin 2009 principele Radu Duda ne-a cunoscut intr-un turneu pe care il facea prin tara. A gustat Magiunul de Topoloveni, i-am explicat ca este natural", a declarat, pentru Gandul.info, Bibiana Stanciulov, managerul firmei, care a mentionat ca livreaza cantitati mici Casei Regale, si "nimanui nu i-a trecut vreodata prin minte sa ia bani".

Si lantul de supermarketuri Lidl este furnizor al Casei Regale. In anul 2014, Lidl a oferit alimente si produse de ingrijire personala, pe care Regele Mihai le-a oferit unor oameni nevoiasi din comuna Savarsin, judetul Arad, dupa cum a relatat ZF.ro

Recomandare de lectura:

Parallax

Vizualizari
408
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri