Votul pro-Brexit a uluit comunitatea antreprenorilor din Londra si cativa manageri au dat semnale de alarma in legatura cu viitorul in afara Uniunii Europene. Unele companii spun ca anuleaza investitii pe care ar fi vrut sa le faca in Londra, iar altele se gandesc sa-si diminueze rolul in capitala britanica. Se estimeaza ca orase precum Berlin, Frankfurt, Amsterdam sau Dublin ar pute avea de castigat datorita unor relocari.In Londra se gasesc 40% dintre startup-urile europene ce valoreaza mai mult de un miliard de dolari si in primul trimestru din 2016 startup-urile britanice au primit in total 1,3 milioarde dolari finantare, in timp ce restul Europei a primit 2,2 miliarde dolari, arata datele CBInsights.
Analistii estimeaza o scadere a investitiilor in Marea Britanie si o diminuare a bugetelor de publicitate. Nu se stie ce statut vor avea angajatii care lucreaza in Regatul Unit si sunt cetateni ai altor tari UE dar, desi deocamdata nu a fost demarata procedura de iesire din UE, temerile sunt numeroase.
Sunt doua mari avantaje pentru tarile care fac parte din UE: au acces rapid la angajati talentati datorita liberei circulatie a persoanelor si multe dintre regulamente si legi sunt valabile in toate tarile membre. Iesirea din UE aduce complicatii majore.
Acum, desi este mult prea devreme pentru a stii exact ce se va intampla si mai ales cand se va petrece iesirea Regatului Unit din UE, investitorii sunt precauti si unii iau in calcul mutarea birourilor din UK sau anularea unor investitii sau angajari ce ar fi trebuit sa se petreaca pe pamant britanic.
Se dau si exemple de orase care ar putea castiga din faptul ca Londra va mai pierde din popularitate: Berlin, Frankfurt, Amsterdam, Dublin si chiar orase elvetiene (Zurich, Geneva). Opinia multor antreprenori este ca Berlinul ar avea cel mai mult de castigat. In plus, unele companii care au sediul la Londra l-ar putea muta in Luxemburg.
Sefii companiilor spera sa fie comunicat cat mai curand un calendar al iesirii Marii Britanii din UE, pentru a putea fi cladite planuri de investitii. Un mare semn de intrebare este legat si de acordurile comerciale care vor exista intre UK si UE, in functie de acestea urmand sa decida companiile daca Regatul Unit este atractiv sau nu.
Alti investitori sunt dezamagiti de faptul ca isi dau seama ca nici finantatorii nu mai sunt dornici sa mizeze pe Londra in aceste conditii de incertitudine, astfel ca pentru unele startup-uri asta poate inseamna sfarsitul drumului.
Nu toata lumea este insa pesimista. Sunt destule voci care spun ca un oras atat de dezvoltat ca Londra nu are cum sa intre in declin, iar optimistii spun ca autoritatile britanice vor semna acorduri foarte avantajoase cu UE.
Surse: Reuters, Wall Street Journal