Raluca Abrihan

​VIDEO: Vrei sa lansezi o aplicatie online? Fondatorul unui nou serviciu de livrari vorbeste despre idei simple care pot fi transformate in afaceri.

Imagine principala
​VIDEO: Vrei sa lansezi o aplicatie online? Fondatorul unui nou serviciu de livrari vorbeste despre idei simple care pot fi transformate in afaceri.
Un concept simplu ca buna-ziua. Vorbim despre doua multimi de oameni: pe de o parte, cei care doresc sa cumpere timp si sa
comande produse diverse si masa celor ce au tinp disponibil si-l scot la vanzare. Acestia din urma se inroleaza ca livratori la
Bringo. Este un model asemanator cu Uber.



Operator si montaj video: Balázs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon

Dupa Start Taxi si Oliviera.ro, Mihai Paun, CEO al companiei de
software, AscendNetSolutions, a lansat, in toamna anului trecut, Bringo -
o aplicatie mobila care listeaza magazine din mediul real pentru
produse de larg consum, de unde utilizatorii pot sa faca comenzi online.
El a explicat pentru StartupCafe cum decurge procesul de lansare pe
piata al unei astfel de aplicatii si care sunt cifrele startup-ului sau,
la cateva luni de la lansare.

Serviciul si aplicatia Bringo se adreseaza in special celor care vor sa faca diferite cumparaturi online, dar si celor care vor sa castige un ban in plus oferind servicii de livrare. Aplicatia, lansata pe piata in luna noiembrie a anului trecut, listeaza, pana in prezent, circa 25 de magazine, precum: supermarket-uri, florarii, magazine de nisa, legume-fructe si chiar farmacii.

Mihai Paun:
  • Ideea de a lansa aplicatia a aparut in 2013, in urma unui concurs intern de idei si proiecte. Bringo vinde timp, de la cei care il au si vor sa il puna la dispozitie, catre cei care doresc sa il cumpere, pentru care timpul ete mai scump.
  • Altfel spus, vorbim de doua multimi de oameni, cei care doresc sa cumpere timp si sa comande produse diverse si masa celor care se inroleaza ca livratori la Bringo. Este un model asemanator cu Uber.
  • Momentan aplicatia este lansata in Bucuresti, iar de la jumatatea lunii noiembrie este disponibila in cele doua magazine de aplicatii, Google Play si App Store.
  • Intentionam ca la sfarsitul primului an sa iesim cu aplicatia Bringo si in afara granitelor tarii. Insa, probabil, ca pas intermediar pana atunci, vom aborda minimum doua orase mari din tara, ne gandim la Cluj Napca si la Constanta - spune Mihai Paun, fondatorul startup-ului.

CEO-ul AscendNet Solutions estimeaza ca extinderea in afara tarii ar presupune, pentru o astfel de aplicatie, costuri de circa 150.000 de euro - costuri care nu includ si un buget de marketing.

Taxa de livrare a fost modificata de mai multe ori de la lansare, osciland intre 8 lei si 15 lei pentru fiecare comanda, pentru ca serviciul se afla inca intr-un stadiu de testare al pietei, potrivit reprezentantului Bringo. Aceasta taxa ii revine livratorului, in timp ce veniturile companiei care ofera aplicatia sunt asigurate de procentele retinute din vanzarile facute prin intermediul aplicatiei de magazinele partenere. Aceste procente se negociaza in functie de specificul fiecarui business si flexibilitatea noastra maxima ne permite gasim cele mai avantajoasse forme de colaborare. Mihai Paun spune ca valoarea medie a unei comenzi a ajuns, in cele doua luni si jumatate de cand aplicatia este pe piata, la 100 de lei.

Pana in prezent, circa 90% dintre comenzi sunt pentru produse de supermaket. Intrebat cum face fata o astfel de aplicatie concurentei aduse chiar de supermarketurile  care au propriile servicii de livrare la domiciliu, fondatorul startup-ului sustine ca acestea nu sunt concurenti directi avand in vedere ca Bringo promite sa faca livrarile in cel mult o ora si jumatate. "Timpul mediu de livrare iregistrat, pana acum, de Bringo este de o ora si un minut. Un timp pe care marile supermarketuri nu-l pot atinge", subliniaza Mihai Paun.

  • Daca vorbim despre cifrele Bringo din acest moment, cu mentiunea importanta ca nu este inca pornita niciun fel de campanie de marketing, este doar un moment de testare de piata, aceasta are aproximativ 5.000 de descarcari, 3.000 de contruri (prin cont inteleg un utilizator care si-a dat toate datele si s-a inregistrat in aplicatie) si un numar de circa 1.500 de comenzi pe luna decembrie. Repet, fara sa facem campanii de marketing.
  • Despre numarul de livratori inrolati, acestia sunt aproximativ 12 (atat peroane fizice cat si companii de curierat), dar ei sunt alocati pe intervalul orar 10.00 - 22.00, de luni pana duminica.

Costurile aplicatiei

Mihai Paun:
  • Aplicatia este una complexa la care am lucrat un an - prin lucrat inteleg proiectare si executie -, vorbim de doua aplicatii: una de client si una de livrator (pentru Android) si de o componenta de server site, care insumeaza aproximativ 400.000 de linii de cod, toate acestea, traduse in costuri, ajung la circa 200.000 de euro - costul de productie al aplicatiei.
  • Despre unde ne dorim sa ajungem? Aceasta este o intrebare care are mai multe raspunsuri, ce depind de bugetul de marketing. Acesta este, de departe, cel mai important in viata unui proiect de genul acesta.
  • La un calcul de baza, daca vom considera ca un user activ (prin care intelegem un utilizator care comada recurent prin Bringo) costa 20 de euro si daca imi propun 100.000 de utilizatori activi in Bucuresti, acest lucru inseamna 2.000.000 de euro buget de marketing. Acestea sunt costurile de marketing. Din fericire, in viata unui proiect de genul acesta, celelalte costuri (pe langa cele de marketing) sunt foarte mici.
  • Daca mergem mai departe, printr-un exercitiu de business plan, 100.000 de clienti in Bucuresti ar trebui sa imi genereze, pe an, circa 4 milioane de euro, venit net.
  • Pentru ca bugetul de marketing este mare si ne depaseste incercam sa atragem unu sau doi parteneri, prin sharing de capital social sau orice alta forma de parteneriat, repet, in scopul finantarii marketingului aplicatiei. Daca vorbim de extinderea in doua sau trei capitale, atunci cifrele de marketing sunt foarte mari - mai explica Mihai Paun.

Provocarile lansarii pe piata

Chiar daca recunoaste ca experienta obtinuta in urma lansarii Star Taxi (aplicatie mobila prin care poti sa comanzi taxi) si Oliviera (serviciu de comanda si livrare de mancare) i-a ajutat enorm in tot procesul de lansare al Bringo, Mihai Paun spune ca fiecare proiect vine cu provocarile sale.

  • "Cele mai dificile momente in lansarea aplicatiei le regasim in zona de proiectare pentru ca cel mai determinant lucru in succesul unui proiect de tipul acesta a fost modul in care acest proiect a fost desenat initial. Nu ma refer aici la proiectarea de natura tehnica ci la proiectarea functionalitatilor si la acoperirea tuturor necunoscutelor de pe teren" precizeaza Mihai Paun.


Operator si montaj video: Balázs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon

Provocarile ecosistemului romanesc de startup-uri

  • Cred ca in ceea ce ne priveste pe noi romanii, aceasta industrie a startup-urilor este mai greu accesibila pentru ca sunt convins ca nu exista o cultura temeinica in aceasta zona.
  • In niciun caz nu trebuie pornit un proiect, atata vreme cat cifrele, cele prognozate, pe care mi le propun, nu sunt bine intemeiate.
  • De obicei, prin startup intelegem: o idee si hai sa ne apucam de treaba. Este complet gresit. Ideea, in general, nu prea valoreaza mare lucru, atata timp cat nu exista capacitatea de a o pune in practica intr-o maniera impecabila. Idei sunt multe, a duce o ideea pana la capat este mult mai greu decat a avea ideea in sine. Acest liant intre materializarea ideii si ideea in sine este tocmai acea proiectie financiara pe care macar mi-o propun. Lucrurile se pot modifica in timp, dar este foarte important sa stiu care imi sunt costurile, unde vreau sa ajung si cum ma finantez.
  • Startup la nivel de "PowerPoint" inseamna ceva, startup la nivel de aplicatie (sau indiferent ce vrei sa aduci in piata) inseamna altceva - inseamna ca s-au facut deja doi pasi, iar foarte multi nu ajung sa faca acei pasi.
  • Culmea este ca simt ca sunt bani, dar nu sunt proiecte viabile in care sa fie investiti, chiar daca pare paradoxal, ar putea ca lucrurile sa stea de fapt invers
Mihai Paun a fost timp de zece ani director general al Active Soft, companie din grupul NCH. In prezent, el este CEO al Ascend NetSolution, compania de sofware care a dezvoltat aplicatiile Star Taxi, Oliviera.ro, eChiosc.ro si Bringo.
Parallax

Vizualizari
758
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri