Peste 250 milioane de lei au fost investiti in ultimii ani in 400
platforme on-line care vizeaza imbunatatirea managementului
documentelor/realizarea unui proces decizional participativ in
administratia centrala, potrivit datelor Ministerului pentru Consultare
Publica si Dialog Civic (MCPDC).Platformele online din administratia publica centrala urmaresc publicarea de informatii si mai putin facilitarea proceselor de consultare publica, mai arata MCPDC.
Peste 80% din fonduri provin din surse externe nerambursabile.
Cea mai mare investitie s-a facut in platforma e-Romania, de catre Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (MCSI), bugetul alocat fiin de peste 52 milioane de lei lei, conform datelor comunicate de MCSI. Platforma a fost predata reprezentantilor Ministerului in 2013.
Cele mai multe asemenea investitii, cu finantare externa (din punct de vedere al numarului de aplicatii) s-au facut la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP):
- 11 aplicatii/platforme on-line si la Ministerul Justitiei (MJ) care a alocat peste 20.000.000 lei pentru implementarea Portalului N-Lex, pentru asigurarea accesului rapid la legislatia nationala si internationala prin portalul european N-Lex.
La polul opus, conform datelor furnizate de ministere, se afla Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) si Ministerul Fondurilor Europene (MFE) care, potrivit datelor MCPDC, nu detin alte platforme in afara de site-urile institutiilor.
Ministerul Apararii Nationale (MApN) este in topul institutiilor centrale, ca numar de instrumente online realizate: 40, dintre care 2 sunt in constructie (toate realizate de personalul MapN).
Marea majoritate a acestor instrumente on-line de comunicare sunt orientate catre afisare/publicare a informatiilor din domeniul de activitate al acestor entitati astfel incat dezvoltarea unei platforme prietenoase menita a stimula consultarea publica ramane in continuare o provocare pentru MCPDC, mai subliniaza reprezentantii Ministarului.
La nivel minimal, conform prevederilor legii nr. 52/2003, legea privind transparenta procesului decizional, ministerele afiseaza (pentru o perioada medie de 10 zile) proiectele de acte normative pentru eventuale sugestii de la cetateni insa practici de autentica consultare publica, mai ales prin instrumente online de comunicare, se intampla mai degraba ocazional, transmite MCPDC.
Vezi
AICI situatia detaliata a acestor platforme, la preluarea mandatului Guvernului Dacian Ciolos, la nivelul sfarsitul anului 2015.