Claudiu Zamfir
Firmele care vor contracta credite-punte în cadrul programului Start-up Nation, pentru acoperirea cheltuielilor curente până la primirea tranșelor de ajutor nerambursabil, nu vor plăti rate la bancă, a declarat, luni, ministrul pentru Mediul de Afaceri. Ilan Laufer a dat asigurări că în anul 2018 guvernul va organiza o nouă ediție a programului de ajutoare de maximum 200.000 de lei pentru micile afaceri, atâta vreme cât se regăseșe în programul de guvenare.
Într-o conferință, Laufer a precizat că băncile-partenere vor acorda credite de tip bullet, fără rate, iar implementarea proiectelor va putea începe în scurt timp, fără să fie nevoie nici de rectificare bugetară.
”Prin introducerea creditului-punte, noi avem asigurat faptul că aceste dosare vor intra la finanțare într-un termen foarte scurt. Nu mai trebuie să aștetăm în acest moment nici rectificarea bugetară, pentru că avem credite de angajament și în conformitate cu legea avem spațiu bugetar pentru a contracta.
Mai departe, banca va acorda acest credit-punte ca un fel de mecanism bullet, adică un credit-bulă și nu există rate, nu se plătesc rate de către beneficiari. Toți beneficiarii care iau credit punte să înțeleagă: nu aveți rate lunare! Veți închide acel credit atunci când, după cererea de rambursare, va fi făcută o certificare de către colegii noștri de la instituțiile de implementare” - a spus Laufer.
Reamintim că programul Startup Nation 2017 are prevăzute credite bugetare de 500 milioane lei (pe partea de fonduri UE) și 1,2 miliarde lei , credite de angajament care necesită rectificare bugetară pentru a fi disponibilizați efectiv banii ca să poată fi apoi distribuiți beneficiarilor.
Ministrul a mai asigurat că timpul de așteptare pentru acordarea creditului-punte va fi unul scurt.
”Acest credit-punte va fi total diferit față de ce am avut până acum. Beneficiarii care intră la finanțare nu vor fi obligați sub nicio formă să garanteze cu bunuri personale. Pentru acest lucru avem parteneriatul cu Fondul de garantere pentru IMM.
Nu vor aștepta finanțarea după ureche, adică nu vei merge să depui un dosar la partanerul de implementare și să mai treci încă o dată prin acel întreg proces de analiză și de respingere în cazul în care ar fi vorba de o respingere. Toți cei care vor avea acordul de finanțare semnat vor putea merge la partenerii de implementare în baza acstui acord, va exista un termen între o săptămâna și două săptămâni pentru a primi acea sumă direct în cont, pentru ca cei care au acordul de finanțare să poată începe implementarea proiectelor cât mai repede” - a arătat Laufer.
Banca Transilvania, CEC Bank și BCR au depus oferte ca bănci-partenere în cadrul programului Start-up Nation, pentru a acorda credite-punte.
”Referitor la parteneriatele pe care le vom avea cu băncile, s-au depus ofertele, le-am analizat, sunt conforme și urmează ca în maximum două săptămâni, poate și mai devreme, să semnăm acordurile de parteneriat și cu Fondul de Garantare și inclusiv cu cei trei parteneri de implementare. Condițiile vor fi negociate între minister și parteneri. Și încercăm în acest moment să obținem condiții cât mai bune, fiindcă noi urmează în aceste zile să negociem comisioanele și dobânda pentru toți cei care urmează să aplice pentru creditul-punte” - a mai spus ministrul.
Acesta a mai arătat că tot băncile de implementare vor face și certificarea cheltuielilor eligibile la fața locului, la beneficiari, degrevând funcționarii statului de o parte importantă de muncă.
”Dacă nu aveam parteneri de implementare care să facă certificare la fața locului, era imposibil pentru noi să facem Start-up Nation. Există un oficiu teritorial care răspunde de 4-5 județe. Evident, colegii mei nu aveau cum cu o mașină au două per oficiu să ajungă la fața locului și să verifice toate echipamentele. În acest sens, am prevăzut acest lucru în procedură - partenerilor de implemenare le revine aceasă obligație de a certifica echipamentele și de a încărca acel proces-verbal de conformitate în registrul unic electronic. S-a eliberat un volum foarte mare de muncă de la minister și oficii și a fost transferat la bănci. Noi ne concentrpm acum pe evaluare și apoi pe aprobarea plăților” - a spus el.
Întrebat dacă va Guvernul va asigura fondurle necesare efectuării plăților către benefiiari pe perioada de impleentare a Startup nation 2017, prin rectificarea bugetară din acest an și prin bugetul de anul viitor, Laufer a răspuns: ”Bineînțele!”.
De asemenea el a dat asigurări că și în anul 2018 se va deschide o nouă ediție a Start-up Nation, atâta vreme cât se află în programul de guvernare..
”Din punctul meu de vedere nu am cum să nu mi-o asum, atâta vreme cât este în programul de guvernare, deci vă garantez că, din acest punct de vedere, va exista Sart-up Nation și în anul 2018 și am spus că voi continua să promovez acest program” - a susținut Laufer, chestionat de StartupCafe.ro.
Potrivit programului de Guvernare, Startup Nation ar urma să aibă loc anul, până în 2020, cu un buget de 2 miliarde de lei pe an.
2. Din pacate, cinismul d-lui Laufer continua. Cum nici pana in ultima zi n-am avut date reale in ceea ce priveste rubrica de cheltuielile bugetare, acum vine si ne povesteste de credite de tip bullet sau ce-o mai fi in mintea lui. Pacat, toate acestea nu vor face decat sa-i erodeze din credibilitate.