CZ
Parlamentul European propune măsuri care ar putea să aibă efecte și asupra firmelor mici și mijlocii din statele Uniunii Europene, cum sunt atelierele de depanare și magazinele de gadgeturi: producătorii să fie determinați să fabrice electronice și electrocasnice mai durabile, iar statele membre să stimuleze vânzarea acestor aparate second hand, precum și reparațiile, pentru o utilizare mai îndelungată.
Parlamentarii europeni fac aceste recomandări Comisiei Europene, care are prerogativele de inițiativă legislativă în Uniune.
Potrivit News.ro, parlamentarii europeni au dezbătut în cursul acestei săptămâni eventuale măsuri legislative care ar putea fi impuse pentru ca dispozitivele electronice să reziste mai mult în timp şi să fie mai uşor de reparat în cazul defectării.
O cercetare comandată de Uniunea Europeană a arătat că 77% din cetăţenii europeni ar prefera să repare un produs defectat, decât să cumpere unul nou. Plecând de la această premisă, Parlamentul European arată că doreşte ca producătorii să simplifice procesul de reparare, componentele schimbate să fie mai ieftine şi să nu mai existe aşa-numita defectare programată.
Conform Parlamentului European:
Unele dintre aceste eventuale măsuri ar urma să fie aplicate şi pentru software.
As mai adauga de exemplu pentru ecranele de mobile / tablete obligatia de a adopta o interfata standardizata, pentru a putea fi refolosite.